Και τα δύο κόμματα ήδη μετρούν απώλειες λόγω της στάσης που επέλεξαν οι αρχηγοί επί της ουσίας να ακολουθήσουν.
Στα προεδρικά γραφεία έχει γίνει κατανοητό
πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δράσεις ώστε να αναστραφεί η κακή εικόνα και επιπλέον να αρχίσουν να φαίνονται τα «κέρδη» που επικαλούνται από την στάση που ακολούθησαν. Πως μπορεί να γίνει αυτό σε ένα ρευστό περιβάλλον όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε λίγο ούτε πολύ, ακολουθούν (και ορθώς) την Νέα Δημοκρατία;
Στο ΠΑΣΟΚ ήδη γίνονται σκέψεις για το πώς θα μπορέσει το κόμμα να αποδεσμευθεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο από την κυβερνητική συμμαχία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε και ως υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου επί της ουσίας είχε δεσμευθεί για την υλοποίηση των όσων ορίζονται στο Μνημόνιο.
Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως η στάση που τήρησε κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης (και του κόστισε τη σχέση του με τον Ανδρέα Λοβέρδο) δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια αποστασιοποίηση ώστε να κερδίσει χρόνο να «μαζέψει» το κόμμα χωρίς να πιέζεται από τις κυβερνητικές προτεραιότητες.
Ακριβώς αυτή η φόρμουλα του «εντός - εκτός» θα υλοποιηθεί για να ανακόψει την καθοδική πορεία του κινήματος.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξηγούν, στις σκέψεις του Β. Βενιζέλου υπάρχει η... ψήφος ανοχής. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίζει τις επιλογές που συμφωνεί ενώ θα αποσύρει την ψήφο του από πρωτοβουλίες που δεν εκφράζουν την... σοσιαλιστική παράταξη!
Μάλιστα σημειώνουν πως για την αλλαγή τακτικής δεν χρειάζεται καν να αποσύρει τους φιλικά προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ υπουργούς καθώς αυτοί δεν είναι στελέχη του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιμένει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να συνεκτιμήσει τις εξελίξεις. Βασικός παράγοντας για να πάρει τις αποφάσεις του θα είναι η έκβαση των όποιων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει οφέλη θα επιχειρήσει να αναδείξει την συμβολή του ΠΑΣΟΚ ως προς την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Διαφορετικά μάλλον θα αποχωρήσει σε ένδειξη... διαμαρτυρίας και θα συνεχίσει από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Πάντως ο Ε. Βενιζέλος ήδη πιέζεται για την λήψη ξεκάθαρων αποφάσεων και την εφαρμογή σαφέστατων πολιτικών από τις ομάδες τόσο εντός του κόμματος (ομάδα Π80 που ανήκει και ο Γ. Ραγκούσης) όσο και εκτός αυτής (νέα κόμματα - κινήματα που διεκδικούν χώρο στο κέντρο). Και σε αυτά κανείς δεν έχει καταγράψει τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου αλλά και άλλων στελεχών που προς το παρόν σιωπούν. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που θέλουν τον Αν. Λοβέρδο να απομακρύνεται από το κόμμα...
Την ίδια ώρα στο τρίτο κυβερνητικό στρατόπεδο ο Φώτης Κουβέλης δεν κάνει άλλο από το να μετρά απώλειες και μάλιστα από προσωπικούς και πολιτικούς φίλους του που τον ακολουθούν δεκαετίες ολόκληρες και προσέφεραν τα μέγιστα στην δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ!
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν προτίθεται να τοποθετηθεί και να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του πριν από τις προγραμματικές θέσεις του πρωθυπουργού, που όλα δείχνουν πως θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.
Εκείνο που όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο είναι αν η ΔΗΜ.ΑΡ. θα αντέξει την τρομερή πίεση που δέχεται από όλες τις πλευρές. Μάλιστα όπως σχολιάζουν παράγοντες της ευρύτερης Αριστεράς δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη η «αυτονόμηση» βουλευτών του κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα και εφόσον υπάρξουν σαφέστατα στοιχεία ότι επαναδιαπραγμάτευση - έτσι όπως την επιθυμεί το κόμμα- είναι αδύνατον να γίνει.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να εκπλήξει ακόμα και μια ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβερνητική συμμαχία.
Και για τα δύο κόμματα πάντως, ορόσημο φαίνεται να είναι ο Σεπτέμβριος για τις τελεσίδικες αποφάσεις.
http://iapopsi.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις