Ανακατατάξεις δυνάμεων σημειώνονται στο ΠαΣοΚ όσο καθυστερούν οι εκλογές για την αλλαγή ηγεσίας. Ο αναβρασμός υπάρχει κυρίως στην πρώην «παπανδρεϊκή» ομάδα, η οποία αδυνατεί προς το παρόν να βρει κοινό βηματισμό. Οι διαγραφές από την ΚΟ του κ. Χ. Καστανίδη, τη κυρίας Λούκας Κατσέλη και άλλων βουλευτών,
οι οποίοι διατηρούσαν κριτική στάση απέναντι στο μνημόνιο, άνοιξαν από τη μια πλευρά το δρόμο για νέες εκφράσεις εντός ή εκτός ΠαΣοΚ και από την άλλη τη συζήτηση για την μελλοντική ταυτότητα του κόμματος.
Ο κ. Χρ. Παπουτσής με τις κινήσεις του ενισχύει τη φημολογία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ. Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, με τον οποίο είχαν παράλληλο κομματικό βίο για πολλά χρόνια, με επιστολή του προς τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Μιχ. Καρχιμάκη παραιτήθηκε από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου διατυπώνοντας αιχμές κατά πάντων.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είχε διαμηνύσει ότι σε μια ενδεχόμενη διαμάχη Ευ. Βενιζέλου - Ανδ. Λοβέρδου θα στήριζε τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών. Η συμπόρευση των δύο πολιτικών άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και τώρα ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ορίζει μια συμπαγή ομάδα περίπου 50 ατόμων στο Εθνικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο.
«Εγώ μένω με τις θέσεις μου, δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα και ιδίως όσοι νιώθουν ...Τσώρτσιλ και πιστεύουν ότι έχουν τη λύση για να σώσουν την πατρίδα. Γκρουπούσκουλο δεν θα γίνω, ούτε εντός ούτε ΠαΣοΚ», δηλώνει στο «Βήμα». Επισημαίνει, επίσης, ότι θα δώσει τη μάχη στο συνέδριο για την επικράτηση των θέσεων του και των στελεχών που τις εκφράζουν στα όργανα του ΠαΣοΚ. Εκτιμά ότι η μάχη κατά των δυνάμεων που εκφράζουν νεοφιλελεύθερες απόψεις θα είναι η μεγαλύτερη που έχει διθεί στο κόμμα. «Αν χάσουμε θα πάμε στο σπίτι μας. Αν κερδίσουμε δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθούν οι αρχές και οι αξίες του ΠαΣοΚ», τονίζει.
Παράλληλα, προτού ακόμα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διάφορα μέτωπα, τα οποία δεν συνδέονται κατ΄ανάγκη μεταξύ τους. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Παπουτσής στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών Αρχών, ερμηνεύτηκε ως άσκηση κριτικής απέναντι στον κ. Βενιζέλο, παρότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται ότι είχε τέτοια πρόθεση.
Επιπλέον , ο κ. Ι. Ραγκούσης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Μεταρρύθμιση ασκεί έμμεση κριτική στους κ.κ. Δ. Ρέππα (για την προσωπική διαφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία κατέληξε σε ένα οριζόντιο μισθολογικό προγκρόμ) και Βενιζέλο («ποιος μπορεί να ξεχάσει τις «ηρωικές» στιγμές αποπομπής της τρόικας από την Ελλάδα που, για να τη φέρουμε πίσω, γίναμε παράκλητοί της, δίνοντας ως αντάλλαγμα πρωτοφανούς αγριότητας εισπρακτικές πολιτικές;»).
Οι κ.κ. Παπουτσής και Ραγκούσης είχαν συγκρουστεί έντονα στο πλαίσιο των υπουργικών τους καθηκόντων, και θεωρείται πιθανό να βρεθούν ξανά απέναντι στο πλαίσιο της διεκδίκησης της «παπανδρεϊκής» κληρονομιάς.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου διατηρεί αποστάσεις από τη μάχη της διαδοχής. Το τελευταίο πράγμα που διεμήνυσε στα στελέχη που στον στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι κανένας δεν δικαιούται να μιλά εξ΄ονόματός του.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Π. Μπεγλίτη (Flash), ο οποίος αφού επισήμανε ότι δεν θα μιλήσει ως εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ σε αυτή τη μεταβατική φάση, είπε ότι πιστεύει ότι για την ανάγκη ενότητας του ΠαΣοΚ θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα επανόδου στους διαγραφέντες.
«Ψηφίσαμε όλοι, όλοι αναλάβαμε ευθύνες, ένα κόμμα έχει κανόνες, ένα κόμμα δεν είναι ένα καφενείο που μπαινοβγαίνει ο καθένας, παραγγέλνει, φεύγει, ξαναέρχεται. Η άποψή μου, η προσωπική μου άποψη το τονίζω, είναι ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του ανάλογα με τις ευθύνες του. Εάν συναντηθούμε στο μέλλον σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης, καλώς. Αλλά α-λα-καρτ τοποθετήσεις χωρίς κόστος δε γίνεται στην πολιτική», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπεγλίτης, εκτίμησε ότι με την αλλαγή ηγεσίας δεν θα υπάρξουν μεγάλες μετατοπίσεις προς το ΠαΣοΚ, αλλά μια θετική αφετηρία. «Αν μείνουμε σε μια κλειστή αλλαγή ηγεσίας χωρίς μεγάλες αλλαγές τότε νομίζω ότι ο χρόνος της αντίστροφης μέτρησης για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ σύντομος», επισήμανε.
Η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ απασχολεί τα περισσότερα στελέχη, μεταξύ των οποίων και τους διαγραφέντες. «Ακούω ότι παίζουν πολύ με εμάς», δήλωσε ο κ. Λ. Μίχος, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση του νέου μνημονίου ακολουθώντας τον κ. Καστανίδη. «Δηλαδή», συνέχισε, «κάποιος λέει να έρθουν, κάποιος λέει να μη γυρίσουν, κάποιος λέει εγώ δε θα δεχτώ. Τους συνιστώ να πάνε να μετανοήσουν και να κοινωνήσουν να σώσουν την ψυχή τους και την πολιτική τους αξιοπρέπεια και εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε με την δική μας ψυχή και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ».
Στην πλευρά του κ. Βενιζέλου, καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης στελεχών όπως οι κ.κ. Γ. Φλωρίδης και Αλ. Παπαδόπουλος, οι οποίες προς το παρόν δεν καρποφορούν. Ο κ. Φλωρίδης αναμένει να δει το πρόγραμμα που θα διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος ενώ ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί την επάνοδο του στην ενεργό πολιτική και φυσικά δεν συζητά με κανένα κόμμα της Αριστεράς, όπως διαδίδεται. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει κάποια σημεία από το πρόγραμμα του εντός της εβδομάδας και να συγκροτήσει το επιτελείο του.
ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις