ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πράσινο φως για επιμήκυνση

ΠΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΦΕΡΕ ΠΡΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ - ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ... ΠΑΡΑΤΑΣΗ!  - ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΤΡΟΙΚΑ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ - ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ  
«Η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας είναι στα δικά μας
χέρια». Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Και μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να απέφυγε να δώσει υποσχέσεις, αλλά εάν η έκθεση της τρόικας είναι θετική, τότε είναι βέβαιο πως και η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν, ώστε η προσαρμογή της χώρας μας να γίνει στο τέλος του 2016 και όχι το 2014, όπως ισχύει τώρα. Αυτό σημαίνει ότι και τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και θα ανακοινωθούν επισήμως τον Σεπτέμβριο, είναι δυνατόν να καταμεριστούν σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας.

Το κλίμα που συνάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Βερολίνο δεν ήταν και το καλύτερο, καθώς τα γερμανικά κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση Μέρκελ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αντικείμενο για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να κερδίσουν ψήφους, ποντάροντας στην… προκατασκευασμένη αγανάκτηση των Γερμανών πολιτών. Όμως κρύβουν την ίδια ώρα πως, χάρη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, η Γερμανία από τη διαφορά στα επιτόκια δανεισμού έχει ήδη κερδίσει περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά όλοι, λοιπόν, κατανοούμε για ποιον λόγο η Μέρκελ δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις για να βγει η Ευρώπη από το τέλμα της κρίσης.

Οι συνεντεύξεις του Αντώνη Σαμαρά στις γερμανικές εφημερίδες ήταν καταλυτικές, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκρουσε όλες τις επιθέσεις των Γερμανών υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θέλει άλλα δανεικά, αλλά λίγο αέρα, ώστε να ανασάνει. Μάλιστα, ας μην ξεχνάμε ότι σε όλες τις επαφές με τους ξένους ηγέτες, αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Σαμαράς επεσήμανε πως τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα για τη διετή επιμήκυνση μπορούν να βρεθούν είτε από ίδιους πόρους, είτε μέσω των αγορών με ομόλογα τρίμηνης και πεντάμηνης διάρκειας.

Στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως στην Ελλάδα, εάν συνεχιστεί αυτή η υφεσιακή πολιτική που υποδεικνύει η τρόικα, δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα εξήγησε πως εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες βάλουν πλάτη, τότε και η περιβόητη ανάπτυξη θα έρθει και οι Έλληνες πολίτες θα καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνει ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα. Παρά τις αντιρρήσεις της Μέρκελ, πράγμα λίγο-πολύ αναμενόμενο, ο Α. Σαμαράς είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Αρνητική

Η Μέρκελ από την πλευρά της είχε φροντίσει να διαφανεί εκ των προτέρων μέσω του Γκουίντο Βεστερβέλε ότι είναι αρνητική για νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση στη χαλάρωση της εφαρμογής του Μνημονίου. Όμως στο θέμα της επιμήκυνσης έστειλε το μήνυμα, πως μπορεί να συζητηθεί εάν κι εφόσον η έκθεση της τρόικας  είναι θετική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι παρά το γεγονός πως Σαμαράς και Μέρκελ ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίας ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον Έλληνα πρωθυπουργό, λόγω των αντιρρήσεών του τον Μάιο του 2010, όταν και υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο.

Ουδείς από την ελληνική πλευρά περίμενε πως στη συνάντηση θα λαμβάνονταν αποφάσεις. Αντίθετα, με τα όσα είχε πει ο Βεστερβέλε στον Δ. Αβραμόπουλο την περασμένη Κυριακή είχε κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, αλλά απελευθέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του, ποντάροντας φυσικά και στο γεγονός ότι ο Γιούνκερ (από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους) είχε ανάψει το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση.

Εξάλλου και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ είχε υπογραμμίσει πριν από λίγες ημέρες ότι «ζητούμενο δεν είναι να ληφθεί μια απόφαση σε διμερές επίπεδο, αλλά οι αποφάσεις να ληφθούν στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης και διάφανης διαδικασίας στην Ευρώπη», ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Κι εκεί ήταν που πάτησε ο Σαμαράς, καθώς δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τα όσα έχουν υπογραφεί, αλλά για να ξεφύγει από το τέλμα θα πρέπει και η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να μην την αντιμετωπίζει ως τον «αποδιοπομπαίο τράγο».

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι ότι τόσο ο Ρέσλερ των Φιλελευθέρων, όσο και τα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, βλέπουν πως η ρητορεία κατά της Ελλάδας φέρνει ψήφους, και συνεχίζουν τις επιθέσεις. Η λεγόμενη γερμανική ελίτ απορρίπτει κάθε νέο πρόγραμμα βοήθειας, αγνοώντας ότι μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα στοιχίσει στη Γερμανία περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως και το ντόμινο που θα ακολουθήσει σε όλη την Ευρωζώνη. Οπότε τότε το πλήγμα και για την Γερμανία θα είναι δυσβάστακτο.

Τα αδιαπραγμάτευτα σημεία του Αντώνη Σαμαρά

Κατά τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν υπέβαλε επίσημα το αίτημα για την επιμήκυνση, αλλά το συζήτησε εκτενώς, όταν αναφέρθηκε στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Απλά την ενημέρωσε, πως θα υποβάλει επισήμως το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον προσεχή Οκτώβριο. Στη συνάντηση ο Α. Σαμαράς ανέπτυξε το επιχείρημα για τη διετή επιμήκυνση, λόγω του ότι η ύφεση είναι βαθύτερη του αναμενομένου.

Η στρατηγική που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός βασίζεται: α) στην παραμονή της χώρας με κάθε κόστος στην ευρωζώνη, και β) στη «δωρεάν επιμήκυνση», δηλαδή στην υιοθέτηση μιας ρύθμισης χωρίς η Γερμανία και οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να χρειαστεί να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει την επιμήκυνση που ζητάει, θα επιχειρήσει να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, που θα επιφέρει αύξηση στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές με την παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας και, άρα, θα μπορέσει να καλύψει το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. Αυτό το κενό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η παροχή των επιπλέον δύο ετών στη χώρα, προκειμένου να επανέλθει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, καθώς, εάν δοθεί η παράταση, η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από το αρχικό σχέδιο.

Ο ισορροπιστής Γιούνκερ και οι προτροπές του προς τον Σαμαρά

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως όλοι του αναγνωρίζουν, είναι ο κορυφαίος ισορροπιστής πολιτικός αυτήν τη στιγμή εντός της Ευρωζώνης. Πασχίζει για την ενιαία Ευρώπη από τη μία, αλλά είναι επικριτικός όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup είπε αυτά που θέλουν όλοι να ακούσουν. Από τη μία, εξέφρασε την άποψη της Μέρκελ για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Παράλληλα, τόνισε τα όσα υποστηρίζει ο Ολάντ πως «η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει και η Ευρώπη θα είναι δίπλα της», ενώ άνοιξε διάπλατα την πόρτα της επιμήκυνσης υποστηρίζοντας πως «εάν η χώρα σας προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, τότε μπορεί το αίτημά της να γίνει δεκτό».

Μάλιστα ο Γιούνκερ, όπως λένε και αυτοί που τον γνωρίζουν καλά, όταν μιλάει «για την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», το εννοεί. Κι αυτό διότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει τη χώρα μας στην Ε.Ε. ακόμη κι εάν χρειαστεί να συγκρουστεί για μία ακόμη φορά με τον Βόλφρανγκ Σόιμπλε, έχοντας φυσικά την αμέριστη συμπαράσταση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μοσκοβισί. Ο επικεφαλής του Eurogroup, ναι μεν έδειξε τα φιλικά του αισθήματα για την Ελλάδα στις δημόσιες δηλώσεις του, αλλά δεν έλειψαν και τα αναγκαία μηνύματα και οι προτροπές. Από τη μια πλευρά, έδωσε το μήνυμα ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, τασσόμενος κατηγορηματικά κατά της εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ ζήτησε να σταματήσουν και οι σχετικές δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων.

Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ ζήτησε άμεσα αποτελέσματα από την κυβέρνηση για να υπάρξει αλλαγή στάσης από τους πιστωτές. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του ότι ακόμα και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα υποβληθεί επίσημα, περί επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, θα εξαρτηθεί από την επικείμενη έκθεση της τρόικας.

Μια από τις στιγμές που ικανοποιήθηκε ο Γιούνκερ και έδειξε την ευαρέσκειά του, ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και έχει επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ειπώθηκε, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν βοηθάνε καθόλου τη συγκεκριμένη προσπάθεια της κυβέρνησης όλες αυτές οι φήμες για έξοδο της χώρας και καταγράφονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις του Γιούνκερ με την ελληνική πλευρά, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα, και μετά να συζητηθούν επί της ουσίας οι όποιες ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα, με κυρίαρχη την επιμήκυνση.

Καλύτερο το κλίμα στο Παρίσι

Μετά την κρυάδα του Βερολίνου, την Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς περνά τα Ηλύσια Πεδία, όπου τον περιμένει ο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το επιτελείο του πρωθυπουργού, το κλίμα στο Παρίσι αναμένεται πολύ καλύτερο για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κι αυτό διότι από την αρχή ο Γάλλος πρόεδρος είναι πιο κοντά στην ελληνική πλευρά και ζητάει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη με αναπτυξιακά εργαλεία και όχι μόνο με περικοπές και υφεσιακά μέτρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολάντ θα χαρίσει χρήματα στη χώρα μας. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι επιμένει στο να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της και εν συνεχεία να δώσει τη χείρα βοήθειας η Ευρώπη και οι δανειστές.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να το θέσει επισήμως στο Παρίσι. Απλά λόγω του καλύτερου κλίματος θα μπορέσει να το συζητήσει διεξοδικότερα από ό,τι με τη Μέρκελ.

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού εκτιμούσαν πως πρέπει να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι από τον διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού, όμως με τον Γιούνκερ και τον Ολάντ στο πλευρό της η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, αρκεί κι εμείς να κουνήσουμε το χεράκι μας και να μην τα περιμένουμε όλα στο πιάτο.

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ
Η έκθεση της τρόικας και οι αντιρρήσεις στην Ελλάδα

Όλα λοιπόν για το ελληνικό αίτημα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας. Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ δεν έχουν έτοιμη την έκθεσή τους, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις πρώτες πέντε ημέρες του Σεπτεμβρίου. Από τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών πιο σκληρός θεωρείται ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., ο Μορς, ενώ αυστηρός θεωρείται και ο Μαζούχ, όμως μπορεί να επηρεαστεί από τον Ντράγκι, ο οποίος πλέον συζητά το ενδεχόμενο να κουρευτούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ.

Επίσης και το ΔΝΤ βλέπει πως το πρόγραμμα δεν θα φέρει αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι και ο Τόμσεν αναμένεται να μας δώσει μία τελευταία ευκαιρία. Στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη έκθεση της τρόικας αυτή τη φορά θα έχει πολιτικό χρώμα και γραμμή εκ των άνωθεν ως προς το πού θα κλείνει το μάτι.

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκαθαρίσει μέσω της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., την ερχόμενη Πέμπτη, ότι δεν θα ανεχθεί την παραμικρή παρέκκλιση από τους βουλευτές στην ψήφιση των μέτρων. Το μήνυμα που έχει σταλεί ήδη σε όλους τους βουλευτές είναι πως όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα διαγραφεί. Μάλιστα, όπως λένε συνεργάτες του, δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να πείσουμε τους ξένους να κάνουν δεκτό το ελληνικό αίτημα κι εμείς να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος
http://www.iapopsi.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις