ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Άλλος σού έταξε βοήθεια και σε γέλασε φρικτά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει αποκλεισμό στην αποστολή όπλων στην Λιβύη, επιτηρώντας από θαλάσσης και αέρος την περιοχή. Προ ημερών η Τουρκία εξευτέλισε, όχι για πρώτη φορά, την Ελλάδα και την Ιταλία και μέσω αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενη να δεχτεί νηοψία σε σκάφος με όπλα που απέστειλε στην Λιβύη. Λίγες μέρες μετά, η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ όμως τώρα η Ιταλία και η Τουρκία πραγματοποιούν περιορισμένης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, στα ανοιχτά της Λιβύης. Στο ίδιο πνεύμα «σύμμαχοι» και «εταίροι», μας χτυπάνε φιλικά στον ώμο λέγοντας πως η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της παράλληλα όμως μας προτρέπουν να τα «βρούμε» με την Τουρκία αφού δυστυχώς για την Ελλάδα, τα σχέδια για τηνσυνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της έχουν γίνει γνωστά εδώ και πολλέςδεκαετίες. 
Δεδομένης της τουρκικής επιβουλής και των απειλών του επηρμένου, μεγαλομανούς Οθωμανού, όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να
προσπαθήσει να επεκτείνει την κυριαρχία του, σε αλλότρια εδάφη ή ύδατα όπως έπραξε ήδη στην Συρία και στην Λιβύη και μόλις χθες, στο Βόρειο Ιράκ. Άλλωστε ο τουρκικός επεκτατισμός έχει στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν δώσει δείγματα γραφής με αποτέλεσμα, σήμερα, να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα σε εννέα χώρες ανά τον κόσμο. Έτσι μια εμπλοκή με την Τουρκία μοιάζει αναπόφευκτη ώστε να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις με διαμεσολαβητή την μεγάλη υπερδύναμη που θα καρπωθεί άλλωστε και ίσως παραπάνω από το μισό του ορυκτού πλούτου στην Μεσόγειο.

Όμως ο θρασύδειλος Ερντογάν κάνει τις κινήσεις του μόνον εκ του ασφαλούς, όταν γνωρίζει ότι δεν θα συναντήσει σοβαρή αντίσταση ή όταν «έχει τις πλάτες» των ισχυρών κατά περίσταση «συμμάχων» του.
Σε ότι μας αφορά περιμένει ένα δικό μας «λάθος» για να κάνει την κίνησή του αλλά σίγουρα φοβάται την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά συνέπεια η Ελληνική κυβέρνηση, πέραν των διπλωματικών κινήσεών της και της στρατιωτικής ετοιμότητας πρέπει παράλληλα να είναι προετοιμασμένη για πιθανή προβοκάτσια οποθενδήποτε προερχομένη (π.χ. Frontex) αλλά το σημαντικότερο όλων να έχει ως οδηγό παράσταση τους στίχους του Εθνικού Ύμνου μας:

Mε τα ρούχα αιματωμένα
Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
Να γυρεύης εις τα ξένα
Άλλα χέρια δυνατά.


Mοναχή το δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή·
Δεν είν' εύκολες οι θύρες,
Εάν η χρεία τες κουρταλή.


Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,
Αλλ' ανάσασιν καμιά·
Άλλος σού έταξε βοήθεια
Και σε γέλασε φρικτά.


Ιωάννης Κοντολέων

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις