Η επιχείρηση ονομάζεται Fearless
Guardian-2015 (Ατρόμητος Φύλακας -2015), και οι δυνάμεις των ΗΠΑ απεστάλησαν υπό την αιγίδα του οργανισμού Global Contingency Security Fund, που δημιουργήθηκε για να παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας σε συμμαχικές δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Οι αμερικανοί θα παραμείνουν στην Ουκρανία για έξι μήνες, παρέχοντας εκπαίδευση, στο πρόσφατα δημιουργημένο σώμα Εθνικής Φρουράς, η οποία έχει εμπλακεί άμεσα στη μάχη στην περιοχή Donbass (Ντόμπας) νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Η αποστολή των αμερικανών συμπίπτει με τις προσπάθειες καταστολής των εχθροπραξιών μεταξύ των δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο με τη λεγόμενη συμφωνία Μινσκ-II, παραμένει δυσδιάκριτη, παρά τις αναφορές για προσπάθειες που καταβάλλονται στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Donbass.
Εκτιμάται ότι η παρουσία των αμερικανών θα επιφέρει περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, διότι οι αντάρτες θα τη χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για την ανανέωση των επιθέσεών τους.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι καταδικάζουν την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων, αν και εκτιμάται ότι η άμεση επίπτωση στις τρέχουσες μάχες κατά πάσα πιθανότητα είναι περιορισμένη. Μακροπρόθεσμα όμως, είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην Ουκρανία, μια εξέλιξη που οπωσδήποτε απομακρύνει τη διπλωματική λύση στη σύγκρουση.
Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη στρατευμάτων είναι αξιοσημείωτη διότι δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να διερευνά εναλλακτικές λύσεις σκληρής ισχύος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για στρατιωτική ανάμειξη τους στη διευθέτηση του προβλήματος στην Ουκρανία.
Αν και οι Ουκρανοί παραμένουν απογοητευμένοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι δεν έχουν παίξει έναν πιο ορατό ρόλο στη σύγκρουση, όπως αρχικά πίστευαν. Αφού στις συνεχείς εκκλήσεις των Ουκρανών για αποστολή οπλικών συστημάτων οι ΗΠΑ δεν έχουν ανταποκριθεί. Ούτε έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σχετικά με την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης, όπου οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία και Γαλλία, έχουν το προβάδισμα. Η συμφωνία Μινσκ-ΙΙ, όπως και η προηγούμενη από το περασμένο φθινόπωρο Μινσκ-Ι, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς την άμεση συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί λύση χωρίς την αμεσότερη συμμετοχή της Ουάσιγκτον για μια μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης. Όταν η Ουκρανία αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πυροδότησε την τρέχουσα κρίση, κύριο μέλημα της Μόσχας ήταν και παραμένει η αποτροπή κάθε πιθανότητας, η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου θα βρεθεί στη στρατιωτική ομπρέλα των Ηνωμένων Πολιτειών, που παραμένει να παίζει τον κεντρικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις ασφαλείας.
Εκτιμάται ότι η στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία (και όχι μόνο) επικεντρώνεται στην προσπάθεια να διασπάσει το κοινό μέτωπο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαίων συμμάχων τους, καθώς και μεταξύ των ίδιων των Ευρωπαίων.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ “βάζουν πόδι” στο έδαφος της Ουκρανίας με την αποστολή των εκπαιδευτών για να αποφύγουν την αποστολή όπλων στο Κίεβο. Οι μερικές εκατοντάδες εκπαιδευτές δεν θα γείρουν την πλάστιγγα προς την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να κερδίσουνε τον πόλεμο με τους αυτονομιστές, όμως η άφιξη τους είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης πίεσης της Ουάσιγκτον που μάλλον σκέφτεται να δράσει αποφασιστικά, παρά τους φόβους της για κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που έχει ήδη δημιουργήσει τη χειρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ακόμη και αν η επίπτωση ανάπτυξης της δύναμης των Αμερικανών εκπαιδευτών στο Lviv θα έχει σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, η παρουσία τους δείχνει το βαθμό στον οποίο η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ανάμειξή της έστω και στο παρασκήνιο της κρίσης της Ουκρανίας.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις