ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Αυτό δεν είναι κούρεμα... είναι αποκεφαλισμός»

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε τέλμα τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI αναλύονται σε άρθρο του περιοδικού Forbes το οποίο εκτιμά πως το «κούρεμα» είναι σε πολύ χειρότερη φάση από όσο πιστεύεται και κάνει λόγο για «αποκεφαλισμό».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Τιμ Βόρσταλ, «αυτό που γνωρίζουμε από όσα έχουμε διαβάσει σε όλες τις εφημερίδες, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι έχει ζητηθεί από τους ιδιώτες να δεχθούν ένα κούρεμα χρέους έως και 50%. Αυτό δεν είναι ούτε ακριβές, ούτε αληθές».
Το κείμενο φιλοξενεί τις δηλώσεις του πρώην υπουργού της Βρετανίας Τζον Ρέντγουντ ο οποίος μιλά με σκληρά λόγια, τονίζοντας πως «όταν θα εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου οι όροι αυτής της πρότασης, τότε το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%. Για κάθε 100 ευρώ που έχει δανείσει ένας ιδιώτης
στην Ελλάδα θα πάρει πίσω μόνο 15 ευρώ όταν θα χρέος μειωθεί. Ωστόσο, τα άλλα 50 ευρώ θα ακυρωθούν. Τα 35 ευρώ, που απομένουν το πιο πιθανόν είναι να αποπληρωθούν μέσω ομολόγων 30ετίας. Αυτή την ώρα, δίνεται μάχη για το επιτόκιο. Εάν δείτε τώρα το επιτόκιο της αγοράς, αυτό φθάνει το 30%. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους προσφερθεί ένα 5%, αλλά άλλοι εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από 2 έως 3%. Αυτό πλέον δεν είναι κούρεμα... είναι αποκεφαλισμός».
Ο αρθρογράφος του Forbes επισημαίνει πως «υπάρχει αρκετό χρέος στα χέρια επίσημων οργανισμών, τόσο μεγάλο που δεν είναι εφικτό το κούρεμα».
Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι «ύστερα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, που διατηρεί η ΕΚΤ, είτε με την επαναγορά ομολόγων στο κόστος της τράπεζας, ή η κεντρική τράπεζα θα εκδόσει νέα ομόλογα με ονομαστική αξία, επιτόκια και με ωριμάνσεις, βάσει των τότε στοιχείων του».
Αυτό το σενάριο ενδεχομένως να λειτουργήσει σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει πως «εάν η ΕΚΤ λάβει ονομαστικό κούρεμα έως 30% θα δώσει μια ανάσα και μια εναλλακτική στους ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους και θα είναι πλέον βιώσιμο κατά 100 έως 120$ του ΑΕΠ».
http://www.iefimerida.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις