ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δεν θεραπεύεται η τύφλωση από εγωκεντρισμό κ. Βενιζέλο

Κωστής Βέρρος
Είναι επιβεβαιωμένο από την αρχαιότητα ότι η εξουσία φθείρει. Πλείστα όσα τα παραδείγματα. Όπως, επίσης, υπήρξαν ουκ ολίγες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας που απέδειξαν πως η εξουσία οδηγεί και στην απώλεια τού λογικού, με άλλα λόγια στην τρέλλα.
Με βάση αυτήν την ιστορική πραγματικότητα, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος τού ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ Ευάγγελος Βενιζέλος, απέδειξε με την τελευταία, "διλημματική" ή κατ' άλλους
εκβιαστική, ενέργειά του πως είναι και αυτός θύμα της εξουσίας.

Ας μού επιτραπεί να διαφωνήσω. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ουδόλως είναι θύμα της εξουσίας. Αντιθέτως, είναι "θύμα" τού ακράτητου, υπερβολικού εγωκεντρισμού του, ο οποίος τον εμποδίζει να κρίνει, να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να ενεργήσει με νηφαλιότητα, αλλά και τη δέουσα αντικειμενικότητα. Σε πολλές περιπτώσεις στη μέχρι σήμερα διαδρομή του ο εκ Θεσσαλονίκης πολιτικός απέδειξε με τις ενέργειές του ότι πρωταρχικός γνώμων του δεν ήταν παρά το καθαρά προσωπικό πολιτικό συμφέρον.

Ο κ. Βενιζέλος, αντί να αναλάβει, ως ηγέτης που διατείνεται πως είναι, ο ίδιος την ευθύνη για την κατακόρυφη και μεγάλη πτώση της δημοτικότητας τού ΠΑΣΟΚ, προτίμησε να μεταφέρει τις ευθύνες στους ώμους ημών των ψηφοφόρων λέγοντάς μας ότι εάν δεν ψηφίσουμε την ΕΛΙΑ, εμείς θα φταίμε εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρα άκαιρες και επιζήμιες εθνικές εκλογές.

Αλλά, φίλτατε Ευάγγελε Βενιζέλο, το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και θέλησε να οικειοποιηθεί ο γυιός του Γιώργος, έχασε τεράστιο μέρος τής δημοτικότητάς του από τη στιγμή που το "λεφτά υπάρχουν" μετατράπηκε σε "ΔΝΤ και τρόϊκα υπάρχουν". Ήταν η εποχή που φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο το σαθρό υπόβαθρο, στο οποίο στηριζόταν επί 3 δεκαετίες η πραγματική δύναμη τού ΠΑΣΟΚ.

Ένας ολόκληρος στρατός κρατικοδίαιτων "επιχειρηματιών", νεόπλουτων μεσοαστών χάρη σε κομματικώς χορηγηθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, χιλιάδων κομματικώς τοποθετηθέντων ανίκανων και άχρηστων δημόσιων υπαλλήλων, δεκάδων δια βίου άεργων συνδικαλιστών που είχαν εθισθεί στον "τσαμπουκά" και τους εκβιασμούς, εκατοντάδων διαφόρων τυχοδιωκτών, χιλιάδων φίλων και συνοδοιπόρων τους έριξε μαύρη πέτρα πίσω του, εγκατέλειψε το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και συνέδεσε τις τύχες του με αυτόν που άρχισε να υπόσχεται τη συνέχιση τού φαγοποτιού στο οποίο είχαν συνηθίσει, τον Αλέξη Τσίπρα, χαρίζοντάς του με την ψήφο τους τον θεσμικό ρόλο τού Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και σάς έμεινε ένα σεβαστό τμήμα κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, που ανέμενε από εσάς και τους εναπομείναντες βουλευτές σας ότι θα συνειδητοποιήσετε τί ακριβώς είχε συμβεί, τί ακριβώς οδήγησε στην εκλογική συντριβή τού 2012.

Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εναπομεινάντων ψηφοφόρων σας αισθάνθηκαν υπερήφανοι όταν δείξατε ότι εγκαταλείπετε τη στείρα κομματική αντιπαράθεση και αντιπαλότητα με τον μεγάλο αντίπαλό σας τη ΝΔ και προχωρήσατε στη συγκυβέρνηση για το εθνικό καλό, για το καλό της χώρας. Πολλοί, ακόμη και νεοδημοκράτες ψηφοφόροι, σκέφθηκαν ότι μπορεί να είναι δύσκολο το εγχείρημα, πολύ δύσκολη η συμβίωση, αλλά ενδεχομένως να αρχίσει να φυσά νέος άνεμος και να υπάρξει μια συνεργασία για το καλό όλων.

Ο πολυετής όμως εθισμός σε πελατειακές κομματικές και πολιτικές πρακτικές είναι επικίνδυνος και δύσκολα αποβάλλεται, ακόμη και με αυστηρή αποτοξίνωση. Ναι, και από πλευράς Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτής της αισχρής κομματικοπολιτικής πρακτικής.

Αλλά, φίλτατε Ευάγγελε Βενιζέλο, το μεγάλο πρόβλημα το είχατε και το έχετε ΕΣΕΙΣ στο ΠΑΣΟΚ διότι το 2012 καταποντισθήκατε. Επιπλέον, πέραν τού εθισμού στις παλιές κομματικοπολιτικές πρακτικές, η πολυετής παραμονή πολλών εξ υμών σε υπουργικούς θώκους και άλλες κυβερνητικές θέσεις εξουσίας, απεδείχθη αδύνατο να λησμονηθεί. Κανείς από τους σημερινούς βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ, ακόμη και εσείς προσωπικά κύριε Πρόεδρε, δεν μπορέσατε ή δεν θέλετε να τα απορρίψετε.

Ισχυρίζεσθε φίλτατε ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο στους ώμους του το τεράστιο βάρος τής σωτηρίας τού τόπου από την χρεωκοπία και την καταστροφή και τώρα, όψιμα, η Νέα Δημοκρατία ήρθε να συνταχθεί μαζύ σας για να συνεχισθεί το έργο σας.

Δεν πρόκειται να σάς δείξω ότι αυτός ο ισχυρισμός σας απέχει παρασάγγες από την πραγματικότητα. Θα μού επιτρέψετε να το κάνω με λίαν προσεχές κείμενό μου.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στο θέμα μας τονίζοντας ότι αποδείξατε πως δεν θέλετε να απορρίψετε τις βλαβερές συνήθειές σας με την πρακτική που ακολουθήσατε στην Βουλή σε πολλά θέματα. Υποστηρίζετε συνεχώς ότι είσθε "μπροστάρηδες" στις μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη στάση σας σε πολλά θέματα, όπως στους υπαλλήλους τής ΕΡΤ, στους δημόσιους υπαλλήλους, στη διαθεσιμότητα, στη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, στα φάρμακα, στις ανοιχτές Κυριακές για τα καταστήματα, στο γάλα, στις λαϊκές, δεν κάνατε τίποτε άλλο παρά με μικροεκβιαστικές κινήσεις να παραμένετε ΟΛΟΙ σας σφιχτά δεμένοι στις πελατειακές και συντεχνιακές συνήθειες τού φαύλου παρελθόντος.

Και για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει ίδιο πρόβλημα στο κόμμα του τη Νέα Δημοκρατία. Είναι αρκετοί οι βουλευτές, αλλά και κάποιοι Υπουργοί, που δεν μπορούν, είτε από νοοτροπία, είτε από έλλειψη πολιτικού σθένους, είτε τέλος λόγω πιέσεων τού σκουριασμένου κομματικού μηχανισμού, να απαγκιστρωθούν από παρόμοιες πρακτικές.

Ουδόλως προσπαθώ να σάς πείσω φίλτατε Ευάγγελε Βενιζέλο ότι το ΠΑΣΟΚ ή ΕΛΙΑ, πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του ιδεολογία και να ενστερνισθεί αυτήν της ΝΔ. Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρχουν δύο υγιείς πόλοι, η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά. Αλλά και οι δύο με νέα μορφή και νέα νοοτροπία.

Με τη μέχρι τώρα τακτική σας και ιδίως με τον τελευταίο εκβιασμό σας ΔΕΝ πρόκειται να ωφεληθείτε. Πώς και δεν αντιλαμβάνεσθε ότι ενδεχομένως οδηγείσθε σε πολιτική αυτοκτονία, στέλνετε ψηφοφόρους σας στους κόλπους τού "Ποταμιού", της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τού ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κινδυνεύετε να τον χρήσετε εσείς με τις ενέργειές σας εκφραστή τής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;;

Αυτό που αποζητά ο υγιώς σκεπτόμενος ψηφοφόρος αλλά και ο νέος ψηφοφόρος είναι μια ειλικρινής μεταμέλεια, είναι ένα "συγγνώμη για τα λάθη τού παρελθόντος", που έμπρακτα σημαίνει εγκατάλειψη των παλαιών άθλιων πρακτικών και ένθερμο ενστερνισμό αυτού που υποστηρίζετε:: Μεταρρυθμίσεις προς κάτι το καινούργιο, που θα επιτρέψει στην χώρα να προκόψει στο μέλλον. Με τις διαφορές σας βεβαίως από τη ΝΔ και ο ψηφοφόρος θα κρίνει.

Τώρα, όμως, τού λέτε, μάς λέτε κύριε Βενιζέλο μας, ότι τελικά εμείς θα φταίμε εάν η χώρα μπλέξει στην επικίνδυνη περιπέτεια των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ε! όχι, πάει πολύ!      

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις