ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Σύντομα η Ελλάδα θα έχει … δυόμισι τράπεζες

Όταν κάποτε ο Γ. Κωστόπουλος της Alpha Bank έλεγε ότι η Ελλάδα θα έχει 2,5 τράπεζες κάποιοι τον πέρασαν για τρελό. Ήταν η εποχή όπου το πάρτι των τραπεζών δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τέτοιες σκέψεις, όλοι ήθελαν να είναι τραπεζίτες άλλωστε.
Σήμερα, κι ενώ η κρίση σάρωσε την Ελλάδα, πλέον μπαίνουν σε πλήρη αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Τράπεζες θα κλείσουν, θα συγχωνευτούν και θα εξαγοραστούν πολύ σύντομα αλλά αυτή τη φορά εξαναγκαστικά. Πριν
2-3 χρόνια όταν όλοι φώναζαν ότι πρέπει να γίνουν οι κινήσεις ώστε να δυναμώσουν οι υπάρχουσες τράπεζες, οι εγχώριοι τραπεζίτες αγρόν ηγόραζαν. Ήθελαν, όπως είπαμε, να είναι τραπεζίτες και να έχουν μερίδιο της πίτας. Τότε ήταν όλα όμορφα κι ωραία, αλλά αν είχαν γίνει συγχωνεύσεις τραπεζών ίσως να μη φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
Τώρα, λοιπόν με το πιστόλι στον κρόταφο, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την ανακεφαλαιοποίηση προ των πυλών, οι τραπεζίτες αναγκάζονται να κάνουν ότι δεν έκαναν τόσο καιρό από εγωισμό. Λάτσης, Κωστόπουλος, Σάλλας, Εθνική, ΤΤ και οι Γάλλοι της Εμπορικής και της Γενικής  αναμένεται να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην αναδιάταξη του χάρτη με τις όποιες αλλαγές να ολοκληρώνονται, όπως λένε οι ειδικοί, εντός ενός έτους.
Όμως, τις επόμενες εβδομάδες όλοι περιμένουν σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα οδηγήσουν στην περίφημη ρήση για τις 2,5 τράπεζες.
Η Εμπορική η οποία έχει βγει στο σφυρί, αναμένεται να καταλήξει στην Alpha Bank παρ’ ότι τη διεκδικεί και η Εθνική και η Eurobank.
Οι δύο που δε θα αγοράσουν την Εμπορική θα μπουν στο παιχνίδι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το «μαγαζί γωνία» όπως λέγεται. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για «κλειδωμένη» συνένωση της Εθνικής με το ΤΤ ώστε να δημιουργηθεί ο κρατικός πυλώνας στο χώρο των τραπεζών, ισχυρός και με σοβαρή διείσδυση στα δάνεια και τις καταθέσεις των νοικοκυριών.
Θα έχουμε λοιπόν τους επόμενους μήνες τρεις πολύ ισχυρούς πόλους, την Πειραιώς με την ΑΤΕ που συνενώθηκαν σε μια μεγάλη τράπεζα, την Εθνική με το ΤΤ και την Alpha με την Εμπορική που θα είναι επίσης ένα δυναμικό σύνολο.
Όμως, μένει έτσι αδύναμη η Eurobank και όταν έχουμε να κάνουμε με τον Λάτση, τα πράγματα δεν είναι απλά. Αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση πώλησης της τράπεζας σε κάποιον από τους ισχυρούς τότε ο Λάτσης μένει πολύ πίσω στα τραπεζικά.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πριν μερικές εβδομάδες ο Σπύρος Λάτσης αποχώρησε από την τράπεζα μοιράζοντας στους κληρονόμους τις μετοχές της τράπεζας. Δεν αποκλείεται αυτό να έγινε για οικογενειακούς λόγους, όμως, μάλλον μυρίζεται αποχώρηση από την ελληνική τραπεζική με εξαγορά της  Eurobank από κάποιον από τους υπόλοιπους μεγάλους ομίλους.
Στην… πίσω αυλή περιμένουν και οι μικροί παίκτες όπως η τράπεζα Αττικής η οποία δεν έχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, η Γενική τράπεζα που βρίσκεται στα χέρια των Γάλλων της Societe Generale, η Millenium και η FBB.
Η Γενική θεωρείται δεδομένο ότι θα αναζητήσει αγοραστή αφού οι Γάλλοι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα.
Η επόμενη μεγάλη κίνηση μετά την παραχώρηση του «κλειδιού» της Εμπορικής στο νέο ιδιοκτήτη είναι αυτή για το ΤΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου αν και κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάρει μήνες η διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η τράπεζα δεν μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση, επομένως δεν αποκλείεται να γίνει κάτι ανάλογο με την Αγροτική προκειμένου να καταστεί ελκυστική για τον αγοραστή.
Κι όταν τελειώσει η πρώτη φάση της τραπεζικής αναδιάταξης τότε εκτιμάται ότι οι μεγάλοι του κλάδου μπορούν να «φαγωθούνε» μεταξύ τους, να υπάρξουν δηλαδή εκείνες οι συνέργειες που θα δημιουργήσουν ισχυρούς ομίλους ικανούς να σταθούν στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Το πρόβλημα, πάντως, που δημιουργείται είναι η αποχώρηση των ξένων από την Ελλάδα και κατά πόσο θα ενισχυθεί ή θα μειωθεί ο ανταγωνισμός των τραπεζών. Μέχρι σήμερα είχαμε φθηνότερα επιτόκια δανεισμού, καλύτερα επιτόκια καταθέσεων, μειώσεις ή καταργήσεις χρεώσεων εξαιτίας του ανταγωνισμού που έφεραν οι ξένοι. Αν η συγκέντρωση λειτουργήσει σε βάρος των καταναλωτών αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις