στην παρούσα κρίση είναι η απουσία της νομισματικής της κυριαρχίας («Η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει ευρώ», λέει) και επισημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί στο σκληρό ευρώ, στις υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες του κοινού νομίσματος, όπως λέει.
Προσθέτει: «Αν είσαι σήμερα πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχεις λίγες επιλογές. Για την ακρίβεια έχεις δύο επιλογές. Η μία είναι να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι συνιστούν οι Γερμανοί και η δεύτερη είναι να εγκαταλείψεις το ευρώ».
Ερωτώμενος τι θα συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση -και αφού αρνείται ότι είχε στο παρελθόν τέτοιου είδους ρόλο- ο Κρούγκμαν απαντά:
«Εάν ήμουν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα ήμουν σε απόγνωση. Επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει και θα φύγει από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική. Πιστεύω όμως ότι όποιος και να πάρει την απόφαση, όποιος πει «αυτό ήταν» θα έχει δώσει τέρμα στην πολιτική του καριέρα. Οπότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αυτό πρέπει να συμβεί αλλά χωρίς να αφήσει κανείς τα αποτυπώματά του».
Πότε πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί; ερωτάται
«Θα μπορούσε να συμβεί μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις επόμενες εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές καίτοι δεν φαίνεται πιθανό ή εάν η ΕΚΤ πει κάποια στιγμή ότι δεν συνεχίζει να δανείζει ευρώ τις ελληνικές τράπεζες».
Δεν νομίζετε ότι θα ήταν πιο ευγενικό εκ μέρους της Ευρώπης να βρει ένα τρόπο να διώξει την Ελλάδα;
«Νομίζω ότι στο τέλος αυτό θα γίνει επιθυμητό τόσο από τους Έλληνες όσο και από κάθε άλλον».
Μιλώντας στον Independent, πάντως, o Κρούγκμαν δίνει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα εμμένοντας πάντως στην προοπτική της εξόδου:
«Θα με εξέπληττε αν η Ελλάδα συνέχιζε άλλα δύο χρόνια χωρίς να φύγει από το ευρώ. Θα με εξέπληττε αν μπορούσε να συνεχίσει ακόμη και για ένα χρόνο. Το γεγονός που θα υποχρεώσει σε έξοδο θα είναι η στιγμή που η ΕΚΤ θα σταματήσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Κανείς δεν θέλει να γίνει αυτό, αλλά σε κάποιο σημείο τα νούμερα θα το καταστήσουν αναπόφευκτο» λέει ο Κρούγκμαν.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις