ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η ισπανική κρίση χορεύει «φλαμένκο» όλη την Ευρωζώνη


Σε πραγματικό εφιάλτη τείνει να εξελιχθεί για τους αξιωματούχους, η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς ολοένα και περισσότερες οικονομίες -και κυρίως του Νότου- εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας και είναι προ των πυλών του μηχανισμού διάσωσης.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μπορεί να
έχουν πλέον εξοικειωθεί με την ιδέα της έξωθεν βοήθειας, ωστόσο τα οικονομικά μεγέθη της Ιταλίας και της Ισπανίας... τρομάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εάν καταρρεύσουν, το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα είναι πραγματικά ζοφερό.
Από αυτό το κλίμα αβεβαιότητας δεν μπορούσαν να λείπουν και οι οίκοι αξιολόγησης με τις προειδοποιήσεις τους. Η Fitch για παράδειγμα, εξαπολύει απειλές προς ολόκληρη την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως εάν συνεχισθεί η οικονομική κρίση, τότε θα υποβαθμίζει την μία οικονομία μετά την άλλη. Κάπως έτσι, δεν δίστασε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ζώνης, την Ισπανία. Πολλοί αναλυτές θεωρούν κάτι τέτοιο, ως μία χαριστική βολή στην Μαδρίτη η οποία αρνείται πεισματικά να καταφύγει σε βοήθεια από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση Ραχόϊ δηλώνει μεν αποφασισμένη να μην διαγράψει την ίδια πορεία με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ωστόσο το ένα μετά το άλλο δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου εμφανίζουν την μεγάλη χώρα της Ιβηρικής έτοιμη να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Reuters το οποίο όχι μόνο επιβεβαιώνει μία τέτοια εξέλιξη αλλά την καθορίζει χρονικά μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Σε δημοσίευμα του Reuters, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση από τον Ισπανό πρωθυπουργό ή τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει το Σάββατο. Αμέσως μετά θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.
Την ίδια ώρα όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας μέσω του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ, πως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μία τέτοια είδηση προσθέτοντας παράλληλα πως «οι ισπανικές αρχές έχουν δεσμευθεί να παράσχουν μια σαφή αποτίμηση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα, των αδυναμιών του, και σε σχέση με αυτό, ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να συνοδευθεί από αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση ορισμένων ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα κρίνουμε σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές».
«Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αίτημα, οι μελέτες διεξάγονται με τη βοήθεια ανεξάρτητων ιδιωτικών εταιρειών και είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την σαφή αποτίμηση στην περίπτωση που αποφασισθεί η εφαρμογή σχεδίου με ή χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη», καταλήγει.
Στο «πλευρό» της Ισπανίας βρίσκεται και το Βερολίνο το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως η οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί μόνο από την Μαδρίτη. Ενώ δεν παραλείφθηκε να αναφερθεί πως «εάν χρειαστεί τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι έτοιμα». Η δήλωση αυτή μπορεί να αποπνέει μία σιγουριά, όμως πολλοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το μέγεθος της Ισπανίας δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα.
Το φαινόμενο όμως της «φλεγόμενης Μεσογείου» δεν σταματάει στην Ισπανία αλλά επεκτείνεται και στην γειτονική Ιταλία η οποία και αυτή αποτελεί έναν από τους οικονομικούς γίγαντες της Ευρωζώνης. Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο για τους αξιωματούχους της Ρώμης, οι οποίοι βλέπουν την οικονομία της χώρας τους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας «Istat», να συρρικνώνεται, όσο και για τους Ευρωπαίους οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως η ικανότητα της τεχνοκρατικής κυβέρνησης Μόντι, έχει αρχίσει να αμφισβητείται φανερά και έντονα και από τα ΜΜΕ της χώρας.
Το σίγουρο είναι πως ανήσυχοι δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και ηγέτες ισχυρών οικονομιών όλου του κόσμου οι οποίοι εκφράζουν φανερά το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια βρίσκεται και η χώρα μας, η θέση της οποίας στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον, θεωρείται αβέβαιη από αξιωματούχους, οικονομολόγους αλλά και πολλούς που κατέχουν δημόσιο βήμα...
http://www.iefimerida.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις