συνάντηση καλά προετοιμασμένος, με ένα φάκελο 150 σελίδων που κάλυπτε όλα τα πιθανά θέματα συζήτησης για το ελληνικό χρέος, καθώς και μια ειδική μελέτη για τις επιλογές που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Το πιο «εκρηκτικό» έγγραφο στο ογκώδες ντοσιέ του Σόιμπλε, όπως επιμένει το “Spiegel” παρά τις διαψεύσεις και την εισαγγελική έρευνα που διενεργούν Έλληνες εισαγγελείς για το αρχικό σχετικό δημοσίευμα, ήταν ένα σημείωμα με τον τίτλο «Η απόσυρση της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση».
Όπως τονίζει το “Spiegel”, όταν το περιοδικό δημοσίευσε το πρώτο του ρεπορτάζ σχετικά με αυτό το θέμα, προκαλώντας παγκόσμιο σάλο, ο Σόιμπλε αυτός που βρέθηκε στο στόχαστρο επικρίσεων και όχι ο Έλληνας ομόλογός του. Οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών τον κατηγόρησαν ότι δεν είχε τον έλεγχο των συνεργατών του και ότι ήταν άλλη μια περίπτωση όπου μια «διαρροή» από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δημιουργούσε προβλήματα.
Το περιοδικό εξηγεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε την περασμένη εβδομάδα, το σενάριο επιστροφής στη δραχμή δεν επινοήθηκε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, αλλά απλώς αποτελούσε μια αντίδραση σε σενάρια που εξέταζε η κυβέρνηση της Αθήνας. Πηγές της Κομισιόν που επικαλείται το “Spiegel” τονίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ήδη εξετάσει τα υπέρ και τα κατά της απόσυρσης από την ευρωζώνη λίγο καιρό νωρίτερα.
Πάντως, το “Spiegel” τονίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι των συζητήσεων. Το ίδιο ισχύει και για το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς υπήρξαν φόβοι ότι θα αναστατωθούν ακόμη περισσότερο οι αγορές, μετά την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης. Σύμφωνα με το “Spiegel”, το βασικό σενάριο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα προβλέπει ακόμη περισσότερες δόσεις από το ίδιο φάρμακο που άρχισε να χορηγείται πέρσι: περισσότερα δάνεια στήριξης και περισσότερη λιτότητα.
Πράγματι, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες κατηγορηματικά, παρά τη συζήτηση που γίνεται στην Γερμανία για την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει (πλην ίσως μιας εθελοντικής επιμήκυνσης των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες), γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της ευρωζώνης.
Κατόπιν τούτων το ερώτημα είναι αν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση είχε εξετάσει τα υπέρ και κατά μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή. Και, αν όντως αυτό συνέβη, αν επρόκειτο για μια θεωρητική άσκηση, ή για μια κίνηση που είχε στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις επερχόμενες συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από το νέο δημοσίευμα του “Spiegel” πάντως και από τις λεπτομερείς αναφορές που περιλαμβάνει για το έγγραφο του Σόιμπλε συνάγουμε ότι υπήρχε καπνός πίσω από τη φωτιά που προκάλεσε αυτό το ακραίο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη...
http://www.banksnews.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις