Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της χώρας μας και την επιδείνωση των συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι πολλά, η διαπίστωση όμως ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το παιχνίδι της αναβλητικότητας θα αποτελέσει εφαλτήριο εξελίξεων.
Αφορμή για όλα αυτά είναι η απαίτηση πλέον τεράστιων κεφαλαίων, για τη διευθέτηση της κρίσης, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης τους από τις αγορές και χωρίς πρόθεση διακρατικού δανεισμού. Οι διακρατικές πόρτες ρευστότητας παραμένουν κλειστές λόγω υψηλής επικινδυνότητας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και της αδυναμίας συμφωνίας στα αίτια και τη λύση του προβλήματος.
Τα οικονομικά μοντέλα που «τρέχουν» κορυφαίες τράπεζες και οργανισμοί δείχνουν πως ή Ευρωπαϊκή Ενωση τείνει σε διαχωρισμό και ΕΕ δύο ταχυτήτων ενώ έχει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης χρέους και στασιμοπληθωρισμού με ταυτόχρονη και ανακυκλούμενη παγίδα ρευστότητας.
Η απόρρητη έκθεση επισημαίνει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα αποτύχουν στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή ακόμα και αν τα επιβάλλουν δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους, λόγω της καταρρέουσας ζήτησης.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως σε κάθε περίπτωση το χρέος θα αυξηθεί τόσο ποσοτικά όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οδηγώντας σε όξυνση του χάσματος ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών χωρών με τη Γερμανία.
Ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας τoυ Brookings Institute και των Financial Times δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει στην εντατική και διασωληνωμένη, όπως άλλωστε έχει επισημάνει σε αρκετές ομιλίες τελευταία η Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα» εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Αντρέας Χέφερτ, ο οποίος δεν αποκλείει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, γεγονός που εκτιμά ότι θα οδηγούσε, πιθανότατα, στην έξοδο και άλλες χώρες.
Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται οι Ευρωπαϊκές αρχές και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Τζόρτζ Σόρος. Ο μεγαλοεπενδυτής σε ομολία του επισημαίνει ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν δημοσιονομικό σοκ και κρίση χρέους, ενώ στην πραγματικότητα η μόνη περίπτωση που ταιριάζει σε αυτά τα κριτήρια είναι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Σόρος οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπιζαν τραπεζικές κρίσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν στο βαθμό και με την πρακτική που επιβάλλεται. Η κρίση αυτή μετεξελίχθηκε σε κρίση ισοζυγίου πληρωμών. Οι αρχές δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως την υφή και το μέγεθος του προβλήματος και δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν ούτε τις συνθήκες για τη λύση του. Σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή, το μόνο που έκαναν ήταν να αγοράσουν χρόνο.
Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης ή δημιουργίας Ευρώ δυο ταχυτήτων η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Budesbank εφαρμόζει σχέδιο περιορισμού της ρευστότητας στο σύστημα, κοντράροντας την επίσημη πολιτική της ΕΚΤ, του Μάριο Ντράγκι, για αύξηση των κεφαλαίων προς ανακούφιση του τραπεζικού συστήματος.
Οι διαφορετικοί χειρισμοί οδηγούν σε διόγκωση των προβλημάτων, προκαλούν ανασφάλεια στις χρηματαγορές και οδηγούν σε νέα πολυεπίπεδα σοκ.
Η Fed έχει εγκαίρως απαντήσει στα κελεύσματα για βοήθεια ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σώσει την Ευρωζώνη, δίνοντας το στίγμα ότι θα συμμετάσχει σε κοινές προσπάθειες αλλά δε θα τυπώσει δολάρια για να στηρίξει το ευρώ.
Ενώ η κρίση βρίσκεται σε έξαρση στην Ισπανία η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από την κάμψη της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Η δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού σημείωσε σημαντική πτώση τον Απρίλιο, αφού η κυβέρνησή του ανήγγειλε μέτρα μείωσης των δαπανών, αλλά και μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης με στόχο η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Δημοσκόπηση της Metroscopia, η οποία δημοσιεύεται κάθε μήνα στην εφημερίδα El Pais, δείχνει για πρώτη φορά τα αρνητικά αισθήματα των Ισπανών απέναντι στην κεντροδεξιά κυβέρνησή τους, η οποία κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα κέρδιζε το 38,1% των ψήφων, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 46,3% που εμφανιζόταν να κερδίζει τον προηγούμενο μήνα και σε σχέση με το 44,6% που είχε κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει σε λύση στο πλαίσιο της Ευρώπης με την υποστήριξη του ΔΝΤ».
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις