Προτεραιότητα στην ανάπτυξη και όχι στη μείωση του ελλείμματος θα δώσει η κυβέρνηση της Γαλλίας. Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, το υπουργείο οικονομικών ξεκαθάρισε πώς ούτε φέτος, ούτε την επόμενη χρονιά θα
επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα κάτω από 3%.
Η γαλλική κυβέρνηση προσδιορίζει στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών. Για την εξοικονόμησή τους οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 7,7 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνική ασφάλιση.
Με τον προϋπολογισμό επιβεβαιώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις για τα κατώτερα στρώματα φορολογούμενων, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά δεν προβλέπονται φορολογικές επιβαρύνσεις γενικού χαρακτήρα.
Προβλέπονται όμως επιβαρύνσεις σε ειδικούς τομείς όπως η αύξηση κατά 2 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. «Αποδέχομαι τη σοβαρότητα που πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός, αρνούμαι όμως τη λιτότητα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Γαλλοϊταλικός άξονας κατά Μέρκελ: «Μην μας μεταχειρίζεστε σαν μαθητούδια», λέει ο Ρέντσι
«Συμπαρατάσσομαι με τη Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την Τετάρτη επέκρινε τη Γαλλία για τη δημοσιονομική πολιτική της και είπε - με επιτιμητικό ύφος - ότι «είναι ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους να μελετήσει το "μάθημά" του».
«Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία. Κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές», συνέχισε ο ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία.
«Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του πρόκειται να τηρήσει το 2014 το όριο 3% στον λόγο δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι αναφορές του Ρέντσι έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες το 2017, δηλαδή με δύο χρόνια καθυστέρηση συγκριτικά με την αρχική της υπόσχεση.
Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βερολίνου με την Ανγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί σε αυστηρό τόνο ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο».
«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσει το "μάθημά" του για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του» είπε η καγκελάριος.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις