ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πλεόνασμα κτηνωδίας και το πρωτογενές πλεόνασμα

Η προχειρότητα με την οποία το κράτος έφερε τις προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο που διαθέτει. Ένα κράτος που αφήνει έξω από το περίφημο κοινωνικό μέρισμα όλους όσοι, αν και δεν έχουν εισοδήματα, τυγχάνει να φιλοξενούνται για ευνόητους λόγους σε σπίτια συγγενών τους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ το χρόνο.
Επί της ουσίας δηλαδή, το ελληνικό κράτος
και οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών λένε στους πολίτες ότι «για να λάβετε αυτό το επίδομα πρέπει να είστε άνεργοι και άστεγοι!».
Από την άλλη πλευρά ξεπερνά κάθε όριο κυνικότητας η δήλωση που έκανε μέσω facebook ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Χάρης Θεοχάρης ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε «Δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν».
Φανταζόμαστε βέβαια, πως αυτή η απάντηση δεν αποτελεί και άποψη του κ. Στουρνάρα, ούτε του κ. Σαμαρά! Ή μήπως ο κ. Θεοχάρης στα θέματα της κοινωνικής ευαισθησίας μιλάει εξ' ονόματος του πρωθυπουργού; 
Η αδιαφορία με την οποία η επίσημη ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τους κατοίκους αυτής της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και με τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος καταδεικνύονται πλήρως σε ένα από τα δεκάδες μηνύματα που λάβαμε στο NEWSBOMB από συμπολίτες μας που – αν και το δικαιούνται – δεν θα πάρουν το περίφημο επίδομα.
Ένας εξ' αυτών, ο κύριος Α.Μ. μας γράφει χαρακτηριστικά:
«Καλημέρα είμαι άνεργος από το 2010.Μεχρι τώρα οι δουλειές που έβρισκα ήταν περιστασιακές και χωρίς ασφάλιση. Δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου και εδώ και 3 χρόνια κάνω μηδενική δήλωση και με φιλοξενούν εδώ κι εκεί γιατί δεν έχω να νοικιάσω σπίτι. Και ερωτάω λοιπόν για ποιο λόγο δεν δικαιούμαι το επίδομα πλεονάσματος; Επειδή είμαι φιλοξενούμενος και δεν έχω χρήματα να νοικιάσω σπίτι; Να νοικιάσω πως; Με τι; Δηλαδή αυτοί που νοικιάζουν σπίτι ή έχουν δικό τους σπίτι θα πάρουν το επίδομα κι εγώ που δεν έχω τίποτα δεν το δικαιούμαι; Οι ένστολοι που παίρνουν 1500 ευρώ μισθό θα πάρουν 500 ευρώ κι εγώ που δεν έχω απολύτως τίποτα δεν θα πάρω τίποτα; Συγχαρητήρια κύριοι και καληνύχτα... Σας παρακαλώ μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι να κάνετε ότι μπορείτε να διορθώσετε αυτήν την αδικία. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».
Σύμφωνα με την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα έως 6.000 ευρώ με βάση τη φορολογική δήλωση του 2013 και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.
Τα σχεδόν 500 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν προς μια μερίδα πολιτών, λοιπόν, αφήνει εκτός του μερίσματος, ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, υπό σαφείς προϋποθέσεις.
Για παράδειγμα:
Για μία τετραμελή οικογένεια (με δυο ανήλικα παιδιά) το όριο είναι 10.000 ευρώ.
Δηλαδή: Αυτός (πχ ο σύζυγος) που κάνει την αίτηση πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, + άλλα 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και δικαιολογεί άλλα 2.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Συνεπώς το εισόδημά του θα πρέπει να είναι 10.000 ευρώ.
Αυτή η οικογένεια θα λάβει ως επίδομα: 500 ευρώ για τον σύζυγο + 166,7 ευρώ για τη σύζυγο + 83,33 ευρώ για κάθε παιδί (άρα 166,66 ευρώ)
Σύνολο: 832,6 ευρώ.
Τι γίνεται όμως, όταν ένα παιδί είχε φύγει από το σπίτι του για να δουλέψει και η κρίση το ανάγκασε να επιστρέψει στο πατρικό του; Ακόμα και αν έχασε τη δουλειά του ή βρίσκεται «σκλαβωμένος» εργαζόμενος με 300 και 400 ευρώ το μήνα;
Απλά δεν το δικαιούται ολόκληρο, αφού το οικονομικό επιτελείο τον χαρακτηρίζει ως φιλοξενούμενο ή προστατευόμενο τέκνο!
Ο νέος λοιπόν, θα λάβει 166,7 ευρώ μέσω του επιδόματος που δικαιούνται οι γονείς του, εφόσον και οι ίδιοι πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ασάφεια υπάρχει και για τους φοιτητές, ορισμένοι εξ΄ αυτών δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνεπώς, τα έξοδα βαρύνουν τους γονείς και θεωρείται προστατευόμενο τέκνο. Σπουδάζοντας σε άλλη πόλη από αυτή που ζουν οι γονείς του, τα 166,7 ευρώ κάθε άλλο παρά βοήθημα μπορεί να χαρακτηριστεί με τις συνθήκες της Ελλάδας.
Επίσης, το επίδομα δεν το δικαιούνται όσοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για το οικονομικό επιτελείο.
NEWSBOMB

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις