δουλειά!
Η λίστα που προοριζόταν να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσει «πονηρούς» Ελληνες που έκρυψαν τα λεφτά τους στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας κατέληξε μέσα από σκοτεινούς διαδρόμους στο συρτάρι του εισαγγελέα Πεπόνη.
Εφυγε το 2010 από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών -επί υπουργίας Κριστίν Λαγκάρντ- και βρέθηκε στην ελληνική χωματερή της απόκρυψης. Είναι η πρώτη λίστα στην ιστορία του είδους που εκθέτει ανεπανόρθωτα δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δύο πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ τον Γιάννη Καπελέρη και τον Γιάννη Διώτη. Και οι τέσσερις ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο και κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Μια περιπέτεια για ταινία
Το στόρυ είναι τζεημσμποντικού μεγέθους. Η ελληνική ΕΥΠ ειδοποιείται το 2010 μέσω γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ότι μια λίστα προϊόν υποκλοπής από τον υπάλληλο Φαλτσιάνι της ελβετικής HSBC μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα για να τσιμπήσει τους φοροφυγάδες.
Πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και αρχηγός της ΕΥΠ ο Κώστας Μπίκας. Στο στόρυ υπάρχει κενό αν δόθηκε ή όχι 1 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για να αγοραστεί η λίστα από τη Γαλλία, οι αρμόδιοι το διαψεύδουν αρμοδίως.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επικοινωνεί με τον ομόλογό της Παπακωνσταντίνου και του στέλνει τη λίστα. Φτάνει από τη Γαλλία σε μορφή CD με διαβιβαστικό έγγραφο στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα, στο γραφείο υπουργού.
Χωρίς να ενημερώσει κανέναν δημόσια ο Παπακωνσταντίνου μετατρέπει το CD σε usb (στικάκι), εξετάζει το περιεχόμενό του και ...τέλος. Από τα 1991 ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων που περιέχει επιλέγει κατά βούληση 20 ονόματα και τα παραδίδει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρη για να εξετάσει το οικονομικό τους προφίλ, χωρίς εντολή να επιβάλλει ποινές φορολόγησης ή να προβεί σε κάποια ενέργεια. Ο Καπελέρης, ο οποίος στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι του έδωσε 10 και όχι 20 ονόματα, υλοποιεί τυπικά την εντολή, μουτζουρώνει κάπου κάποιες λέξεις για το φορολογικό προφίλ των «υπόπτων» και ...τέλος.
Οταν ο Καπελέρης υποχρεώθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος για άστοχους χειρισμούς στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και στη θέση του τοποθετείται ο Γιάννης Διώτης το στικάκι μένει ανενεργό στο γραφείο του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Οταν και ο Παπακωνσταντίνου φεύγει από την κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 και τη θέση του αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το στικάκι βρίσκεται πάντα εκεί, ανενεργό, αν πιστέψουμε τους πρωταγωνιστές. Τον Αύγουστο του 2011 ο Διώτης ειδοποιεί τον κ. Βενιζέλο για την ύπαρξη του usb με τη λίστα Λαγκάρντ για να λάβει την απάντηση ότι επειδή είναι προϊόν υποκλοπής δεν πρέπει να γίνει τίποτα. Η λίστα μένει για δεύτερη φορά ανενεργή στο στικάκι.
Την ξέχασε
Τα Νέα αποκάλυψαν για πρώτη φορά, πριν από ένα μήνα περίπου, την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ, την οποία αγνοούσε η κοινή γνώμη αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα. Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα, να ξεσηκωθεί πρωτοφανής σάλος πριν ο κ. Βενιζέλος ...θυμηθεί ότι είχε το στικάκι ακόμη στο κομπιούτερ του στην Ιπποκράτους και το παραδίδει στον ...Πρωθυπουργό !
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι παραλαμβάνει μια καυτή πατάτα με την οποία δεν θέλει να έχει καμία σχέση στέλνει απευθείας το στικάκι στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Σημείωση : σε όλη αυτή την μυθοπλαστική περιπέτεια της λίστας Λαγκάρντ όλοι οι πρωταγωνιστές ισχυρίζονται ότι δεν την έχουν δει, δεν γνωρίζουν το περιεχόμενό της.
Περιπέτειας συνέχεια
Ξεσπάει σκάνδαλο και ο κ. Βενιζέλος κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε τη λίστα Λαγκάρντ στο συρτάρι του και προεκλογικά έκανε παιχνίδια. Οι υπαινιγμοί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιθανόν και να εκβίαζε με τη λίστα Λαγκάρντ προκαλούν θύελλα στην Ιπποκράτους και οδηγούν τον Γιάννη Ραγκούση στην παραίτηση από το ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα αμφισβητεί ευθέως τον κ. Βενιζέλο και το κλίμα επιδεινώνεται από την παρέμβαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι ευθύνεται ο κ. Βενιζέλος για το γεγονός ότι η λίστα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Το θέμα φθάνει στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη και παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης με καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, απολογούμενος στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού πέφτει σε αντιφάσεις για το περιεχόμενο και τη χρήση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία ...ξέχασε και την πήρε μαζί του φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών για την Ιπποκράτους, δηλώνει ότι το μόνο που θυμάται είναι ότι τα τρία πρώτα ονόματα φοροφυγάδων στη λίστα ανήκουν σε άτομα ...εβραϊκής καταγωγής!
Την έχασε
Το δεύτερο σοκ που προκάλεσε η λίστα Λαγκάρντ ήρθε χθες από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος ομολόγησε ότι ...έχασε το CD. «Το αρχικό Cd, μαζί με τα διαβιβαστικά από τη Γαλλία, το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι τώρα...Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν ξέρω που είναι σήμερα» είπε ο πρώην υπουργός.
Οταν ρωτήθηκε από τα μέλη της επιτροπής που βρίσκεται το πρωτότυπο CD ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι είναι στη Γαλλία και προέτρεψε την Ελλάδα να το...ξαναζητήσει ώστε «να σταματήσει αυτή η σπέκουλα».
Με τον όρο «σπέκουλα» ο τέως υπουργός αναφερόταν στα σενάρια που κυκλοφορούν ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Βενιζέλος μπορεί να έκαναν παρεμβάσεις σβήνοντας και προσθέτοντας ονόματα ή χρησιμοποιώντας την λίστα προκειμένου να επιτύχουν άλλους σκοπούς.
Καπελέρης-Διώτης
Με τις χθεσινές καταθέσεις στον εισαγγελέα Πεπόνη των κκ Καπελέρη και Διώτη έκλεισε ο κύκλος της έρευνας που διενεργεί η δικαιοσύνη. Ο κ. Καπελέρης έριξε τις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο αν και αφήνει μια αιχμή αξιοπρόσεκτη :
«Θεωρώ αδιανόητη την κατηγορία ότι έβλαψα το Δημόσιο. Αισθάνομαι , ενόψει της εκ μέρους σας μάλλον εντυπωσιοθηρικής διατύπωσης των κατηγοριών που με αφορούν, ότι δεν καλούμαι να απαντήσω στον φυσικό μου δικαστή, αλλά μάλλον σε όσους δημιουργούν και διακινούν εντυπώσεις ή «βγάζουν το ψωμί τους» από αυτές».
Η συνέχεια της περιπέτειας θα γραφεί όταν η κυβέρνηση Σαμαρά δείξει προθυμία να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ ή όταν, τουλάχιστον, μάθουμε ποιοί είναι αυτοί που έβγαλαν ή «βγάζουν το ψωμί τους» από την υπόθεση.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις