ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το όραμα του νέου υπουργού οικονομικών, κ. Στουρνάρα

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Bρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου του 2011.
Η πρωτοβουλία ΚΑΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία- Προστασία Αξιοποίηση) στην οποία συμμετέχουν ο τέως υπουργός Στέφανος Μάνος και ο διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη μείωση του ελληνικού χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας χρησιμοποιώντας ως
βασικό εργαλείο την άμεση ορθολογιστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Στο σχέδιο "Αρχιμήδης" της ΚΑΠΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συγκέντρωση των κινητών και ακινήτων αξιών του δημοσίου και ο διαχωρισμός τους σε τρεις κατηγορίες.
Η πρόταση της ΚΑΠΑ προβλέπει τη σύσταση εταιρίας η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του δημοσίου με βασικό μέτοχο ευρωπαϊκό φορέα που ήδη υπάρχει (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θυγατρική του EFSF) ή τη δημιουργία άλλου ευρωπαϊκού φορέα.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΑΠΑ επιτεύξιμος στόχος είναι η άμεση εκταμίευση ποσού ύψους 75 δισ. ευρώ από τα συνολικά 150 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ότι μπορεί να αντληθούν από την εφαρμογή της πρότασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και ανήκουν ή προορίζονται να μπουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Προτείνεται, επίσης να ενταχθούν στοιχεία περιουσιακών στοιχείων των Δήμων οι οποίοι στη συνέχεια θα παραχωρούν με δική τους συμμετοχή στην επένδυση ακατοίκητες βραχονησίδες που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας. Μπορούν ακόμη να εισέλθουν στο χαρτοφυλάκιο περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν επιθυμούμε την ιδιωτικοποίηση τους αλλά θα συμβάλουν στη μεγένθυση της αξίας τους.
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν σε μία εταιρεία. Έτσι ο υποψήφιος αγοραστής που στην παρούσα φάση μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το EFSF και θα γνωρίσει όλη την περιουσία που εισέρχεται προς διαπραγμάτευση. Η εταιρεία στη συνέχεια θα παραχωρήσει δικαιώματα χρήσης ή τα προσδοκώμενα έσοδα. Σε διάστημα 10 ετών όμως η Ελλάδα θα διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει από την εταιρεία οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που επιθυμεί με την καταβολή της αξίας που αυτό είχε εκτιμηθεί ενώ με το σχέδιο Εύρηκα δεν δίνεται η δυνατότητα αυτή.
Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης που παρουσίασε το σχέδιο ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθούν αξίες και κυρίως αγορά που θα βοηθήσουν να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για επενδύσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει αρχικά το ποσό των 180 με 200 δισ ευρώ.
Ο κ. Στέφανος Μάνος ανέφερε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το χρέος. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πρόσφατη απόφαση για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έχει πολλές αβεβαιότητες και στην περίπτωση που δε προχωρήσει η επόμενη ημέρα θα είναι ζοφερή.
Στην ουσία, η πρόταση των κ. Μάνου και Στουρνάρα, οι οποίοι έχουν ονομάσει την πρωτοβουλία τους «Πρωτοβουλία Κάππα», είναι αντίστοιχη του γερμανικού σχεδίου «Εύρηκα», αλλά προσφέρει στο Δημόσιο τη δυνατότητα επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την Πρωτοβολία Κάππα, ο Στ. Μάνος υποστήριξε ότι έχει παρουσιαστεί και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και στην τρόϊκα.
Τώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στη θέση του υπ. Οικονομικών έχει την ευχέρεια να κάνει πράξη την συγκεκριμένη ιδέα και εμείς του ευχόμαστε ολόψυχα να τα καταφέρει. Έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε τόσο να λεηλατεί μισθούς, συντάξεις και να βάζει τα χυδαία χαράτσια για να διασώσει έναν διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό.
http://kourdistoportocali.com/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις