ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

UNICEF : Στην Ελλάδα ένα στα έξι παιδιά ζει στη φτώχεια


Ένα στα έξι Ελληνόπουλα ζει υπό συνθήκες ένδειας και στερείται τα στοιχειώδη, η δε χώρα μας εμφανίζει – στο σχετικό κατάλογο- το τριακοστό χειρότερο ποσοστό, σε σύνολο 35 κρατών που διαθέτουν ανεπτυγμένες οικονομίες.
Οι δραματικές συνέπειες της κρίσης και της λιτότητας στη χώρα μας, ειδικά δε στις ευαίσθητες, «τρυφερές» ηλικίες, αντανακλώνται στα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη
δημοσιότητα η UNICEF και η οποία παρουσιάζεται εκτενώς στην εφημερίδα «Έθνος».
Όπως προκύπτει από την έκθεση, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 13 εκατομμύρια παιδιά στερούνται τα στοιχειώδη. Η UNICEF θεωρεί άκρως ανησυχητική τη διαπίστωση, ότι υπό συνθήκες ένδειας ζουν 30 εκατομμύρια παιδιά πλούσιων χωρών.
Από μεθοδολογικής πλευράς, η έρευνα της UNICEF βασίζεται σε δύο δείκτες. 
Ο πρώτος είναι ο Δείκτης Παιδικής Αποστέρησης. Ένα παιδί χαρακτηρίζεται «αποστερημένο», όταν δεν έχει πρόσβαση σε δυο ή περισσότερα από έναν κατάλογο 14 βασικών αγαθών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται, τα τρία γεύματα ημερησίως, δύο ζευγάρια παπούτσια, εκπαιδευτικά βιβλία, κλπ.
Στην Ελλάδα παρατηρείται ποσοστό αποστέρησης της τάξης του 17,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη καταγράφονται στις σκανδιναβικές χώρες και κινούνται κάτω του 3%.
Το αντίστοιχο ποσοστό, στη χώρα μας, ανέρχεται στο 50,8% στις οικογένειες, στις οποίες οι γονείς έχουν μόρφωση δημοτικού, γυμνασίου ή παντελώς ανύπαρκτη.
Ο δεύτερος δείκτης της έκθεσης αφορά τα παιδιά που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο έχει προσδιοριστεί ως εθνικό. Η Ελλάδα παρουσιάζει ποσοστό 15,9%. Οι τρεις χώρες με την καλύτερη εικόνα, η Ισλανδία, (σ.σ. ναί,  η Ισλανδία που κλώτσησε το ΔΝΤ, και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της), η Φινλανδία και η Κύπρος, εμφανίζουν ποσοστά από 4,7 έως 6,1%.

Κατάρρευση δαπανών για την οικογένεια, στο ελληνικό ΑΕΠ
Στην έκθεση της UNICEF αντανακλάται και η δραματική περικοπή των κοινωνικών δαπανών, στην Ελλάδα: Η χώρα μας κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 35 κρατών, στον κατάλογο των δημοσίων δαπανών που διατίθενται για την οικογένεια - επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες.
Το ελληνικό ποσοστό είναι μόλις 1,1% του ΑΕΠ. Μικρότερο είναι μόνο εκείνο της Μάλτας.
Χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμη στοιχείο: Σχεδόν σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται, έπειτα από τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, στην οποία τα ποσοστά αυξάνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όταν γίνεται ο προαναφερθείς υπολογισμός!
Τονίζει ο Γκόρντον Αλεξάντερ, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της UNICEF:
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να στερούνται βασικών αγαθών, σε χώρες που έχουν τα μέσα να τα παρέχουν. Ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες. Αυτές που εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι εφικτή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει ακριβά».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις