ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πόσο ασφαλείς είναι οι ελληνικές καταθέσεις και οι εγχώριες τράπεζες;


Ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν καταστεί τα τελευταία δύο χρόνια οι επενδύσεις στο εξωτερικό, λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από το τέλος του 2009 έως σήμερα οι αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 63 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό περί τα 15 δισ. ευρώ κατέληξαν εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ή σε άλλες κινητές αξίες ξένων χωρών.Ο βασικός λόγος φυγής των κεφαλαίων αυτών είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ή κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, όσοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να διαφυλάξουν τα χρήματά τους έχασαν σίγουρο και μεγάλο κέρδος από τα υψηλά
επιτόκια που προσφέρουν μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες.
Για κάθε 100.000 ευρώ που αποταμιεύει κάποιος σε ελληνική τράπεζα μπορεί να αποκομίσει μέσω των λογαριασμών προθεσμίας ετήσιο εισόδημα της τάξης των 5.000 – 7.000 ευρώ ή 400 – 600 ευρώ το μήνα, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα!
Η πιθανότητα χρεοκοπίας
Εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος να χαθούν καταθέσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.
Αυτό συμβαίνει διότι οι αρχές θα προτιμήσουν να διασφαλίσουν στο 100% τις καταθέσεις μίας τράπεζας από το να διακινδυνεύσουν να προκληθεί πανικός σε ολόκληρο το σύστημα, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του.
Πάντως, σημειώνεται ότι βάση νόμου ισχύει προστασία των καταθέσεων έως το ύψος των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα ανά φυσικό πρόσωπο.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό ίδρυμα πτωχεύσει, οι αρχές θα διασφαλίσουν όλες τις καταθέσεις.
Αυτό αποδείχθηκε άλλωστε και στην πράξη με τις περιπτώσεις των Proton Bank και T Bank, οι οποίες ουσιαστικά πτώχευσαν, αλλά δεν «άνοιξε ρουθούνι».
Η έξοδος από το ευρώ
Βέβαια, όλες οι παραπάνω δικλίδες ασφαλείας παύουν να ισχύουν σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα επέλθει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αποκοπεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές και θα πάψει να στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Όλα τα ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν μεγάλη υποτίμηση.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις