ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί τιμούμε τη μνήμη τους στις 30 Ιανουαρίου

Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων και προς μεγάλη χαρά φοιτητών και μαθητών, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά για να τους τιμήσουν. Πέρα από τη μαθητική αργία όμως, ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο
Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Είχαν καθιερωθεί ως άγιοι και αρχικά γιορτάζονταν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά από τα τέλη του 4ου αιώνα καθιερώθηκε και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, πάντα όμως υπό χριστιανικό πρίσμα.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Ονομάζεται και μελίρρητος, οτι δηλαδή η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην φιλανθρωπία με συσσίτια που έτρεφαν 7.000 ανθρώπους! Απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού αλλά χρησιμοποιούσε τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία. Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ασκούσε σκληρή κριτική στους Αυτοκράτορες, και τελικά εξορίστηκε.
Γρηγόριος ο Θεολόγος
Ο Γρηγόριος Νανζιανζινός υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα και η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική ώστε ονομάστηκε «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ενώ ήταν οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.
Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

3 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Φίλοι μου βλέπω να σας βάζουν τριπλό φόρο αφού αναφέρεστε στους τρεις ιεράρχες. Πέραν αυτού όμως αναρωτιέμαι πόσο ωραίο θα ήταν την παραμονή της εορτής οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να διάβαζαν στις αίθουσες το κείμενό σας. Τι θα απαντήσουν άρα οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές εάν ερωτηθούν ποιοί και τι είναι οι τρεις ιεράρχες;

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΞΕ Η ΘΥΓΑΤΡΙΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ,ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΩΝ ,ΤΩΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΑΡΙΩΝ...

Τραγιά με παρδαλά φουστάνια και μίσος στην καρδιά , κάναν τον Έλληνα ραγιά.

Έλληνας ή Εβραιοχριστιανός. 17 αιώνες τώρα οι ρασοφόροι,πνευματικοί πράκτορες του Ισραήλ, προσπαθούν να μας αφελληνίσουν.

Η ιστορική εξέλιξη των θρησκειών και το πώς δημιουργήθηκαν είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστά και μπορεί ένας μελετητής – ερευνητής να αποδεχθεί ή όχι, τις δογματικές «αλήθειες» και τα τελετουργικά τους.

ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΕΚΤΡΑΠΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΝΤΡΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΘΗΚΑΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε γιατί αποφασίστηκε να εορτάζονται και οι 3 Ιεράρχες μαζί στις 30 Ιανουαρίου; Τον 10-11ο αιώνα η πνευματική ζωή της Κων/πολης ήτο σε διαμάχη. Λόγιοι και απλοί άνθρωποι ήτο χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες: Βασιλίτες (υποστηρικτές του Μ. Βασιλείου), Γρηγορίτες (υπερτόνιζαν το έργο του Γρηγορίου) και Ιωαννίτες (υποστηρικτές του Ιωάννη Χρυστοστόμου). Προκειμένου να παύσει αυτή η διαμάχη, οι τρεις Ιεράρχες παρουσιάστηκαν στον Άγιο Ιωάννη Ευχαΐτων και του είπαν πως θέλουν να καθιερωθεί μια κοινή εορτή και για τους τρεις. Έτσι, καθιερώθηκε η 30η Ιανουαρίου ως εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των γραμμάτων και των μαθητών.

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις