ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Λαθρεμπόριο Καπνού: Τεράστιος Κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και την Πολύπαθη Ελληνική Οικονομία

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
·        --Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
·        --Οικονομικών
         Θέμα: « Λαθρεμπόριο Καπνού: Τεράστιος Κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και την Πολύπαθη Ελληνική Οικονομία » 
          Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αλματώδης αύξηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού.  Σύμφωνα με την έρευνα EPS της ACNielsen, το παράνομο
εμπόριο τσιγάρων τον Σεπτέμβριο του 2013 έφτασε στο 19,5% από 13,4% το 2012. Καταναλώθηκαν 4,4 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα (αύξηση κατά 340% σε σχέση με το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) ενώ το κράτος έχασε 600 εκ. ευρώ (στοιχεία ΙΟΒΕ 2013) από διαφυγόντα έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ.
    Οι αιτίες, είναι πολλές αλλά πάνω από όλα είναι η Οικονομική Κρίση που μαστίζει τα τελευταία πέντε (5) χρόνια τη χώρα μας. Αυτό μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί διότι έξαρση του φαινομένου διαπιστώθηκε στα μεγάλα Αστικά Κέντρα της χώρα όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη κ.τ.λ. δηλαδή σε περιοχές που οι κάτοικοί επλήγησαν περισσότερο από την Οικονομική Κρίση.  
   Οι επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου στην Ελληνική Κοινωνία σύμφωνα με μελέτες είναι οι εξής:
           Αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος.
           Μειωμένα κρατικά έσοδα.  Το 2013 μόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, τα κρατικά ταμεία έχασαν περίπου 600 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικές παροχές.
           Ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα παράνομα τσιγάρα για τους ανηλίκους
           Χαμένες θέσεις εργασίας και έσοδα για τη νόμιμη αλυσίδα (καπνοπαραγωγοί, βιομηχανία, εμπόριο). Η πτώση των πωλήσεων της νόμιμης αλυσίδας έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται 50.000 θέσεις εργασίας και οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών να οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην απώλεια εισοδήματος για τους ίδιους και τους υπαλλήλους τους.
           Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα παράνομα προϊόντα καπνού δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και κατά την παραγωγή τους δεν τηρούνται στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, στο περιεχόμενό τους έχουν ανιχνευθεί βαρέα μέταλλα, απορρίμματα καπνού, ξένες ύλες όπως τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού και χημικά πρόσθετα άγνωστης σύστασης και προέλευσης.
Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η έξαρση του Λαθρεμπορίου Καπνού είχε τεράστιες επιπτώσεις στην  Ελληνική Οικονομία αλλά και στην Υγεία των Πολιτών που κάνουν χρήση προϊόντων παράνομου Καπνού.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
·         Με ποιο τρόπο και με ποια μέτρα σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία και στην Υγεία των Πολιτών.
·        Τα συναρμόδια Υπουργεία πως αντιμετωπίζουν την προοπτική αυστηροποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Ο ερωτών βουλευτής
Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις