ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊστές και Αντιευρωπαϊστές


ΣΝΕΒΕΜΠΕΤ
Από την επομένη τών εκλογών της 6ης Μαΐου, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ εστράφησαν κατά τού βασικού αντιπάλου τους, του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι με το πρόγραμμά του και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αυτός ο Συνασπισμός Κομμάτων θα οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ, πίσω στη δραχμή και σε μία κατάσταση όπως αυτή της Αλβανίας τη δεκαετία τού '60, επί Εμβέρ
Χότζα. Και ανέπτυξαν και τα δύο κόμματα τη θέση που συνοψίζεται στο "Ευρώπη, ευρώ και βέβαιη ανάπτυξη και ευημερία ή έξω από την Ευρώπη, το ευρώ και επιστροφή δεκαετίες πίσω";;
Ο Αντώνης Σαμαράς, μάλιστα, πήγε παραπέρα μιλώντας και καλώντας σε μία συνένωση όλων τών κεντροδεξιών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία και το ευρωπαϊκό μέλλον τής χώρας.

Ελάχιστα 24ωρα αργότερα, όταν ο Αλ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την "προεκλογική" διερευνητική εντολή, άρχισε να αλλάζει ουσιαστικά το λεξιλόγιο τού Προέδρου τής Κ.Ο. τού ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανίζεται μία ενδιαφέρουσα διγλωσσία. "Καταγγελία τού μνημονίου" στο εσωτερικό, "επανεξέταση της στρατηγικής και πολιτικής" στο εξωτερικό. Τελικά, η γλώσσα της συμβιβαστικής τάσεως, μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να επικρατεί και προς το ακροατήριο τού εσωτερικού, αλλά με δόσεις αρκετού "παλληκαρισμού".  Συγχρόνως διατηρήθηκαν οι "διαφορετικές" φωνές με σκοπό να ικανοποιούνται όλες οι τάσεις και θέσεις.

Τώρα πλέον ο Αλ. Τσίπρας έχει αποδυναμώσει πλήρως το δίλημμα "ευρωπαϊστές ή αντιευρωπαϊστές" παρουσιαζόμενος και ο ίδιος μέγας ευρωπαϊστής.

Παρ' όλα αυτά, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως έχουν εμβολισθεί και "μπάζουν νερά". Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία ότι είναι υπηρέτες τών ξένων συμφερόντων, τραπεζών και τοκογλύφων. Επιχειρήματα και συνθήματα, τα οποία οπωσδήποτε εμφανίζουν το ποιόν τών δανειστών μας αλλά και που είναι μετά βεβαιότητος ευήκοα στα ώτα όλων τών καταπονημένων και χειμαζομένων Ελλήνων. Και δεν είναι καθόλου λίγοι.

Τα δύο πρώην κόμματα εξουσίας,  εμφανίζουν σήμερα την εικόνα αυτού του σαθρού προϊόντος, το οποίο το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε και ανέθρεψε, ενώ η ΝΔ το διατήρησε αγχωμένη λόγω τών υπαρξιακών καταβολών  της. Την εικόνα του δυσκίνητου κράτους, τού ανίκανου δημόσιου τομέα που μόνον για τα συμφέροντά του ζει, ενδιαφέρεται και εργάζεται.

Τί θα απαντήσουν λοιπόν;; Έχουν την ικανότητα, θα έλεγα δυνότητα, να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, στα οποία τους οδήγησε ο Αλ. Τσίπρας;; Ποιο πειστικό επιχείρημα θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν ότι δεν είναι αυτοί οι χαμαιλέοντες;;

Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα έχει τεράστιες δυσκολίες να κάνει στροφή και να πείσει.  Η ΝΔ πολύ λιγότερες.  Διότι, γεννήθηκε και ανδρώθηκε από άτομα που πίστευαν ακράδαντα στην εθνική μας υπόσταση και στην ακλόνητη διατήρησή της εντός τού ευρωπαϊκού πλαισίου. Για όλους τους άλλους ας μού επιτραπεί να μην κάνω λόγο. Διότι πιστεύω ότι η ιδεολογία τους, τόσο πλούσια σε θεωρίες και ιδέες, ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και δημοκρατικά  εφαρμόσιμη. Δηλαδή, μία ιδεολογία που, εκ τών πραγμάτων, ήταν καιροσκοπική.

Για μένα, λοιπόν, το σημερινό διακύβευμα δεν είναι "εντός ή εκτός ευρώ", αλλά "καιροσκοπισμός και περιπέτεια ή αναπτυξιακή σταθερότητα". Ορισμένοι σε κάποια εκλογικά, κομματικά και πολιτικά επιτελεία, θα έπρεπε να έχουν σκεφθεί πολύ νωρίτερα και να αντιδράσουν αναλόγως. Έχουν ελάχιστα 24ωρα στη διάθεσή τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις