ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Deutsche Bank για φοροδιαφυγή

Απαιτούν από την γερμανική τράπεζα 190 εκατ. δολάρια
Καψύλης Αλέξανδρος 
Το να μη συμπαθεί κανείς τους φόρους δεν σημαίνει ότι αγαπά και τους φοροφυγάδες. Είναι γνωστή η καχυποψία των Αμερικανών έναντι της φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και των κερδών των νομικών ως τρόπου αναδιανομής του πλούτου και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αποδεκτή ως «αναγκαίο κακό» στις ΗΠΑ είναι η ελάχιστη δυνατή φορολόγηση, που δεν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε
αντικίνητρο για το επιχειρείν.  Ίσως εξαιτίας της μικρής ανοχής που έχουν στους φόρους, οι Αμερικανοί δεν συγχωρούν με κανέναν τρόπο όσους προσπαθούν με τεχνάσματα να τους γλιτώσουν. Στη δίνη της ασύγγνωστης πρακτικής της φοροαποφυγής εμπλέκεται στις ΗΠΑ η κορυφαία γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Και μάλιστα εμπλέκεται για μια υπόθεση... 15ετίας! Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η προσφυγή που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στο Δικαστήριο του Μανχάταν η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Deutsche Bank απαιτώντας αποζημίωση άνω των 190 εκατ. δολαρίων για φοροδιαφυγή που είχε διαπράξει η τράπεζα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Deutsche Bank χρησιμοποίησε μια σειρά χρεοκοπημένων εταιρειών βιτρίνας για να μεταφέρει σε φορολογικούς παραδείσους κέρδη που είχε αποκομίσει στις ΗΠΑ. Όπως διευκρίνισε ο αμερικανός εισαγγελέας Πρέετ Μπχαράρα, η υπόθεση ξέσπασε στα τέλη του 1999 με την εξαγορά από την Deutsche Bank μιας αμερικανικής εταιρείας με τα κέρδη (150 εκατ. δολάρια) από την πώληση μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Bristol-Myers Squibb που κατείχε η τράπεζα. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Deutsche Bank για να αποφύγει την καταβολή φόρων που θα μπορούσαν να φθάσουν τα 52 εκατ. δολάρια από τα κέρδη που θα της επέφερε η ρευστοποίηση του μετοχικού μεριδίου το έτος 2000 πούλησε το «πακέτο» σε εταιρείες βιτρίνας σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική αξία των μετοχών. Οι εταιρείες βιτρίνας πλήρωσαν αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Εταιρικοί «αυτοφωράκηδες»
Στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές πούλησαν τις μετοχές σε διαφορετική θυγατρική της Deutsche Bank ενεργοποιώντας τη φορολογική υποχρέωση έναντι των αμερικανικών αρχών. Οι εταιρείες βιτρίνας με τα κέρδη από την πώληση των μετοχών αποπλήρωσαν τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που είχαν λάβει αλλά δεν τους είχαν μείνει κεφάλαια για να πληρώσουν τους φόρους που όφειλαν. «Με μεταφορές περιουσιακών στοιχείων μέσω εταιρειών βιτρίνας η Deutsche Bank επιχείρησε να εξαφανίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις που η ίδια είχε» υπογραμμίζει σε αναφορά του ο Μπχαράρα. «Η πρακτική αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι με εταιρείες βιτρίνας» προσέθεσε ο εισαγγελέας αποκαλύπτοντας μια υπόθεση που δίνει... άλλη διάσταση (εταιρική εν προκειμένω) στην περίφημη πρακτική του «αυτοφωράκια» ή του «μπροστινού», του εικονικού αφεντικού, δηλαδή, των παρανομούντων ψυχαγωγικών καταστημάτων της ελληνικής νύχτας που πρόθυμα ακολουθούν - γι' αυτό πληρώνονται άλλωστε - τους άνδρες των διωκτικών αρχών για διανυκτέρευση στο Τμήμα.
«Πληρώσαμε ήδη…»
Σύμφωνα με τη δικαστική προσφυγή των αμερικανικών αρχών, τα 190 εκατ. δολάρια που ζητεί η Ουάσιγκτον αφορούν τους μη καταβεβλημένους φόρους, καθώς επίσης και πρόστιμα και τόκους. Η εκπρόσωπος της Deutsche Bank Ρενέ Καλαμπρό, πάντως, σε γραπτή ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα «έχει ρυθμίσει πλήρως» την υπόθεση το 2009 έπειτα από συμφωνία με τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. «Μετά τη ρύθμιση αυτή η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε τη θεωρία ότι η τράπεζα έχει φορολογικές υποχρεώσεις. Αν και δεν έχει καταστεί σαφές σε μας γιατί η κυβέρνηση επανέρχεται για να ζητήσει τους φόρους που έχει ήδη εισπράξει, σχεδιάζουμε να υπερασπιστούμε και πάλι με σθένος τα συμφέροντά μας» προσέθεσε η Καλαμπρό.
Η διαφάνεια των άλλων
«Ας κάνουμε μια κοινή συνεισφορά διαφάνειας και δικαιοσύνης στον παγκοσμιοποιημένο 21ο αιώνα μας» διακήρυσσε στα τέλη Οκτωβρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως οικοδεσπότης της 7ης Συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ Διαφάνειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών για Φορολογικούς Λόγους που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Εκπρόσωποι από 51 χώρες έλαβαν μέρος στη διάσκεψη, η οποία χαρακτηρίστηκε πολύ επιτυχημένη, αφού οι συμμετάσχοντες υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όλοι συμφωνούν ότι το επόμενο βήμα της διεθνούς κοινότητας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι η λήψη μέτρων για τη δίκαιη φορολόγηση των εταιρικών κερδών. Δεν είναι προφανές όμως πότε θα γίνει αυτό το δεύτερο βήμα. «Ο διεθνής διάλογος για τη δημιουργία παγκόσμιων φορολογικών προτύπων πρέπει να συνεχιστεί» είχε πει προ διμήνου ο Σόιμπλε. Τώρα όμως η εμβληματικότερη γερμανική τράπεζα βρίσκεται και πάλι υπόδικη για φοροδιαφυγή. Και μάλιστα στις ΗΠΑ, που δεν μετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Φόρουμ Διαφάνειας στο Βερολίνο. Ούτε βεβαίως υπέγραψαν τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για τα φυσικά πρόσωπα - η άλλη κραυγαλέα απουσία υπογραφής ήταν εκείνη της Ελβετίας. Είναι καλός ο δρόμος της φορολογικής αρετής και της διαφάνειας, κυρίως όταν τον ακολουθούν οι άλλοι.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις