Οπως αναφέρουν επιστήμονες στο συνέδριο Goldschmidt που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες στην Φλωρεντία της Ιταλίας, οι «σπόροι» της ζωής προήλθαν από τον «κόκκινο πλανήτη» και μεταφέρθηκαν στη Γη από μετεωρίτες και εκρήξεις ηφαιστείων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωχημείας Στίβεν Μπένερ υποστήριξε ότι ένα συγκεκριμένο είδος ύλης που είναι κρίσιμο για τη δημιουργία ζωής ήταν διαθέσιμο μόνο στην επιφάνεια του Αρη. Τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσίαζε ο Μπένερ δείχνουν ότι τα ορυκτά που περιέχουν βόριο και μολυβδαίνιο είναι το κλειδί για την
ανάπτυξη οργανικών μορίων που δημιούργησαν τις πρώτες μορφές ζωής.
«Μόνο όταν μολυβδαίνιο οξειδώνεται, σε μεγάλο βαθμό, είναι σε θέση να επηρεάσει τον σχηματισμό πρώιμης ζωής» δήλωσε ο καθηγητής και συνεχίζει «Αυτή η μορφή του μολυβδαινίου δεν θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμη στη Γη όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν οι πρώτες μορφές ζωής γιατί πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, η επιφάνεια της Γης είχε πολύ λίγο οξυγόνο, αλλά ο Αρης αρκετό».
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ορυκτά βορίου είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό RNA που μαζί με το DNA και τις πρωτεΐνες κρίσιμα μοριακά συστατικά των εμβίων όντων.
«Η ανάλυση ενός μετεωρίτη από τον Άρη πρόσφατα έδειξε ότι υπήρχε βόριο και τώρα πιστεύουμε ότι υπήρχε και η οξειδωμένη μορφή του μολυβδαινίου εκεί», τονίζει ο κ. Μπένερ.
Ενας άλλος λόγος για τον οποίο η ζωή δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Γη ήταν ότι πιθανότατα όλη η επιφάνειά της είχε καλυφθεί από νερό, είπε ο Μπένερ. Το νερό, σύμφωνα και με άλλους γεωχημικούς, θα εμπόδιζε τις επαρκείς συγκεντρώσεις βορίου σχηματισμού και θα ήταν διαβρωτικό για το RNA.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το βόριο, ως στοιχείο , είναι αρκετά σπάνιο στο φλοιό της Γης» εξηγεί στο BBC , ο Μπένερ «αλλά ο Αρης ήταν πιο ξηρός από τη Γη και πιο οξειδωτικός, οπότε αν η Γη δεν είναι κατάλληλη για τη χημεία, ο Αρης πιθανόν να είναι».
«Τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε όλοι Αρειανοί, ότι η ζωή ξεκίνησε από τον Άρη και έφθασε στη Γη από έναν βράχο», είπε ο Μπένερ κατά την εισήγησή του στο Συνέδριο.
«Είμαστε, όμως, τυχεροί που καταλήξαμε εδώ, καθώς σίγουρα η Γη ήταν η καλύτερη από τις δύο πλανήτες για τη διατήρηση της ζωής. Εάν υποθετικά οι πρόγονοί μας είχαν παραμείνει στον Άρη, δεν θα υπήρχαν και πολλά για να πούμε, ίσως και τίποτε πλέον», είπε.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις