Τις πρώτες ημέρες, οι αρχές της Γερμανίας πίστευαν ότι το φονικό βακτήριο βρισκόταν σε αγγούρια που είχαν εισαχθεί από την Ισπανία. Σύμφωνα όμως με νεώτερες αναλύσεις που έγιναν, απεδείχθη ότι τα ισπανικά αγγούρια δεν είναι μολυσμένα.
Αν και οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας «αθώωσαν» τα αγγούρια, εν τούτοις παραμένει η υποψία της φυτικής μολύνσεως δηλαδή ντομάτες, πράσινα λαχανικά κλπ. Το ερώτημα επίσης που δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί είναι που μολύνθηκαν τα λαχανικά. Στην Ισπανία, στην Γερμανία, ἤ κατά την μεταφορά τους;
Τι είναι το αιμολυτικό και ουραιμικό σύνδρομο (SHU);;
Πρόκειται για σοβαρή επιπλοκή, μερικές φορές έχει ως συνέπεια τον θάνατο( ποσοστό θνησιμότητας 3%-5%), που προκαλεί η μόλυνση του πεπτικού, από τα βακτήρια Escherichia coli entérohémorragiques (ECEH). Μετά από την περίοδο επωάσεως που διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, παρουσιάζονται στον άνθρωπο τα συμπτώματα. Αυτά είναι η διάρροια, μερικές φορές και με αίμα. Εννέα στους δέκα νοσούντες, αναρρώνουν σε 10 ημέρες. Το αιμολυτικό και ουραιμικό σύνδρομο ως επιπλοκή, προσβάλλει το 10% των νοσούντων και οφείλεται στην παρουσία τοξίνης. Αποτέλεσμα του συνδρόμου (SHU) είναι η εκδήλωση νεφρικής ανεπάρκειας και η αναιμία.
Τρόποι μεταδόσεως
Τα βοοειδή είναι φορείς, χωρίς να νοσούν, και αποτελούν την φυσική πηγή των βακτηρίων. Στον άνθρωπο μεταδίδεται από την κατανάλωση βοείου κρέατος, το οποίο δεν έχει ψηθεί επαρκώς. Στα λαχανικά τα βακτήρια μεταδίδονται μέσω των λιπασμάτων που προέρχονται από «ύποπτες» πηγές βοοειδών.
Εμφανίσεις της επιδημίας κατά το παρελθόν
***1982, στην Αμερική, πενήντα άνθρωποι προσεβλήθησαν από την κατανάλωση κιμά.
***1996, στην Σκωτία, περισσότεροι από 500 άνθρωποι νόσησαν μετά κατανάλωση βοείου κρέατος.
***Επίσης την ίδια χρονιά, στην Ιαπωνία, ανεφέρθησαν 9600 περιστατικά, εκ των οποίων τα 12 ήταν θανατηφόρα. Η μόλυνση προήλθε από ραπανάκια.
***2000, στον Καναδά, 2000 περιστατικά μεταξύ των 4600 κατοίκων της πόλεως Walkerton. Στην περιοχή γίνεται εντατική εκτροφή βοοειδών και η μόλυνση προκλήθηκε από το πόσιμο νερό.
Προφυλάξεις
Ως γενικός κανόνας ισχύει η καταστροφή των βακτηρίων δια του βρασμού. Δύο λεπτά στους 70 βαθμούς, ἤ ένα λεπτό στους 100 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, αλλά και το σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών που θέλουμε να καταναλώσουμε.
Πηγή : LE FIGARO
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις