ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα πουλάκι από τις Βρυξέλλες...

Ένα πουλάκι από τις Βρυξέλλες που «κελαηδάει» στα ισπανικά, και που έχω κάθε λόγο να εμπιστεύομαι, μιας και γνωριζόμαστε ακριβώς 30 χρόνια, μου είπε πως η αναβολή του Συμβουλίου κορυφής για μια εβδομάδα δεν οφείλεται στον κορωνοϊό αφού η καραντίνα του κ. Σάρλ Μισέλ είναι το πρόσχημα. 

Ο πραγματικός λόγος της αναβολής είναι η άσκηση πιέσεων προς την

ανένδοτη μέχρι στιγμής Κύπρο, ώστε να άρει το βέτο στις σχεδιαζόμενες κυρώσεις προς την Λευκορωσία. Παράλληλα «θα δοθεί λίγος χρόνος ακόμη ώστε να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά του Τούρκου (Ερντογάν) προς το Αιγαίο» όπως επί λέξει μου είπε. Το ίδιο πουλάκι που λόγω της θέσης του γνωρίζει πολλά, με ρώτησε με νόημα αν είμαι ικανοποιημένος από την «αποκλιμάκωση» των τουρκικών προκλήσεων και για να με βγάλει από την δύσκολη θέση να απαντήσω, συνέχισε λέγοντας ότι η επικοινωνιακή εικόνα στην Ελλάδα (για την Τουρκία είναι διαφορετική), θα αποτυπώνεται στο τρίπτυχο: ειρηνική επίλυση διαφορών, περιορισμός των τουρκικών διεκδικήσεων, επωφελής για την Ελλάδα συμφωνία. 

Μοιραίο ήταν να τον ρωτήσω πως μπορεί να συνυπάρξουν μια επωφελής για την Ελλάδα συμφωνία με ειρηνική επίλυση διαφορών· τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από την Τουρκία που κόπτεται υπέρ του διαλόγου και της ειρήνης; Η απάντηση που πήρα ήταν ακριβώς αυτή που φοβόμουν, αλλά διατυπωμένη με διπλωματικό τρόπο. Έτσι, ο Ισπανός φίλος μου, απάντησε με μια ρήση του Στάλιν : «Αν ένας υπουργός εξωτερικών αρχίζει να υπερασπίζεται μέχρι θανάτου μια συμφωνία ειρήνης, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη παραγγείλει νέα θωρηκτά και αεροπλάνα» και βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, συμπλήρωσε πως στην παγκόσμια ιστορία, ποτέ δεν έχει καταγραφεί αλλαγή συνόρων χωρίς την χρήση βίας και όπλων.

 Γ.Κ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις