ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Βροχή αστεριών απόψε....


Με ανοιξιάτικα πεφταστέρια θα γεμίσει ο ουρανός τη νύχτα του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής, προσφέροντας στους ξενύχτηδες μια εντυπωσιακή ουράνια βροχή φωτός. Καθώς η τροχιά της Γης συναντάται με την ουρά των υπολειμμάτων του κομήτη «Θάτσερ», η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας παίρνει φωτιά από διάττοντες αστέρες, που θα είναι ορατοί από όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για τους «Λυρίδες» που καταγράφηκαν
για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια με βάρος περίπου ενός γραμμαρίου. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται αύριο μετά τα μεσάνυχτα.
«Οι παρατηρητές θα πρέπει να βρίσκονται σε σημεία σκοτεινά, χωρίς φωτορύπανση και να κοιτούν βορειοανατολικά. Στη μία τη νύχτα ο αστερισμός της Λύρας θα βρίσκεται 30 μοίρες ανατολικά από τον ορίζοντα της Ελλάδας», σημειώνει ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αναστάσιος Δαπέργολας.
Οπως ο ίδιος εξηγεί, στο αποκορύφωμα του φαινομένου τη νύχτα του Σαββάτου αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται έως 15 διάττοντες την ώρα.
Ευνοϊκό για τους παρατηρητές είναι πως στις 21 Απριλίου το φεγγάρι δεν θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό, καθώς υπάρχει «Νέα Σελήνη». Το φαινόμενο θα είναι επίσης ορατό τα βράδια της Παρασκευής και της Δευτέρας αλλά με μικρότερη ένταση.
Οι «Λυρίδες» έχουν ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου να εμφανίζονται αραιά στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, ενώ αναμένεται να πέφτουν μέχρι τις 25 Απριλίου.
Η ιστορία
Η ανοιξιάτικη αυτή βροχή μετεώρων φαίνεται σαν να προέρχεται από τον βόρειο αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, όμως, η Λύρα βρίσκεται απλώς πίσω από τα σωματίδια που προκαλούν τη βροχή και το φαινόμενο σχετίζεται με ουράνια αντικείμενα στη γειτονιά της Γης.

Η πραγματική πηγή των Λυρίδων είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861 από τον αμερικανό Α. Θάτσερ, όταν πέρασε πολύ κοντά από τον πλανήτη μας. Η ουρά σκόνης και σωματιδίων που αφήνει πίσω του συναντάται περιοδικά με την τροχιά της Γης και προκαλεί κάθε χρόνο τη βροχή των Λυρίδων. Εκτιμάται πως ο κομήτης θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ηλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.
Γιάννης Φώσκολος
ΤΟ ΒΗΜΑ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις