ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Η πιο κρύα πόλη του κόσμου ζει στους -50C

«Στους -5 βαθμούς Κελσίου, το κρύο είναι σχεδόν αναζωογονητικό και ένα κασκόλ με έναν σκούφο είναι όλα όσα χρειάζονται για να μείνεις ζεστός. Στους -20 παγώνεις και ο κρύος αέρας αρχίζει να κάνει δύσκολο το να μην βήχεις. Στους -35 ο αέρας είναι τόσο κρύος ώστε μουδιάζει όποιο σημείο του δέρματος σου δεν είναι καλυμμένο, κάνοντας τα κρυοπαγήματα συνεχή απειλή. Και στους -45 ακόμη και το να φοράς γυαλιά είναι επίφοβο: Το μέταλλο κολλά στα μάγουλα και θα σκίσει κομμάτια από την
σάρκα όταν αποφασίσεις να τα βγάλεις».
Έτσι αρχίζει το ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα The Independent στο παγωμένο Γιακούτσκ, την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Σιβηρία με 200.000 κατοίκους, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι διάσημη για δύο πράγματα: «Ό,τι εμφανίζεται στο γνωστό επιτραπέζιο Risk και το ότι μπορεί πολύ πειστικά να ισχυριστεί ότι είναι η πιο κρύα πόλη της γης. Τον Ιανουάριο, τον πιο παγωμένο μήνα, η μέση υψηλότερη τιμή είναι περίπου γύρω στους -40 βαθμούς Κελσίου, αφήνοντας την πόλη ''τυφλή'' από την ομίχλη η οποία περιορίζει την ορατότητα στα 10 μέτρα. Οι κουκουλωμένοι με γούνες ντόπιοι κάτοικοι μαζεύονται στην κεντρική πλατεία η οποία έχει ένα παρατημένο χριστουγεννιάτικο δένδρο και ένα άγαλμα του Λένιν, με ένα χέρι σηκωμένο να δείχνει μπροστά, μάλλον ανεπηρέαστος από το κρύο».
Ο δημοσιογράφος της Independent, αναφέρει πως όταν ντύθηκε όσο πιο ζεστά μπορούσε -σαν τον άνθρωπο της Μισελέν υποστηρίζει-, άντεξε μόλις 13 λεπτά στο κρύο κλίμα της πόλης και όπως αναφέρει οι κάτοικοι του Γιακούτσκ θεωρούν την θερμοκρασία -40 βαθμών Κελσίου, «όχι και τόσο κρύα», ενώ ακόμη συζητούν για τον «ζεστό» Νοέμβρη όπου η θερμοκρασία ήταν...μόλις -25 βαθμοί.

Ωστόσο αυτή η περιοχή είναι «ευλογημένη» σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθώς αν και είναι παγωμένη, έχει αρκετές λίμνες και ποταμούς ενώ η επαρχία της Γιακουτίας με τους περίπου 1 εκατ. κατοίκους, φημίζεται ότι έχει «όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα» και πάρα πολλά ορυκτά κοιτάσματα όπως χρυσό και διαμάντια.
Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγω οδηγούν μεταχειρισμένα Ιαπωνικά αυτοκίνητα, τα οποία αντέχουν καλύτερα στο κρύο, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο να αφήνουν τις μηχανές αναμμένες προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν τα αμάξια.
Τα κύρια προϊόντα που προτιμούν οι κάτοικοι της παγωμένης αυτής πόλης, είναι τα παγωμένα ψάρια, τα ελάφια, το χοιρινό και οι καρδιές και το κρέας αλόγων, προϊόντα τα οποία πωλούνται στην κεντρική αγορά της πόλης, καθώς και γούνες και παλτά. «Ένα καλό παλτό στην πόλη αυτή, μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι μια καλή επένδυση που θα κρατήσει χρόνια», σημειώνει η αγγλική εφημερίδα.

Το καλοκαίρι, οι κάτοικοι του Γιακούτσκ προετοιμάζονται για τον σκληρό χειμώνα που θα έρθει, διορθώνουν τις καμινάδες και τους σωλήνες θέρμανσης, ενώ στοκάρουν τα σπίτια για να αντέξουν τον σκληρό χειμώνα.
φωτογραφίες: Independent

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις