ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

237 δισεκ. η σωρευτική ζημία της χώρας από τα Μνημόνια

Δυστυχώς η πολιτική ατολμία της κυβέρνησης αποδεικνύεται επιζήμια για την πατρίδα. Το ελληνικό χρέος είναι καταστροφικό για την δημόσια οικονομική υγεία. Η Ελλάδα αντί να έχει σχεδιάσει εναλλακτική πρόταση ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο απλά….θα αποδεχθεί την πρόταση που έχει αποφασίσει η Γερμανία και η Τρόικα… Στην έναρξη της κρίσης το 2011 το ελληνικό χρέος ήταν 367,9 δισ. και το
Ιούνιο του 2014 με PSI+ και ύφεση 26% είναι 322,4 δισεκ. Δηλαδή ενώ υπήρξε PSI+ που απομείωσε το χρέος θεωρητικά κατά 105 δισεκ. και παρά την ύφεση που σωρευτικά μείωσε το ΑΕΠ κατά 26% και πλήθος άλλων δεινών, χρεοκοπία τραπεζών, μείωση καταθέσεων κατά 75 δισεκ. αύξηση των προβληματικών δανείων στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων το χρέος εμφανίζει εκ νέου αυξητικές τάσεις.


Τον Δεκέμβριο του 2013 το ελληνικό χρέος ήταν 321,4 δισεκ. και τον Ιούνιο του 2014 βρίσκεται στα 322,4 δισεκ. ευρώ. Αντί λοιπόν το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση να έχουν επεξεργαστεί πρόταση – σχέδιο ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, χρησιμοποιούν άθλιες μεθόδους χείριστης προπαγάνδας που υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο δηλαδή βιώσιμο και ότι μόνο με επιμήκυνση μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ελληνικό χρέος στα 322,4 δισεκ. δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λύσεις που αποτελούν λογιστικές απάτες, όπως η επιμήκυνση. Όταν χρωστάς 1000 ευρώ σε μια τράπεζα και χρειάζεται σε 12 μήνες να τα αποπληρώσεις θα καταβάλλεις 83 ευρώ (το παράδειγμα δεν περιλαμβάνει τόκους). Αν επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής σε 24 μήνες τότε η δόση μειώνεται στα 41 ευρώ (χωρίς τόκους). Το χρέος συνεχίζει να παραμένει όμως 1000 ευρώ. Αν αυτό το παράδειγμα είναι απλουστευμένο ας δούμε μια άλλη επώδυνη πραγματικότητα. Η 6ετής ύφεση έχει προκαλέσει στην Ελλάδα τα εξής Μείωση του ΑΕΠ κατά 26% που σημαίνει 40 δισεκ. μείον στον εθνικό πλούτο. Προκάλεσε 40 δισεκ. ζημία λόγω του PSI+ και της επαναγοράς χρέους στις τράπεζες. Προκάλεσε μείωση καταθέσεων από την κοινωνία 75 δισεκ. ευρώ. Προκάλεσε 84 δισεκ. προβληματικά δάνεια δηλαδή 70 δισεκ υψηλότερα από το 2007. Προκάλεσε μείωση εισοδημάτων σωρευτικά μαζί με τους επιπλέον φόρους περίπου 12 δισεκ. Δηλαδή όλα αυτά μαζί 237 δισεκ. δηλαδή η σωρευτική ζημία της χώρας και των πολιτών της από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ήταν όσο το 73% του χρέους Ο έλληνας και η ελληνίδα λοιπόν υπέστησαν ζημία όσο το 73% του χρέους και εμείς εδώ στην Ελλάδα μιλάμε για επιμήκυνση…. 
Το μόνο που μπορεί να επιμηκύνουμε είναι την βλακεία. 
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι εξετάζεται η παράδοξη έως απαράδεκτη πρόταση….της τμηματικής λύσης για την βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα τίθενται προαπαιτούμενα και αν η Ελλάδα τα πληρεί θα αποφασίζεται μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Επίσης εξετάζεται ένα μοντέλο τύπου HIPC Heavily Indebted Poor Countries που εφαρμόστηκε σε 39 χώρες από το ΔΝΤ. Η υπερχρεωμένες χώρες HIPC έτυχαν ελάφρυνσης τους χρέους που είχαν έναντι του ΔΝΤ αλλά για να μειωθεί το χρέος τους έπρεπε να επιτυγχάνουν οι χώρες αυτές κάποιες οικονομικούς στόχους. Από τις 39 χώρες διεθνώς οι 33 βρίσκονται στην Κεντρική Αφρική είναι χώρες όπως η Γκάμπια, Γκάνα, Ρουάντα, Νίγηρας, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Αιθιοπία, Τανζανία αλλά και χώρες εκτός Αφρικής όπως Αφγανιστάν, Βολιβία κ.α. Οι χώρες αυτές είχαν χρέος που έφθανε το 280% του ΑΕΠ ή 200-250% του λόγου χρέους προς εξαγωγές. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι το κόστος ελάφρυνσης του χρέους των χωρών αυτών είναι 70-75 δισεκ. δολάρια. 

Η Ελλάδα αντί να χρησιμοποιεί – ακόμη και ως σκληρό διαπραγματευτικό ατού ή φόβητρο – την λύση του haircut που είναι μακράν η καλύτερη για την χώρα….εγκαταλείπει το haircut και….εναρμονισμένη με την ΕΕ και την Γερμανία… διαπραγματεύεται ότι έχει ήδη προσυμφωνηθεί….άρα κατ΄ ουσία δεν διαπραγματεύεται. Δυστυχώς η πολιτική ατολμία της κυβέρνησης αποδεικνύεται επιζήμια για την πατρίδα. Καλλιεργείται σκόπιμα η άποψη – παραπλανώντας τον μέσο πολίτη που δεν μπορεί να γνωρίζει τις λεπτομέρειες τέτοιων σύνθετων θεμάτων – ότι η Ελλάδα δίνει τιτάνια μάχη…στην σκληρότατη διαπραγμάτευση για το χρέος. Πρόκειται όχι απλά για μια επικίνδυνη πλάνη, δεν υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και όσοι το επικαλούνται απλά υποκρίνονται λένε ψέματα στην ελληνική κοινωνία. Ποια είναι όμως η αλήθεια και γιατί το πολιτικό σύστημα φέρει τεράστια ηθική ευθύνη προς την κοινωνία όταν χρησιμοποιεί επιχειρήματα ασυναρτησίες για να παραπλανήσει. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Το ελληνικό χρέος είναι 322,4 δισεκ. ευρώ και αποτελείται από διακρατικό χρέος και χρέος που κατέχουν ιδιώτες και κατανέμεται ως εξής. Χρέος που δάνεισαν άμεσα τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα, ύψους 53,9 δισεκ. ευρώ Χρέος μέσω των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 30,1 δισεκ. ευρώ. Χρέος μέσω δανείων του EFSF στην Ελλάδα στα 139,9 δισεκ. ευρώ. Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχουν ξένοι ιδιώτες περίπου 20 δισεκ. σε ευρώ και άλλα νομίσματα και swaps. Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ύψους 45 δισεκ. Χρέος μέσω εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου περίπου 15 δισεκ. που κατέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες. Δάνεια που είχε συνάψει το ελληνικό κράτος με τράπεζες και την ΤτΕ 4,7 δισεκ. Ο επικεφαλής του EFSF δηλαδή του μηχανισμού που δάνεισε στην Ελλάδα τα 139,9 δισεκ. δήλωσε ότι μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να υπάρξει καθώς η Ελλάδα απολαμβάνει επιτόκια κόστους με βάση το οποίο αντλεί τα κεφάλαια από τις αγορές το EFSF. 

H επιμήκυνση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης αλλά χωρίς ουσιαστικά πρακτικό νόημα καθώς τα οφέλη θα φανούν σε βάθος πολλών ετών. Τα 139,9 δισεκ. που έχει χορηγήσει ο EFSF στην Ελλάδα προήλθαν από δημοπρασίες ομολόγων που πραγματοποιούσε το EFSF έχοντας ως εγγυήσεις τις εξασφαλίσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης. Με αυτές τις εγγυήσεις το EFSF δανείζεται από 1000 διεθνείς επενδυτές παγκοσμίως. Τα δάνεια του ΔΝΤ στα 30,1 δισεκ. ευρώ εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Το ΔΝΤ πρότεινε έως πρότινος haircut στο χρέος…μιλώντας εκ του ασφαλούς καθώς τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ούτε υποστούν haircut. Τα έντοκα γραμμάτια δεν μπορούν να τεθούν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης. Τα ομόλογα της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών επίσης δεν μπορούν να μπουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης. Τα ομόλογα προς τους ιδιώτες προφανώς και δεν μπορούν να μπουν σε καθεστώς διαπραγμάτευσης γιατί αυτό αυτομάτως θα σήμαινε default. Άρα πρακτικά μόνο τα δάνεια της ΕΕ τα 52,9 δισεκ. μπορούν να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όμως αν αντί για 322,4 δισεκ. η διαπραγμάτευση περιοριστεί στα 52,9 δισεκ. τότε η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε παρωδία. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει την μεγάλη ευκαιρία να θέσει θέμα haircut στο χρέος καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο. Π.χ. Τα δάνεια του EFSF τα 139,9 δισεκ. που προήλθαν από ιδιώτες φέρουν εγγυήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα μπορούσαν τα δάνεια EFSF να υποστούν haircut, το EFSF θα κάλυπτε τους ιδιώτες δανειστές του Ταμείου μέσω των εγγυήσεων και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε να διασωθεί. Προφανώς και απαιτείται πολιτική τόλμη από την Ελλάδα να θέσει θέμα haircut και με τόλμη να υπερασπιστεί αυτή την λύση. 
Όμως αν επιδείξουν ατολμία… το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε παγίδα χρέους και η Ελλάδα που πλήρωσε την 6ετή ύφεση με 237 δισεκ. ευρώ θα έχει επωμιστεί όλη την καταστροφή.
Πέτρος Λεωτσάκος, Δημοσιογράφος
http://papaioannou-giannis.net/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις