Σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης όποιος υπάλληλος δεν δεχθεί να εργαστεί απολύεται
αυτόματα.
Ο πρωθυπουργός με την εκδήλωση του πραξικοπήματος των υπαλλήλων έδωσε εντολή να συνταχθεί και το σχετικό ΦΕΚ πολιτικής επιστράτευσης, αποφασισμένος να τελειώσει με τα προκλητικά προνόμια μιας συντεχνίας που εξοργίζει το κοινό αίσθημα.
Η απόφαση άλλαξε όταν ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι για να επικυρωθεί το ΦΕΚ και να γίνουν οι κοινοποιήσεις σε κάθε υπάλληλο της Βουλής απαιτούνταν δύο ώρες. «Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστούν τα μέτρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός και έδωσε εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα να πάρει πίσω τη διάταξη αλλά να την επαναφέρει σύντομα.
Το μίνι-«πραξικόπημα»
Με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργούνται ειδικά προνόμια των παραχαϊδεμένων υπαλλήλων της Βουλής, που πολλές φορές έχουν προκαλέσει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Το χθεσινοβραδινό μπάχαλο στο Κοινοβούλιο, το οποίο περιέγραψε αναλυτικά το iefimerida.gr, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση αλλά η τροπολογία θα επανέλθει στη Βουλή.
Tα προκλητικά προνόμια και τα τρελά λεφτά
- Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως κατά μέσο όρο συν τα υπόλοιπα προνόμια που παρατίθενται παρακάτω. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!
- Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.
- Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.
- Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.
- Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
- Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
- Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
- Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα. Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργήθηκε κι άλλος παιδικός σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
- Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
- Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.
- Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
- Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!
Όπως δήλωσε ο κ. Πολύδωρας, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής, βάσει νόμου, δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, συμπληρώνοντας ότι πρώτη η κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είχε «θεσπίσει» την χορήγηση του συγκεκριμένου μετεκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους τους κοινοβουλίου. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο, ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Βουλής επισκέφθηκαν τον κ. Πολύδωρα λίγες ημέρες μετά την εκλογή του και του ζήτησαν την καταβολή του επιδόματος. Συνολικά ζήτησαν 4.000 ευρώ για κάθε έναν για τις 2 εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου.
Πόσοι είναι οι υπάλληλοι της Βουλής
Το μόνιμο προσωπικό της Βουλής ήταν ως το 2010 1.340 άτομα. Εξ αυτών 1.200 είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
Η συνολική μισθοδοσία για τους υπαλλήλους της Βουλής 106 εκατ. Ευρώ.
Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. Προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι έχουν προσληφθεί από το 2011 και μετά.
Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομάτης.
1 Σχόλια:
Καλό - πολύ καλό - που επί τέλους βγαίνουν στο φως αυτά. Αλλά γιατί τώρα και με αυτόν τον εκδικητικό τρόπο; Ποιός ο λόγος; Πριν από μερικούς μήνες οι υπάλληλοι της Βουλής δεν είχαν προνόμια; Απλά ο λόγος για να μην ασχοληθούμε με το εκκαθαριστικό του κ. Αλεξόπουλου βουλευτή της Χ.Α., που προς τιμήν του το ανέβασε στο Διαδίκτυο,
http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/ntokoumento-panw-apo-8-chiliarika-pairnoun-oi-bouleutes#.UJ4hXWepc0k
Ο καθαρός βασικός μισθός του βουλευτή είναι € 6.400 (έξι χιλιάδες τετρακόσα ευρώ) τον μήνα, χώρια τα επιδόματα από τις επιτροπές στις οποίες και δεν πατάνε οι περισσότεροι.
Πέστε μας εσείς οι Δημοσιογράφοι που δεν είχατε ιδέα μέχρι χθες για τους υπάλληλους της Βουλής, ποια είναι τα προνόμια των ίδιων των Βουλευτών;
Τι είδους Ιατρική/Νοσοκομειακή πρόνοια έχουν; Μήπως εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ; Μήπως κάθονται στις ουρές του ΙΚΑ;
Από 13ο και 14ο μισθό τι γίνεται; Μήπως είναι 16 οι μισθοί;
Οι συντάξεις τους είναι σαν αυτές του ΙΚΑ; Κολλάνε ένσημα; Πως γίνεται;
Εσείς οι ερευνητές Δημοσιογράφοι που δεν έχατε ιδέα και που ποτέ δεν ακουμπήσατε τέτοια ταμπού, μπορείτε από σήμερα ν’ αρχίσετε να ψάχνετε, έτσι εκδικητικά επειδή βάλανε και εσάς στον ΕΟΠΥΥ…
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις