ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αμφισβητεί το success story

Τα στοιχεία που ακολουθούν δεν προέρχονται  από αντιμνημονιακές πηγές αλλά από το άρθρο της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», και αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το
success story. Η εφημερίδα που στήριξε και στηρίζει την μνημονιακή πολιτική, θέλετε σε μια κρίση αυτογνωσίας, θέλετε επειδή αντιλαμβάνεται το τι μας περιμένει,
 περιγράφει την πραγματικότητα όπως την ζουν  καθημερινά οι Έλληνες.

--Πτώχευσε ο Έλληνας για να καγχάζουν πολιτικάντηδες περί “πρωτογενούς πλεονάσματος”.


--13 δις Ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα στους 13 τελευταίους μήνες! Με την οφειλή να αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.


--2.450.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δηλαδή 1 στους 2 ενεργούς πολίτες θεωρούνται παράνομοι.


--Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές; Κρατηθείτε… 65,4 δις Ευρώ!


--Όταν το 2009 δεν ξεπερνούσαν τα 30 δις, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η ποινικοποίηση της οφειλής. Αυτό τα λέει όλα.


Έναν περήφανο λαό, αφού τον λήστεψαν, τον βάφτισαν με το ζόρι παράνομο και τώρα του κουνάνε το δάχτυλο.


Όταν κάθε ικμάδα ρευστότητας και αποθεματικού πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση των διεφθαρμένων τραπεζιτών, που όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν νόμιμα στις διοικήσεις των τραπεζών που κατέστρεψαν!


Διαβάστε στην συνέχεια το άρθρο :
Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τους τελευταίους 15 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τα τέλη Μαρτίου ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 2.450.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Τα στοιχεία αυτά αφενός καταδεικνύουν την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφετέρου οι φόροι που επιβάλλονται ετησίως είναι πολλοί περισσότεροι από τον στόχο είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Με δεδομένο ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων ανέρχεται στο 80%, προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους φόροι ύψους 64 δισ. ευρώ το 2013. Μάλιστα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζεται ότι «η υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, ενώ οδηγεί πολλούς φορολογούμενους στη διαμόρφωση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής».
Ταυτόχρονα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό, διότι τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να απορρίπτουν τη ρύθμιση. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθεσε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στους επικεφαλής της τρόικας. Μάλιστα, στην επικαιροποιημένη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα στην επικαιροποιημένη συμφωνία αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών. Οι πιστωτές απάντησαν αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν άδικο για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη συζήτηση για αλλαγές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχουν υπαχθεί 115.000 φορολογούμενοι και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 136.000. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που είναι σε ρύθμιση ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:
1. Από τον Αύγουστο του 2013 όπου και τέθηκαν σε εφαρμογή οι δύο ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τον Μάρτιο 2014 έχουν ρυθμιστεί:
Οφειλές ύψους 1,051 δισ. ευρώ στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας.
Οφειλές ύψους 682,25 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση.
2. Στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχουν ενταχθεί 115.715 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις και στην πάγια ρύθμιση 136.255.
3. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 473,71 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 198,56 από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας και 275,15 από την πάγια ρύθμιση.
4. Συνολικά οι νέοι οφειλέτες (από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα) ανέρχονται σε 2.450.000 και χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 13 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αρκετοί φορολογούμενοι ακόμα και μετά την ένταξή τους στις ρυθμίσεις δεν καταφέρνουν τελικά να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, από τους 136.255 φορολογούμενους της πάγιας ρύθμισης 2.581 έχασαν τη ρύθμιση, ενώ 16.769 φορολογούμενοι πληρώνουν την τελευταία στιγμή με κίνδυνο να βρεθούν και αυτοί εκτός ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη στις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ και ασφαλιστικών οφειλών 4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στις φορολογικές οφειλές έχουν υπαχθεί περί τα 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν έχει επιτευχθεί ούτε το 50% της αρχικής πρόβλεψης.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 52,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η «διαγραφή» των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

Πορεία εσόδων

Σκληρή κριτική για την πορεία των φορολογικών εσόδων και την πολιτική που ακολουθείται ασκεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. «Η έως τώρα πτώση των εισοδημάτων και οι συνεχείς ανασχεδιασμοί στο φορολογικό σύστημα δεν μας επιτρέπουν κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη για γρήγορη αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής. Αλλωστε ό,τι επιτεύχθηκε έως τώρα από πλευράς εσόδων οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών και σε νέους φόρους παρά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του ΓΠΚ. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι «η υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών δυσχεραίνουν τελικά τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα τροφοδοτούν την αστάθεια, γεγονός που δεν θα συνέβαινε με μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα άντεχε στον χρόνο». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι μειωμένα κατά 197 εκατ. ευρώ ή κατά 5,6% έναντι του στόχου, εξέλιξη που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υστέρηση των εσόδων στα πετρελαιοειδή.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις