Πως αποκαλύφθηκε
Η αποκάλυψη του θέματος είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες όταν άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισαν «όργιο» μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν και η εν λόγω δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τα τελευταία 31 χρόνια και η οποία είχε σε 30 τραπεζικούς λογαριασμούς «αδικαιολόγητες» καταθέσεις ύψους 7.965.236,64 ευρώ. Ακόμη, στην κατοχή της ιδίας και του συζύγου της εντοπίστηκε το σύνολο των μετοχών ανώνυμης εταιρείας, ενώ διέθετε και σημαντική ακίνητη περιούσια. Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωσαν οι αρχές ύστερα από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου αλλά και ενδελεχή έρευνα που διενήργησαν σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστήριξε ενώπιον του αρμοδίου πειθαρχικού οργάνου ότι δεν δήλωνε τα περιουσιακά της στοιχεία γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί καμία μεταβολή σε αυτά
Oι υπόλοιποι «κροίσοι»
Σημαντικό πάντως θα είναι να δούμε την εξέλιξη και των υπολοίπων υποθέσεων καθώς και τις κινήσεις των αρχών προς την δήμευση της περιουσίας σε περίπτωση που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν τα ποσά. Τους κροίσους δημοσίους υπαλλήλους είχε αποκαλύψει έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στην Βουλή τον περασμένο Μάρτιο μετά από σχετική ερώτηση του πρώην βουλευτή Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη. Σύμφωνα με αυτό:
- Συνταξιούχος υπάλληλος Υπουργείου της Αθήνας είχε καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59.
-Τελωνιακός υπάλληλος είχε καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ.
Επίσης εντοπίστηκαν πέντε υπάλληλοι πολεοδομίας:
-Υπάλληλος πολεοδομίας νησιωτικού νομού είχε καταθέσεις» ύψους 1.563.355 ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών είχε ως συνέπεια η εφορία να βεβαιώσει φόρους που πρέπει να πληρώσει ο επίορκος υπάλληλος ύψους 330.561,47 ευρώ
- Πρώην Διευθυντής της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού είχε καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ, του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επιπροσθέτως, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ ενώ το δικαστήριο του απαγόρευση την έξοδο από την χώρα.
- Προϊστάμενος πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσεις ύψους 607.637 ευρώ
-Προϊστάμενος πολεοδομίας Δήμου της Αττικής πιάστηκε με αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ
-Υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας εντοπίστηκε να φυλάσσει στους λογαριασμούς του 61.296,10 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αλλά εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
-Πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο!
-Πρώην προϊστάμενος δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού είχε 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.
-Υπάλληλος του ΟΑΕΔ είχε 675.615,28 ευρώ αδικαιολόγητες καταθέσεις.
-Προϊστάμενος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ
-Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα είχε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ και του επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις