Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το δικαστικό έτος 2009-2010 κατατέθηκαν 224.391 δικόγραφα και εκδόθηκαν 133.400 αποφάσεις. Ο νόμος που έχει θεσπιστεί για τη διαμεσολάβηση στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, αλλά και οι νέοι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών που προωθούνται, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση αντικινήτρων για την άσκηση ένδικων μέσων, εκτιμάται ότι θα αποσυμπιέσουν την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Ηδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου, νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές τομές και τροποποιήσεις στην πολιτική, διοικητική και ποινική δίκη, με την παράλληλη προώθηση ρυθμίσεων για την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.
Η τρόικα, με βάση το 4ο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, απαιτεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2013 να έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς υποθέσεις -πλην των φορολογικών- σε όλα τα δικαστήρια της χώρας κατά τουλάχιστον 50%. Πάντως, ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι μετείχαν σε συσκέψεις με την τρόικα, έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους ως προς την αποτελεσματικότητα των αλλεπάλληλων νομοθετικών μέτρων που ανακοινώνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα.
Και e-justice
Στη συνάντηση, το περασμένο Σάββατο, υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας με τον κ. Παπαϊωάννου, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, δόθηκε έμφαση στην εκκαθάριση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων (μείωση κατά 15% μέχρι το τέλος του 2011 και 50% μέχρι τον Ιούλιο του 2012), καθώς και στην ψηφιακή Δικαιοσύνη, το λεγόμενο e-justice, που αποτελεί πρώτο πυλώνα προτεραιότητας της κυβερνητικής πολιτικής.
Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης τονίστηκε ότι, στο πλαίσιο των δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς παρεμβάσεις στον τομέα της μηχανοργάνωσης και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ενώ θετική ήταν η αποτίμηση της διαδικασίας «ταχείας εξυπηρέτησης» (fast lane) για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Ασφυκτικό πρέσινγκ άσκησε η τρόικα ως προς την απελευθέρωση των δικηγορικών αμοιβών, εν αναμονή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Στη «μάχη» για το πλήρες άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι οι ετήσιες αποδοχές ενός Ελληνα δικηγόρου με πέντε χρόνια στο επάγγελμα αντιστοιχούν στο μισό των αποδοχών των Ευρωπαίων συναδέλφων του, όπως π.χ. των Γερμανών.*
http://www.enet.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις