ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΑΛΦΑΒΗΤΑ και του πουλιού το γάλα...

Μια πολιτική συλλογικότητα που «ορκίζεται» στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου έκανε την εμφάνισή της εδώ και λίγες μέρες, διερευνώντας το ενδεχόμενο ακόμα και της μετεξέλιξής της σε κόμμα.
Την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών μία ομάδα φίλων του Γιώργου Παπανδρέου, που στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως
«αλφαβήτα» έκανε την εμφάνισή της με σύνθημα «Από την αρχή, όχι από το μηδέν».

«Θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στα βασικά» λένε. «Να ξαναγίνουμε πολίτες, να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να απαιτήσουμε τους θεσμούς, το κράτος, τους πολιτικούς, την οικονομία, την κοινωνία που μας αξίζει. Να την απαιτήσουμε και να τη στηρίξουμε. Από την αρχή», γράφουν στα κείμενά τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το pressproject, η ιδρυτική ομάδα του Αλφαβήτα είναι κυρίως συνεργάτες υπουργών του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου, διατηρούσε για καιρό «κρυφή» ομάδα στο facebook (για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ) που πλέον έγινε φανερή (για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ) . Εκεί έχουν αρχίσει και την «καμπάνια» τους, ανεβάζοντας παλιές παιδικές τους φωτογραφίες, οι οποίες συνοδεύονται με κάποιες από τις αρχές της πολιτικής αυτής ομάδας.

Πρόκειται για τριαντάρηδες και σαραντάρηδες κυρίως και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλήρως ενημερωμένος για τις κινήσεις τους. «Είμαστε πολιτικοποιημένοι, καθόλου άφθαρτοι και όχι απαραίτητα νέοι». Έτσι περιγράφουν τους εαυτούς τους.

Για την «αλφαβήτα» (#αβ) αναφέρουν ότι είναι μία πολιτική συλλογικότητα που πειραματίζεται συνεχώς «όχι σε κενό αέρος, αλλά με συνεχή τριβή με τη δοκιμή και την πράξη» χωρίς ωστόσο να είναι καθόλου ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλουν. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το «διακύβευμα είναι η συμμετοχοποίηση». Κι επιμένουν πως ξεκινάνε «Από την αρχή. Όχι από το μηδέν».

Το τι ακριβώς θέλουν δεν το γνωρίζουν ακόμα. Υπάρχουν σκέψεις μέχρι και για τη μετεξέλιξή τους σε κόμμα.
Αυτό είναι το κείμενο-καταπέλτης των Αλφαβήτα για την Ελιά και τις επιδόσεις της στις εκλογές:
Η επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές δε μπορεί να ερμηνευθεί απλά και μόνο ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Η ατυχής επίδοση είναι κυρίως αποτέλεσμα:

1. Tης συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική συμφωνία, επεξεργασμένη και νομιμοποιημένη από τα συλλογικά θεσμοθετημένα όργανα του κόμματος, που διέψευσε, τελικά, τις προσδοκίες μας, ότι θα ήταν το προοδευτικό αντίβαρο της συγκυβέρνησης.

2. Της ανύπαρκτης στρατηγικής σε επίπεδο συνεργασιών.

3. Της απογοητευτικής, ανεπαρκούς και χωρίς καίρια προαπαιτούμενα απόπειρας συνένωσης των δυνάμεων της παράταξης.

4. Της καταστροφικής προεκλογικής και επικοινωνιακής τακτικής αντιπαραγωγικών και λαϊκίστικων διλημμάτων και εκβιασμών που έθεσαν στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου έστω και τις σποραδικές προσπάθειες υποψηφίων για ουσιαστική συζήτηση, σχετικά με την ουσία και τα ιδιαίτερα διακυβεύματα αυτών των Ευρωεκλογών και των θεσμικών καινοτομιών που εισήγαγαν.

5. Της παντελούς έλλειψης πολιτικών και κοινωνικών ερεισμάτων της ηγετικής ομάδας του κόμματος, με αποτέλεσμα το ΠαΣοΚ που έφερε στην πολιτική ζωή της χώρας την επαφή με τους πολίτες και την εδραίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με αυτούς, να γίνει κόμμα κλειστών θυρών και κονκλαβίων.

Το πολιτικό κόστος που πλήρωσε το ΠαΣοΚ για τη λήψη και υλοποίηση των δύσκολων και αναγκαίων για τη χώρα αποφάσεων ήταν αναπόφευκτο.

Ταυτόχρονα όμως:

- Το ΠαΣοΚ απομακρύνθηκε από τους πολίτες που είναι η δεξαμενή της δύναμης του μεγαλύτερου μεταπολιτευτικού Κινήματος κι αυτό υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της αποδυνάμωσής του.

- Το ΠαΣοΚ, το Κίνημα που έδωσε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και των μη προνομιούχων, που εδραίωσε το Κοινωνικό Κράτος, έγινε άμεσος συνεργός της δεξιάς ατζέντας του κ. Σαμαρά και δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στις αγωνίες των πολιτών, ως όφειλε.

Τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και η ιστορία της παράταξης θέτουν ένα de facto όριο εκλογικής επιρροής, το οποίο αυτή η παράταξη όφειλε και μπορούσε να υπερβεί. Η αποτυχία διατήρησης έστω και των μικρών δυνάμεων που καταγράφηκαν στις Εθνικές εκλογές του 2012, δεν αποτελεί αποτέλεσμα μόνο της περαιτέρω πολιτικής φθοράς της παράταξης και του κόμματος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκλήθηκε και από την ανεπάρκεια και το είδος των χειρισμών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, των αυτόκλητων παραγόντων της παράταξης και κυρίως των οπαδών της εκούσιας ή ακούσιας αδράνειας. Και κυρίως υπήρξε αποτέλεσμα της απώλειας της επαφής με τους πολίτες. Διότι οι πολίτες περίμεναν από το ΠαΣοΚ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σήμερα, που επείγουν.

Εμείς οι πολίτες, όσοι βρεθήκαμε μέχρι σήμερα στο #αβ, και όσοι θα βρεθούμε μαζί στο άμεσο μέλλον, είμαστε φανατικοί οπαδοί των ανοιχτών και συμμετοχικών κομμάτων. Των κομμάτων που λειτουργούν σταθερά με κανόνες και συλλογικές διαδικασίες. Των κομμάτων των μελών και όχι των παραγόντων.

Σε αυτά τα κόμματα:

- τα εκλογικά αποτελέσματα αξιολογούνται από τα όργανα τους.

- τα όργανα καθορίζουν το μέλλον των ηγεσιών, όταν οι ευθυνες αποδίδονται σε αυτές.

- οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποφασίζουν, αν νομιμοποιείται η στήριξη που τυχόν παρέχουν σε κυβερνήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα των οργάνων του κόμματος.

- η εμπιστοσύνη αίρεται μόνο για τους φέροντες την ευθύνη του αποτελέσματος, όπως αυτη καταλογίστηκε συλλογικά.

- κανείς, ούτε καν η ηγεσία, δε μπορεί να προκαταλαμβάνει συλλογικές αποφάσεις.

- οι ηγεσίες, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης τους για ένα κακό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να έχουν τον πρώτο λόγο για τη διαχείριση του.
Η αποτυχία του μονοψήφιου ποσοστού, κυρίως ως απεικόνιση μιας θλιβερής πραγματικότητας ως προς την διάρρηξη των σχέσεων του σημερινού ΠαΣοΚ με το κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, καθώς και οι πολιτικές επιπλοκές που αυτή επιφέρει, δεν ήταν αναπόφευκτες.

Είμαστε ωστόσο πεπεισμένοι ότι είναι αναστρέψιμες.

Το ΠαΣοΚ παραμένει ο πολιτικός χώρος από τον οποίο πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση της ανισότητας, η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας, η θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η προάσπιση των Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου.

Από την αρχή. Όχι από το μηδέν.

Καταθέτουμε σήμερα συγκεκριμένη πρόταση για τα βήματα που ζητάμε και θα διεκδικήσουμε να ακολουθηθούν, προκειμένου το ΠαΣοΚ και συνολικά η παράταξη να καταφέρουν να διαχειριστούν το κακό αποτέλεσμα και κυρίως να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο του νέου ξεκινήματος.

Προτείνουμε ανοιχτές διαδικασίες, με συμμετοχή των πολιτών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και κυρίως βασισμένες στο κριτήριο της αποτελεσματικότητας και της συνείδησης της κρίσιμης πολιτικής πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε και διεκδικούμε:

1. Την αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Εφόσον η αξιολόγηση αποδώσει ευθύνες στην ηγετική ομάδα του κόμματος τότε προτείνουμε και διεκδικούμε:

2. Την άμεση έναρξη διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου του ΠαΣοΚ. Η αντιπαράθεση της εκλογής να βασιστεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις καταγεγραμμένες προτάσεις των υποψηφίων για μία νέα, ολοκληρωμένη, λειτουργική προγραμματική συμφωνία, με προοδευτικό πρόσημο, οι οποίες και θα τεθούν στην κρίση των μελών του κόμματος μέσω των υποψηφίων που τις καταθέτουν.

3. Τη δέσμευση του νέου Προέδρου προς τους πολίτες στην προσήλωσή του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου και κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετάσχουν ώστε να γίνουν μέρος της λύσης.

4. Το κάλεσμα του νέου Προέδρου προς τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου για διαπραγμάτευση και από κοινού υιοθέτηση της νέας προγραμματικής συμφωνίας, με την οποία θα εκλεγεί.

5. Τη διαπραγμάτευση του νέου προέδρου και των ηγεσιών των πολιτικών δυνάμεων του χώρου με τους υπόλοιπους κυβερνητικούς εταίρους, της καθορισμένης προγραμματικής συμφωνίας, με σκοπό τη συνέχιση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

6. Την προκήρυξη ανοιχτού συνεδρίου επανίδρυσης του ΠαΣοΚ σε διάστημα το πολύ 6 μηνών με σκοπό τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φίλων της παράταξης, με προκαθορισμένους κανόνες και με αποκλειστική ατζέντα την ριζική καταστατική και δομική αναδιοργάνωση του κόμματος.

7. Εκλογή νέων οργάνων με βάση τη νέα θεσμική και λειτουργική πραγματικότητα.

8. Την προκήρυξη προγραμματικού συνεδρίου καθορισμού της νέας προοδευτικής ατζέντας για την επόμενη πενταετία σε διάστημα το πολύ ενός έτους.

Και τέλος

Να αποφασίσει η καθ΄ύλην αρμόδια κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοκ για την παραμονή ή μη του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, για όλην τη διάρκεια των εσωτερικών διαδικασιών.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της ιδρυτικής ομάδας στο www.alphabeta.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις