Είναι εύκολο για κάποιους να καταλογίζουν θεωρίες συνωμοσιολογίας σε ρεπορτάζ όπως αυτό. Τα
γεγονότα όμως έχουν μεγάλο πείσμα, επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ αλλά και μία επιχείρηση που άρχισε να εξελίσσεται από το φθινόπωρο του 2011, όταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Ε.Βενιζέλος διέκοψε τις συνομιλίες με την τρόικα.
Ο κ. Βενιζέλος κατηγορήθηκε τότε ότι διέκοψε τις συνομιλίες, επιχειρώντας να κάνει πολιτική διαπραγμάτευση.
Η αλήθεια είναι ότι τις διέκοψε γιατί οι τροϊκανοί του ζήτησαν αυτό που αναγκάστηκε να εφαρμόσει λίγες μέρες μετά: το χαράτσι στα ακίνητα.
Από την πρώτη στιγμή που η χώρα μπήκε στην εποχή των μνημονίων, η προσοχή του Βερολίνου και των δανειστών επικεντρώθηκε στον μικροϊδιοκτητικό χαρακτήρα της Ελληνικής οικονομίας, στον οποίο οι δανειστές καταλογίζουν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά και όλες τις στρεβλώσεις που υπάρχουν.
Σε αυτό το χαρακτήρα ενέταξαν και τη μεγάλη ιδιωτική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, όχι μόνο σε κατοικίες αλλά και σε οικόπεδα ή αγροτεμάχια.
Για τους Γερμανούς αλλά και τις χώρες-δορυφόρους τους, το υψηλό αυτό ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα αλλά και της κατοχής ακίνητης περιουσίας ήταν αδιανόητο.
Έθεσαν λοιπόν ως στόχο να το περιορίσουν και να το φέρουν ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κάποιοι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν πει ότι '' σε μια χώρα που έχει ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος, δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ιδιωτική ακίνητη περιουσία''.
Αυτή η κυνικότητα αποτυπώθηκε στην εξοντωτική φορολογία της ακίνητης περιουσίας, πέρα από το χαράτσι που έγινε μόνιμος φόρος, η φορολογία επεκτάθηκε παντού. Σε αγροτεμάχια, βραχώδη οικόπεδα, γιαπιά, ετοιμόρροπα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο.
Παράλληλα άρχισαν δύο παράλληλες επιχειρήσεις.
Ο εξαναγκασμός των τραπεζών να αρχίσουν να ξεφορτώνονται ''κόκκινα δάνεια'' σε εξευτελιστικές τιμές, τα οποία αγόραζαν ξένα funds, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση του δανειολήπτη. Την ίδια στιγμή άρχισαν οι πιέσεις για την απελευθέρωση των κατασχέσεων.
Δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν, ο νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία. Αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν είναι ελάχιστοι, οι περισσότεροι βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει, η ανεργία δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται μέσα σε αυτή την υφεσιακή πορεία της οικονομίας άρα οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το στεγαστικό δάνειο.
Την ίδια στιγμή ο κ. Θεοχάρης ξεκινά την εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών κατάσχεσης για όσους χρωστούν στην Εφορία.
Το σχέδιο του Βερολίνου και των δανειστών είναι η αναδιανομή της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Θεωρούν πολύ υψηλό ποσοστό το 75 έως 80%, που αντιπροσωπεύει το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα. Θέλουν να το κατεβάσουν στο 40 έως 45 % που ισχύει στη Γερμανία.
Και εκεί έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των φορολογικών μέτρων, τα τρία τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και την απαξίωση τους.
Ένα επίσης αποκαλυπτικό στοιχείο είναι η πραγματική ταυτότητα αυτών που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.
Τους έχουν αποδώσει το χαρακτηριστικό κοράκια, μόνο που πίσω από τα κοράκια υπάρχουν οι γύπες.
Τι εννοούμε;
Ότι πίσω από τα funds που αγοράζουν , είναι τα καρτέλ των κατασκευαστών και του real estate που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και στην Φινλανδία και τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με γερμανικές, φινλανδικές, ολλανδικές τράπεζες αλλά και τράπεζες του Λουξεμβούργου.
Στη Γερμανία και στη Φινλανδία ( τη χώρα του κ.Ρεν, αυτής της...τεράστιας ευρωπαϊκής προσωπικότητας) υπάρχει χαμηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Και αυτοί που νοικιάζουν τα σπίτια είναι τα οικοδομικά και κατασκευαστικά καρτέλ, τα οποία είναι συγκοινωνούντα δοχεία με ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα.
Αυτό θέλουν να κάνουν και στην Ελλάδα και είναι τόσο απλό.
Εκεί οδηγούνται τα πράγματα την τελευταία τριετία.
http://www.newsbomb.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις