Ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, μετά τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται και η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή της. Το ελληνικό ζήτημα δεν βρισκόταν επίσημα στην ημερήσια
διάταξη της συνόδου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, αλλά τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο) πρότειναν να γίνει έκτακτη συζήτηση για την Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.
Η κριτική της Ελλάδας εστιάζεται στην απουσία αποτελεσμάτων, στην αδυναμία δηλαδή της χώρας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με το Bloomberg ασκείται κριτική και για την άρνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να δεχθεί το διορισμό επιτρόπου από την ΕΕ, που θα ελέγχει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού.
«Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες είναι να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πακέτο. Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη αυτή φάση, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει με μας», φέρεται να δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός κ. Μαρκ Ρούτε.
Ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να διαπραγματευθεί με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που συμφωνήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.
Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ο κ. Παπαδήμος το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας γευμάτισε με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν.
«Δεν θα έχουμε μια εκτενή συζήτηση για την Ελλάδα, επειδή η τρόικα βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα και δεν έχουμε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Στην ημερήσια διάταξη της αποψινής συνάντησης κορυφής είναι, ως γνωστόν, η αύξηση των διαθεσίμων στο ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης προκειμένου να ισχυροποιηθεί το «φράγμα πυρός» της ευρωζώνης για την υπέρβαση της κρίσης - σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να συμφωνηθούν συγκεκριμένα ποσά.
Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται επίσης η συζήτηση και ολοκλήρωση των διατάξεων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας. Εκτός από τις 17 χώρες της ευρωζώνης εννέα ακόμη χώρες-μέλη της ΕΕ φέρονται έτοιμες να υπογράψουν και να εφαρμόσουν το Σύμφωνο. Μόνο η Βρετανία το έχει απορρίψει εκ προοιμίου και δεν μετέχει στη διαδικασία.
ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις