Σκοτσέζικο ντους με το μπόνους φόρου από τις αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους επιφύλαξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγράφοντας την πρώτη του «γκάφα» ως υπουργός Οικονομικών.
Με διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο ζήτησε πίσω τις επιστροφές φόρου που έχουν ήδη εισπράξει αρκετοί φορολογούμενοι, καθώς έβαλε πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους.
Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα 17.000 ευρώ, που έχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων 2.700 ευρώ για την κάλυψη του αφορολογήτου των 12.000
ευρώ, προσκομίζοντας αποδείξεις 10.000 ευρώ είχε μπόνους φόρου 730 ευρώ (υπολογίζεται 10% επί της διαφοράς μεταξύ προσκομιζόμενων και υποχρεωτικών αποδείξεων). Με το πλαφόν των 300 ευρώ τού ζητούν πίσω 430 ευρώ φόρου!
Η διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τρεις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την τηλεόραση του Alter μιλούσε για παρερμηνεία και λάθος νομικοτεχνική διατύπωση, λέγοντας πως δεν θα ισχύσει και ότι δεν θα ζητήσουν πίσω λεφτά από όσους τα έχουν πάρει. Αφηνε ασαφές όμως τι θα γίνει με τις δηλώσεις που θα εκκαθαριστούν εφεξής.
Αργότερα, το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος με απλό σημείωμα προς τους δημοσιογράφους δήλωνε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα φέτος με τις αποδείξεις.
Η ασάφεια, η προχειρότητα και ο πανικός κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης του νόμου.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πάντως χθες στην «Ε» ότι η συμφωνία με την τρόικα αφορούσε το πλαφόν για το μπόνους φόρου. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί το κονδύλι των 612 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει ότι θα συγκρατήσουν φέτος στα δημόσια ταμεία από τις υψηλές επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Ο Εφαρμοστικός, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, «τσακίζοντας» με φόρο 200-400 ευρώ χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ τα υψηλά εισοδήματα θα περιοριστούν μόνο σε επιβάρυνση 400 ευρώ.
Της μείωσης εξαιρούνται, δηλαδή θα συνεχίσουν να έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ, οι νέοι μέχρι 30 ετών, καθώς και οι συνταξιούχοι και ανάπηροι που όμως έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
2. Δεύτερο χτύπημα με τις αποδείξεις. Απαιτείται πλέον το 25% του ατομικού εισοδήματος σε αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ που σήμερα υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις 6.600 ευρώ για την κάλυψη του αφορολόγητου, από του χρόνου θα προσκομίζει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν δεν τις καταθέσει στην Εφορία θα έχει πέναλτι φόρου 10%.
3. Αυξάνουν μέχρι και 37,5% τα τεκμήρια κατοικίας, 100% των οχημάτων, 50% των σκαφών και 60% για πισίνες. Αυξάνει και στα 40 ευρώ το τεκμήριο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας.
4. Αναστέλλεται μέχρι και τις 31.12.2013 το πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων.
5. Επιβάλλεται εισοδηματική εισφορά, κεφαλικός φόρος, 1-4% σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 5% στα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, των βουλευτών, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, αιρετών ΤΑ, γενικών και ειδικών γραμματέων. Εξαιρούνται μόνο μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η πρώτη έκτακτη εισφορά πληρώνεται φέτος και επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Θα αποσταλεί ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα και η εξόφληση θα γίνει σε 6 δόσεις, με ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 5%.
6. Μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά και τόκους στεγαστικών δανείων. Πλέον θα υπάρχει έκπτωση 20% από το φόρο αντί του 100% από το εισόδημα. Αν δε το εισόδημα του φορολογούμενου είναι πάνω από 40.000 ευρώ, τότε η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Η μεγαλύτερη περικοπή αφορά στους τόκους από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς υπήρχε έκπτωση και του 100% των τόκων από το σύνολο του εισοδήματος, ανεξαρτήτως της επιφάνειας του ακινήτου.
7. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% στις αντικειμενικές δαπάνες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών (εξαιρούνται τα παλιά -άνω 10 ετών και αναπηρικά), σκάφη αναψυχής (εξαιρούνται μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι μέτρα), αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και πισίνες.
8. Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το τέλος ορίστηκε στα 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 200.000 και στα 500 ευρώ για άνω 200.000 κατοίκων (οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ως μια πόλη), ενώ για τα υποκαταστήματα είναι 300 ευρώ.
Εξαιρούνται του τέλους οι επιτηδευματίες σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, καθώς και οι επιτηδευματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια άσκησης της δραστηριότητας και όσοι θέλουν τρία ακόμα χρόνια για να πάρουν σύνταξη.
9. Μειώθηκε 50% στα 200.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικά για το 2010 και το 2011 ο ΦΑΠ εξοφλείται σε 3 ισόποσες δόσεις.
10. Αυξάνουν 10% τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
11. Από 27.6.2011 εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και από 1.9.2011 ο ΕΦΚ 1,5 γιγατζάουλ στο φυσικό αέριο. Από φέτος σε ισχύ ο αυξημένος ΕΦΚ 60 ευρώ από 21 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών. Μέχρι 31.12.2013 ο ΕΦΚ του θέρμανσης θα φτάσει στο 80% του ΕΦΚ κίνησης. Αναζητούν ακόμα το μηχανισμό για το επίδομα σε οικονομικά ασθενείς ομάδες.
12. Από 27.6.2011 και οι νέοι ΕΦΚ σε καπνά.
13. ΦΠΑ 23% σε χυμούς, αναψυκτικά και ανθρακούχα νερά, ενώ μένει στο 13% το εμφιαλωμένο νερό.
14. ΦΠΑ 23% σε ντελίβερι, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και γενικώς στις υπηρεσίες εστίασης. *
Εκχωρούν αιγιαλούς και παραλίες για να μαζέψουν τα 50 δισ.
Πωλούν δημόσιες εκτάσεις μέχρι και 100 χρόνια και εκχωρούν ακόμα και τον αιγιαλό και την παραλία προκειμένου να μαζέψουν 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία βάσει της συμφωνίας με την τρόϊκα. Η κυβέρνηση μέσω του Εφαρμοστικού νόμου προχωράει στην εκχώρηση αιγιαλού και παραλίας για λιμενικά έργα αλλά και την εκχώρηση του δημόσιου κτήματος που απομένει μετά τις προσχώσεις. Η παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας για λιμενικά έργα μπορεί να γίνει μέχρι 50 χρόνια και το δημόσιο κτήμα που απομένει μετά τις προσχώσεις μπορεί να παραχωρηθεί κατά χρήση ή να εκμισθωθεί μόνο σε αυτόν που έκανε τα λιμενικά έργα.
Υιοθετούν το θεσμό της επιφάνειας, δηλαδή της κατασκευής κτίσματος σε δημόσιο κτήμα, χωρίς την πώληση του εδάφους. Η διάρκεια του θεσμού της επιφάνειας φτάνει μέχρι 50 χρόνια. Με μονομερή δήλωση όμως του επιφανειούχου, ο χρόνος διάρκειας μπορεί να φτάσει και στα 80 χρόνια και στην περίπτωση κατοίκων τα 100 χρόνια, ενώ του δίνουν ακόμα και το δικαίωμα «να αποκτήσει το έδαφος».
Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας θα έχει διάρκεια 6 έτη και τα χρήματα που θα εισρεύσουν σε αυτό θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Οι 1.000 ονομαστικές μετοχές του, αξίας 30.000 ευρώ η καθεμιά (μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ), είναι αμεταβίβαστες. Σε αυτό μεταβιβάζονται, χωρίς αντάλλαγμα, κινητές αξίες εταιρειών, πάσης φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα, ακίνητα κ.λπ.
Προβλέπεται δε ακόμα και εμπράγματα δικαιώματα τρίτων να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα για «λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος». Το διοικητικό συμβούλιο είναι 5μελές με 3τή θητεία και σε αυτό μετέχουν Ευρωπαίοι παρατηρητές.
Στον Εφαρμοστικό υπάρχουν και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τα δημόσια ακίνητα. Εξαιρούνται από την εκποίηση οι οικότοποι, οι περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, οι πυρήνες εθνικών δρυμών, τα διατηρητέα μνημεία της φύσης, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, τα φυσικά πάρκα, οι περιοχές οικοανάπτυξης.
ΕΛ.Κ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=287560
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις