ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Πτώση στις ελληνικές εξαγωγές από το ρωσικό εμπάργκο

Οι φόβοι για τις συνέπειες που θα είχε στις ελληνικές εξαγωγές το ρωσικό εμπάργκο επαληθεύονται από τα αριθμητικά στοιχεία, καθώς παρατηρήθηκε πτώση του κλάδου για τον Αύγουστο.
Από το γεγονός δεν επηρεάστηκε μόνο ο αγροτοδιατροφικός τομέας, που επλήγη άμεσα από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και σχεδόν όλοι οι εξαγωγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η υποχώρηση της συνολικής

αξίας των εξαγωγών κατά 5,9% στα 2,05 δισ. ευρώ φέτος τον Αύγουστο (από 2,18 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013). Μάλιστα, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τότε η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 6,1%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από σχετική ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), προκύπτει υποχώρηση σε όλες σχεδόν τις βασικές κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων, με εξαίρεση τα βιομηχανικά (+0,2%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+6,9%).

Πιο συγκεκριμένα, οι αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο ανέτρεψαν το θετικό κλίμα στον κλάδο των τροφίμων (-1,8%), ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις και στις εξαγωγές ελαιολάδου (-39,2%), που αφορούσαν τα τελευταία αποθέματα μίας χρονιάς εξαιρετικά περιορισμένης συνολικής παραγωγής. Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει η υποχώρηση των χημικών προϊόντων (-3,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (-7,8%), καθώς και των πρώτων υλών (-2,1%), ενδείξεις υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής και σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.

Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 6,4%, σε σχέση με την περίοδο Σεπτέμβριος 2012- Αύγουστος 2013.

Ειδικά για τον περασμένο Αύγουστο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 3,5% προς τις Τρίτες Χώρες. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,7% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 3,4% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 43,7%, έναντι 56,3% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 62,2%% έναντι 37,8% των Τρίτων Χωρών, αλλά η διαφορά περιορίζεται σημαντικά υπέρ των χωρών που βρίσκονται εκτός ΕΕ.


http://www.iefimerida.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις