Το δόγμα «νόμος και τάξη» επιστράτευσε με ένταση ο κ. Αντ. Σαμαράς και με το βλέμμα στους νοικοκυραίους, σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του έθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Ζάππειο σε ύψιστη προτεραιότητα την 7η Μαΐου, την ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την απέλαση λαθρομεταναστών, την κατάργηση στην πράξη του ασύλου, κ.α., δίνοντας έμφαση στους…νοικοκυραίους, όπως τους χαρακτήρισε.
«Σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της
Αριστεράς» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ. και μιλώντας για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και για τη Νέα Μεταπολίτευση που πρέπει να υπάρξει με την κοινωνία, αποκήρυξε το χαρακτηρισμό ότι τα όσα λέει αποτελούν δεξιά και συντηρητική ατζέντα, διευκρινίζοντας: «Δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές ανάγκες. Δεν υπάρχουν. Το έγκλημα τους κτυπάει όλους, όχι μόνο τους δεξιούς και τους κεντροδεξιούς».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και είπε πως σέβεται το συνδικαλισμό, δεν θα επιτρέψει την ασυδοσία και προειδοποίησε πως πολλά θα αλλάξουν την 7η Μαΐου. Για μια ακόμη φορά είπε πως θα καταργηθεί στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο, θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, θα δώσει έμφαση στη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, θα αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση και επανέλαβε πως θα βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε με έμφαση πως θα βάλει τέλος στην ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς. «Τέρμα στη σιωπή. Τώρα δίνουμε τη μάχη των ιδεών» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων και προσδιόρισε το βασικό του ιδεολογικό αντίπαλο για την επόμενη περίοδο, διαχωρίζοντας όμως τους Αριστερούς πολίτες από τις εμμονές, όπως είπε.
Μίλησε και πάλι για την ανακατάληψη των πόλεων, εξήγγειλε ότι θα αλλάξουν οι μορφές αστυνόμευσης και ανακοίνωσε νέες μεθόδους αντιμετώπισης των πορειών, υπεραμυνόμενος της λειτουργίας των καμερών ασφαλείας, της χρήσης υδροφόρων στις πορείες.
«Η καταστροφή θα τιμωρείται παραδειγματικά» είπε και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, επέμεινε πως θα σταματήσουν τα πανεπιστήμια να είναι ορμητήρια παράνομων συμμοριών.
Για το θέμα της αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών και αφού είπε πως πρόκειται για «άοπλη εισβολή» και ότι «οι Έλληνες είναι ξένοι στον τόπο τους» , υποστήριξε τη λειτουργία χώρων φύλαξης – που θα γίνουν μετά από διάλογο- έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων.
Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι ο χρόνος παραμονής τους εκεί θα είναι μόλις τέσσερις μήνες και μετά θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη μαζικών επαναπατρισμών και ανακατάληψης των πόλεων και προανήγγειλε και νόμο για τιμωρία σε όσους νοικιάζουν χώρους σε λαθρομετανάστες.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να βγουν οι αστυνομικοί στους δρόμους, έτεινε χείρα φιλίας στα σώματα ασφαλείας και δεσμεύτηκε –καταχειροκροτούμενος- πως θα αποκατασταθούν οι μισθολογικές τους αδικίες με ισοδύναμα μέτρα.
Με σύνθημα όλοι ίσοι έναντι του νόμου, προανήγγειλε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργησης των προνομίων των βουλευτών (να μην κατέχουν αυτοκίνητα), και επανέλαβε την πρότασή του για να ελεγχθεί το πόθεν έσχες από ειδικό σώμα δικαστών όσων μπήκαν στην πολιτική από το 1974 έως σήμερα.
Μέτρα για δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, θα ερευνηθεί το πόθεν έσχες όσων συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, από το 1974.
«Πόσα χρήματα είχαν πριν μπουν στην πολιτική και πόσα όταν έφυγαν. Η έρευνα θα γίνει από ειδικό σώμα δικαστικών λειτουργών. Για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία συγκάλυψης» είπε και συμπλήρωσε: «Η νέα Μεταπολίτευση θα αρχίσει κλείνοντας τους λογαριασμούς της με την παλιά».
Ανάμεσα στα μέτρα για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης που θα υιοθετηθούν αμέσως, όπως είπε, είναι να τελειώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενοποιηθούν τα δικαστήρια και να τριπλασιαστεί το παράβολο, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι διακατέχονται από δικομανία.
Ως εκ τούτου θα ενθαρρύνονται επίσης οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και θα επανεξεταστούν, ακόμα, όλες οι «παραγραφές».
Ύπερ ελληνοκεντρικού χαρακτήρα της Παιδείας
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε ουσιαστικά και ενός πιο ελληνοκεντρικού χαρακτήρα της Παιδείας και προανήγγειλε και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς όμως να δώσει πολλές λεπτομέρειες και αναφέρθηκε με νόημα στο Σύνταγμά, άρθρο 16 παράγραφος 2 που αναφέρει: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Μάλιστα ο ίδιος επανέλαβε: «την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων». Την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…». Αυτά λέει το Σύνταγμά! Έτσι;». Και ρώτησε με σαφή τρόπο να υπενθυμίσει το μεγάλο θέμα με το βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού: «Τα σχολικά βιβλία το κάνουν;
Ή μήπως προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία μας. Με τρόπο μάλλον».
Με σύμμαχο τα Σώματα Ασφαλείας
Ο κ. Σαμαράς, αφού νωρίτερα είπε πως θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν τα ειδικά επιδόματα των αστυνομικών και των στρατιωτικών, εκθείασε τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας πως τις τιμούμε και δεν τις καθυβρίζουμε.
«Ασφαλώς θα κόψουμε εν ανάγκη απ’ αλλού, αλλά τα ειδικά τους επιδόματα, όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν άλλο. Πρέπει και να αποκατασταθούν. Έχουμε υπολογίσει ότι πλήρης αποκατάσταση επιδομάτων στους μάχιμους αστυνομικούς που στους πιλότους είναι αρκετά κάτω από 100 εκατομμύρια» τόνισε και διευκρίνισε πως θα εξευρεθεί το ποσό και με αναφορά σε επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα:«Ασφαλώς θα κόψουμε εν ανάγκη απ’ αλλού, αλλά τα ειδικά τους επιδόματα, όχι μόνο δεν πρέπει να θιγούν άλλο. Πρέπει και να αποκατασταθούν».
Με σύμμαχο την Εκκλησία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην Εκκλησία, υπεραμυνόμενος του έργου της και δεσμεύτηκε πως δεν θα διακοπεί η μισθοδοσία των κληρικών από το Κράτος. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η πνευματικότητα της Εκκλησίας και μίλησε για σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο κ. Σαμαράς, λέγοντας πως η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ταυτότητας και τμήμα της πολιτιστικής και της ιστορικής μας παράδοσης και προειδοποίησε τους πολέμιους της Εκκλησίας: «Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν. Η Πολιτεία δεν θα ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην Πολιτική».
Προτάσεις για την Υγεία
Υπεραμύνθηκε της διάκρισης της συνταξιοδοτικής ασφάλισης από την περίθαλψη υγείας. Χαρακτήρισε σωστή και την ενοποίηση των κλάδων υγείας σε ένα ενιαίο φορέα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον ηλεκτρονικό έλεγχο στοιχείων.
Πρότεινε μεταξύ άλλων:
*την ηλεκτρονική κάρτα υγείας κάθε πολίτη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του, που θα διαβάζεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό που τον εξετάζει κάθε φορά.
*τη λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα «φιλτράρει» τα περιστατικά, θα αντιμετωπίζει επί τόπου αυτά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα στέλνει στα νοσοκομεία, μόνο αυτά που πραγματικά το χρειάζονται.
*τη συγχώνευση δημόσιων νοσοκομείων αλλά με σύγχρονα κριτήρια
*αλλαγή τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ- Θα αμείβονται οι γιατροί κατά πράξη και περίπτωση. «Διαφυλάσσοντας την ιδιοκτησία των γιατρών στα ιατρεία τους. Δίνοντάς τους τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της θεραπείας» είπε.
«Κάνουμε αληθινή Επανάσταση»
Ο κ. Σαμαράς με σύνθημα ότι «κάνουμε αληθινή επανάσταση», επανέλαβε τις προτάσεις της Ν.Δ. _τις είχε παρουσιάσει πριν ένα χρόνο_ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Μάλιστα στον απόηχο του προχθεσινού καρφιού του για τη…διαπλοκή που εμμέσως είπε πως επιθυμεί ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, ανέφερε με έμφαση πως πρέπει να υπάρχουν βουλευτές όχι εξαρτημένοι από τη διαπλοκή και είπε με ένταση και με νόημα: «Και το μήνυμα πάει σε όλους».
Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή
Τι προτείνει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Μεταρρύθμισης:
*ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή, ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική.
*ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
*ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν - θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό.
*το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.
*καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής.
*να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».
*επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.
* ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.
*θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος.
*θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.
*ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη.
* θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
*θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
*θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.
*θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.
*ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.
«Ελάτε να τα’ αλλάξουμε όλα»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την αναφορά του πως παρουσίασε το σχέδιό του και το όραμά του για τη Νέα Μεταπολίτευση, επεσήμανε με έμφαση ότι δεν θέλει να συγκυβερνήσει με το χθες.
«Το στοίχημα θα το κερδίσουμε. Η Ελλάδα δεν λυγίζει, δεν γονατίζει. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» τόνισε και αφού ανέφερε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι τα δύσκολα, υπεραμύνθηκε της σταθερότητας που μπορεί να υπάρξει με ισχυρή ΝΔ που θα υλοποιήσει το σχέδιο που παρουσίασε.
«Την άλλη Κυριακή το λόγο τον έχει ο Ελληνικός λαός. Τη σταθερότητα εκείνος θα τη δώσει. Με την ψήφο του. Εγώ όφειλα να σας πώς και το είπα απερίφραστα: Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το χθες. Θέλω η πατρίδα μας να φύγει μπροστά. Στο αύριο. Δεν θέλω να αθροίσουμε τις αδυναμίες κομμάτων. Θέλω να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των Ελλήνων» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων.
ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις