ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συγκρότηση νέου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τις διακυβερνητικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας

Μαριέττα Γιαννάκου: " Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη του νέου μηχανισμού. Καλύτερος συντονισμός δεν σημαίνει και λιγότερη ευελιξία"
 Υπερψηφίστηκε από την από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (ΕΚ) η έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του ΕΚ και του Συμβουλίου, για τη συγκρότηση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών, όσον αφορά τις διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Η νέα πρόταση για τη συγκρότηση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με διακυβερνητικές συμφωνίες, θα διευκολύνει τον συντονισμό σε επίπεδο Ένωσης και την
αποτελεσματική εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της, ενώ επιπλέον, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση των μεμονωμένων κρατών μελών έναντι τρίτων χωρών για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, την εύρυθμη επιχειρησιακή εκμετάλλευση και λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας.


Στην παρέμβαση της κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η  Επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, ως εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών θα αυξήσει de facto τη συνέπεια και τη συνοχή των εξωτερικών ενεργειακών σχέσεων της Ένωσης, ενισχύοντας παράλληλα και τη στρατηγική θέση της Ένωσης στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Η κα. Γιαννάκου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας, καθιστώντας επισφαλείς σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία και τον ενεργειακό εφοδιασμό της αγοράς ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Ο νέος αυτός μηχανισμός πράγματι μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική δύναμη των κρατών μελών μέσω της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της εμπειρογνωμοσύνης της Επιτροπής, όσον αφορά το κοινοτικό δίκαιο. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια δικαίου που θα προκύψει για τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις μέσω ενός σταθερού νομικού πλαισίου, θα καταστήσει ευκολότερη τη χρηματοδότηση σχετικών έργων από την Ένωση και μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να επιταχύνει τον χρόνο υλοποίησης."

Παρόλα αυτά κα. Γιαννάκου έσπευσε να συμπληρώσει, ότι ο καλύτερος συντονισμός που μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτού του μηχανισμού, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μικρότερη ευελιξία στα κράτη μέλη. '"Το όλο εγχείρημα θα έχει επικουρικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα κράτη μέλη ως αρμοδίους φορείς σύναψης ενεργειακών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η εμπλοκή όμως της Επιτροπής, μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη συνδράμοντας ουσιαστικά τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων τέτοιου είδους συμφωνιών."

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις