ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν

Την αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και συνολικότερα της διεθνούς βοηθείας στην καταπολέμηση της καλλιέργειας οπίου στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα ανάπτυξης κ. Piebalgs, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττα Γιαννάκου.
 Με αφορμή την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας
του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (UNODC), στην οποία καταγράφεται αύξηση ρεκόρ στις εκτάσεις με καλλιέργειες οπίου στο Αφγανιστάν για το 2013, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει εκτενή στοιχεία σχετικά τα χρηματοδοτούμενα από την Επιτροπή προγράμματα για την καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, αλλά και τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει  εν όψει της αποχώρησης της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF) από το Αφγανιστάν.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Ανάπτυξης κ. Piebalgs παραδέχεται  ότι τα προγράμματα  εκρίζωσης της καλλιέργειας παπαρούνας δεν έχουν επιφέρει έως τώρα ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς η παραγωγή απλώς μεταφέρθηκε σε νέες περιοχές, ενώ επισημαίνει ότι οι  απαγορεύσεις του οπίου αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές κυρίως λόγω της απουσίας εναλλακτικών πηγών εισοδήματος, του κατακερματισμού της εξουσίας και της έλλειψης ελέγχου σε θύλακες βίας.

Υιοθετώντας τα ευρήματα της έκθεσης του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών (UNODC), ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι οι υψηλές τιμές υπήρξαν καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση της παραγωγής για το 2013, αναφέροντας  ότι σημειώθηκε αύξηση των καλλιεργειών σε περιοχές στις οποίες οι εξεγέρσεις δεν υποχωρούν (Helmand, Kandahar, Uruzgan ad Farah), καθώς επίσης και επανεμφάνισή τους σε επαρχίες στις οποίες οι καλλιέργειες παπαρούνας είχαν μέχρι πρότινος εξαλειφθεί (Faryah και Balkh).

Σύμφωνα με τον κ. Piebalgs, η ΕΕ, από το 2009, κατάργησε σταδιακά την άμεση χρηματοδότηση ορισμένων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών,  υιοθετώντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία στηρίζει τις νόμιμες καλλιέργειες και τα εναλλακτικά βιοποριστικά μέσα, την έρευνα, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την παροχή ιατρικής βοήθειας στους τοξικομανείς. Ωστόσο, ο Επίτροπος αναγνωρίζει  ότι τα οφέλη από αυτή τη νέα προσέγγιση θα αρχίσουν να διαφαίνονται μόνο μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της υψηλής ανασφάλειας και της διαφθοράς στο Αφγανιστάν.

Εν όψει δε της αποχώρησης της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF) από το Αφγανιστάν , ο κ. Piebalgs  αναφέρει ότι η  ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει μια ολιστική προσέγγιση, προσπάθειες σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και το περιφερειακό πρόγραμμα του UNODC. Απαντώντας στην ερώτηση της κας  Γιαννάκου για το εάν σκοπεύει η Επιτροπή να επεκτείνει τα προγράμματά της στις νότιες επαρχίες της χώρας, ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρει  ότι η ΕΕ δεν χορηγεί κονδύλια με γεωγραφικά κριτήρια και ότι η Επιτροπή στηρίζει τα εθνικά προγράμματα που λειτουργούν ήδη στο Νότο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις αδυναμίες αυτών των δράσεων λόγω των γνωστών προβλημάτων ασφάλειας.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής:
«Απογοήτευση προκαλεί η αποτυχία της ΕΕ, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παραγωγής ναρκωτικών ουσιών, και ιδιαίτερα οπίου, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν. Τα ναρκωτικά πρέπει να τα πολεμήσουμε και όχι να συμβιβαστούμε μαζί τους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια σταθερή και αμετακίνητη στρατηγική σε όλα τα μέτωπα για τη μείωση της παραγωγής, αλλά και της ζήτησης. Πολύ περισσότερο μετά την αποχώρηση της Διεθνούς Δύναμης του ΝΑΤΟ, καθώς οι εγχώριες δυνάμεις θα είναι τελείως αδύναμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις