ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Δεν μας αλλάζει την ψυχή του κόσμου η καταφρόνια >>> το φέσι του Οθωμανού, του Γερμανού η μπότα! >>> Και ξέρουμε το πώς κυλούν της λευτεριάς τα χρόνια: >>> δύσκολα είναι, καθώς λεν, τα εκατό τα πρώτα!
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

...και να πεις πως δεν το λέγαμε...

Γράφαμε στις 26 Αυγούστου : "Πληροφορούμεθα ότι η Γερμανία δεν θα εφαρμόζει εφεξής τις διατάξεις της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες και θα τους δέχεται στο έδαφός της. Ευτυχώς επειδή η Γερμανία είναι μεγάλη και πλούσια χώρα και διαθέτει, προφανώς, τις απαραίτητες υποδομές για να τους φιλοξενήσει αλλά και να να τους εξασφαλίσει εργασία. Άλλωστε έχει δώσει δείγμα γραφής και στο παρελθόν : Arbeit macht frei, Αουσβιτς, Νταχάου, κλπ, κλπ"
Ιδού λοιπόν η επιβεβαίωση:
Σε κέντρο φιλοξενίας για άστεγους και πρόσφυγες, μετατράπηκε ένα παράρτημα του πρώην στρατοπέδου εξόντωσης Νταχάου στη νοτιοανατολική Γερμανία.
«Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Φλόριαν Χάρτμαν, ο δήμαρχος της πόλης των 41.000 κατοίκων που βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του
Μονάχου και φιλοξενεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933.
Σύμφωνα με τον Χάρτμαν, ο παλιός, χορταριασμένος κήπος, που αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος του στρατοπέδου, στεγάζει σήμερα περίπου 50 άστεγους οι οποίοι «ήταν αδύνατον να βρουν κατάλυμα στην αγορά».
«Πρόκειται για τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι η πόλη του πάσχει από έλλειψη στέγης. Ερωτηθείς για την παρουσία προσφύγων μεταξύ των ενοίκων του Νταχάου, σε μια περίοδο που η Γερμανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αριθμό-ρεκόρ ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα, ο Χάρτμαν διευκρίνισε ότι εκεί μένουν «και Γερμανοί και αλλοδαποί».
«Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ: πρώην πρόσφυγες, άλλοι που δεν είναι πρόσφυγες. Όμως όλοι τους είναι άστεγοι», επιβεβαίωσε ένας 40χρονος ένοικος του Νταχάου που ζει στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρόσφατα έχασε το σπίτι του.
Λόγω του στεγαστικού προβλήματος στη Γερμανία, το οποίο επιτείνεται από την άφιξη των προσφύγων, στις αρχές της χρονιάς είχε προταθεί να μετατραπούν σε κοιτώνες και ορισμένα κτίρια του στρατοπέδου του Μπούχενβαλτ, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα επικρίσεων.
Το Νταχάου εγκαινιάστηκε στις 22 Μαρτίου 1933, σχεδόν δύο μήνες μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για τους πολιτικούς κρατούμενους. Υπήρξε το «μοντέλο» πάνω στο οποίο βασίστηκε η οργάνωση και άλλων στρατοπέδων θανάτου των Ναζί, από την Τρεμπλίνκα μέχρι το Μπούχενβαλτ, ενώ στη σιδερένια πύλη του φέρει το διαβόητο σύνθημα «Arbeit macht frei» («Η δουλειά απελευθερώνει»).
Περισσότεροι, δε, από 206.000 άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες κρατήθηκαν στο Νταχάου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι 43.000 από αυτούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Το Νταχάου απελευθερώθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις 29 Απριλίου 1945.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις