ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Υπηρέτες της ενημέρωσης ἤ δούλοι των συμφερόντων της ενημέρωσης;;

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί, το υπογράφει κάποιος Λευτέρης Γαλανός και δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ. Το κείμενο εντάσσεται στο πλαίσιο των πανηγυρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου, για τις «επιτυχίες» της στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που έγινε πριν ένα μήνα.
Διαβάστε λοιπόν για ποιους λόγους πανηγυρίζει ο «δημοσιογράφος;» και συγκρίνετέ τα, με όσα ΔΕΝ έγιναν.


Το παρασκήνιο των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού προς τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Τα κέρδη της ελληνικής πλευράς.
Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν μόνο σήμερα, ήταν εδώ και πολλές ημέρες, με πολλές επαφές και συναντήσεις».
Μέσα από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και μετά ένα δραματικό παρασκήνιο, το οποίο ξεκίνησε από την τριμερή συνάντηση που είχε νωρίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε να αλλάξει τους επώδυνους όρους που έθετε το γαλλογερμανικό σχέδιο σε ιστορικές αποφάσεις υπέρ της χώρας μας.
Ενδεικτική της κατάληξης των δραματικών διαπραγματεύσεων ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού: "Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή. Μια απλή σύγκριση του αρχικού με το τελικό κείμενο το αποδεικνύει. Η διαπραγμάτευση δεν ήταν μόνο σήμερα, όμως, ήταν εδώ και πολλές ημέρες, με πολλές επαφές, συναντήσεις και διαπραγματεύσεις".
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε (5) μεγάλα κέρδη της ελληνικής πλευράς είναι:
Πρώτον, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μία ελάχιστη διάρκεια 15 ετών και έως 30 έτη με περίοδο χάριτος 10 ετών.
Δεύτερον, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης του αρχικού δανείου, του κομματιού που έχει ήδη εκταμιευτεί των 110 δισ., αλλά και αυτού που έχει ήδη επιμηκυνθεί με τις αποφάσεις του Μαρτίου του 2011.
Τρίτον, η διασφάλιση μέχρι το 2020 των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας Αν. Μέρκελ και τον Ευ. Βενιζέλο
Τέταρτον, η διασφάλιση για την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ στέλνουν μία "αποστομωτική" απάντηση σε όσους αμφισβητούν το πιστωτικό σύστημα.
Πέμπτον, η απόφαση για τη δημιουργία Δύναμης Κρούσης (σχέδιο Μάρσαλ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.
Η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης η γραπτή δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει σχετική αναφορά (έκθεση) προόδου τον Οκτώβριο.
"Με τις αποφάσεις", εξήγησε ο πρωθυπουργός, "διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια". Οι συνολικές παρεμβάσεις για το χρέος οδηγούν σε μείωσή του κατά 26 δισ. ευρώ, που είναι το 12% του ΑΕΠ.
Για την επιτυχία της ελληνικής πλευράς δούλεψαν τέσσερις (4) ομάδες, τρεις στις Βρυξέλλες και μία στην Αθήνα.
Τα πρόσωπα της επιτυχίας της ελληνικής αποστολής ήταν:
Στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς.
Στο γραφείο της Ελλάδας (τεχνική γραμματεία) ήταν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Στο γραφείο πολιτικής υποστήριξης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Γλυνός, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της ΕΤΕ.
Στην Αθήνα, υπήρχε ομάδα υποστήριξης και ανάλυσης των δεδομένων που έρχονταν από τις Βρυξέλλες υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΟΔΔΗΧ, καθώς και επιφανείς οικονομολόγοι, όπως οι Γιόζεφ Στίγκλιτς και Κεμάλ Ντερβίς.
Με Μέρκελ - Σαρκοζί
Η τριμερής συνάντηση
Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε τριμερής συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί, στην οποία στη συνέχεια συμμετείχαν και οι κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Τρισέ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζήτησε εγγυήσεις ώστε η διαβάθμιση της επιλεκτικής χρεοκοπίας να έχει περιορισμένη διάρκεια και να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών δεν θα επηρεαστεί. Εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν κλήθηκαν εσπευσμένα να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών Βασίλης Ράπανος, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τις επιπτώσεις της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Διεθνή ΜΜΕ
Πρώτο θέμα η συμφωνία για Ελλάδα
Πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων και εφημερίδων ήταν χθες το βράδυ "το σχέδιο Μάρσαλ" για την ελληνική οικονομία, η "σωτηρία" της χώρας μας, καθώς και ο άνεμος αισιοδοξίας που φύσηξε στις παγκόσμιες αγορές στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
"Η Ευρωζώνη είναι κοντά στο να ελαφρύνει το φορτίο του χρέους της Ελλάδας", έγραφε η "Wall Street Journal" μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου, ενώ η γαλλική "Le Figaro" σε άρθρο της με τίτλο "Προς μια μερική παύση πληρωμών της Ελλάδας" ανέφερε ότι "η ιδέα του τραπεζικού φόρου εγκαταλείφθηκε. Ενα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ προτάθηκε προς όφελος της Ελλάδας".
Σχέδιο Μάρσαλ
Στο "Σχέδιο Μάρσαλ για τη σωτηρία της Ελλάδας" επικεντρώθηκε η ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", αλλά και η βρετανική "Guardian", ενώ το CNN έγραφε ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και να αποτρέψουν τη διάλυση του ευρώ και μια νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση". "Η Ευρώπη θα προσφέρει δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για την Ελλάδα", ήταν ο τίτλος άρθρου της "Deutsche Welle", ενώ η "Suddeutsche Zeitung" έγραφε ότι "η Ευρώπη θέλει μερική στάση πληρωμών για την Ελλάδα".
"Οι μετοχές ανεβαίνουν παγκοσμίως μετά τις πληροφορίες για συμφωνία για το χρέος στην Ευρωζώνη", ήταν ο τίτλος άρθρου του BBC που ήταν για πολλές ώρες πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του. "Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κλείνουν ανοδικά", ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Monde", η οποία σε άλλο άρθρο ανέφερε ότι "η Ευρωζώνη δεν αποκλείει μια μερική στάση πληρωμών της Ελλάδας", καθώς και ότι "η Κύπρος θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει σχέδιο διάσωσης".
Λευτέρης Γαλανός
http://www.ethnos.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις