«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί δε να είναι και ο «μπροστάρης» σε όσα θα ακολουθήσουν, αν βέβαια δεν υπάρξουν πολιτικοί ή άλλοι συμψηφισμοί».
Αυτά λίγο πολύ λέει άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για την υπόθεση των αμυντικών εξοπλισμών και του τρελού χορού από μίζες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το σύστημα Άκη, οι άνθρωποί του την εποχή που
έλυνε κι έδενε στο υπουργείο Άμυνας δεν είναι μόνον αυτοί που συνελήφθησαν, δεν είναι μόνο αυτοί που έφτιαχναν τις υπεράκτιες εταιρείες για να ξεπλένουν το βρόμικο χρήμα.
«Υπάρχουν κι άλλοι. Πολλοί από αυτούς έχουν καλυμμένα τα νώτα τους και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τους κατηγορήσει για κάτι», λένε οι γνωρίζοντες.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι δικαστές έχουν πάρει φόρα και ζητούν να ανοίξουν κι άλλοι φάκελοι με εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων, άρματα Λέοπαρντ, πυραύλους Πάτριοτ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Raytheon.
Κάποια από αυτά μάλιστα είναι προγράμματα στα οποία εμπλέκονται και γνωστοί επιχειρηματίες οι οποίοι φοβούνται αν όχι τη φυλακή σίγουρα τη διαπόμπευση.
Χωρίς να θέλουμε σε καμιά περίπτωση να εμπλέξουμε στην υπόθεση με τις μίζες κάποιους από τους αναφερόμενους παρακάτω, θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του συστήματος Άκη Τσοχατζόπουλου που έκανε κουμάντο στο Πεντάγωνο τα χρόνια της παντοδυναμίας του υπουργού.
Απλά και μόνο μπορούμε να πούμε ότι η Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, απ’ όπου κι αν την έπιανες «βρόμαγε» για πάρα πολλά χρόνια.
Επίσης, να θυμίσουμε πως όταν πήγε ο δικαστής Ζορμπάς στο Άμυνας, εκεί που τον τοποθέτησε ο Κ. Καραμανλής, είδε απίστευτα πράγματα. Δε θέλουμε να αγιοποιήσουμε τον Ζορμπά αλλά όσοι τον γνωρίζουν τουλάχιστον μιλούν για την ακεραιότητα και τιμιότητά του. Αυτός λοιπόν φέρεται να παρέδωσε ένα φάκελο με σκάνδαλα της εποχής Ακη. Που πήγε αυτός ο φάκελος και γιατί δεν αξιοποιήθηκε άγνωστο.
Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους του Τσοχατζόπουλου στο Άμυνας κι όχι μόνο, να θυμίσουμε ότι δεξί του χέρι επί χρόνια ήταν ο Γιάννης Σμπώκος, επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος αποχώρησε, έκανε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ζει μια χαρά τη ζωή του. Ο Γ. Σμπώκος ήταν λοιπόν ο εξ απορρήτων του Άκη και βρισκόταν το όνομά του στο πρώτο κατηγορητήριο για τα υποβρύχια αφού συμμετείχε στις συμβάσεις. Τη θέση του Σμπώκου πήρε το 2000 ο Γιώργος Κολλίρης, που υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2002. Αναπληρωτής του Γ. Σμπώκου ήταν ο Αντώνης Κάντας, κι αυτός άνθρωπος του Άκη στο Άμυνας.
Στο σύστημα του πρώην υπουργού, στο στενό του περιβάλλον φέρεται να έπαιξαν ρόλο επίσης ο διευθυντής του γραφείου του και πρώην ΓΓ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Γ. Αγραφιώτης καθώς και ο Γιάννης Μπλέτσιος που είχε διατελέσει το 1988 Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ στην συνέχεια κατέλαβε διοικητικές θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς. Ο Μπλέτσιος φέρεται να είχε το ρόλο του μεσολαβητή με τους Γερμανούς της Φέροστααλ. Ο δε Αγραφιώτης μαζί με τον Σμπώκο, φέρονται να είναι και συνιδιοκτήτες σε κάποια από τα ακίνητα του Τσοχατζόπουλου.
Στενός συνεργάτης, υπεύθυνος του γραφείου τύπου στο Άμυνας ήταν ο συνεργάτης του Ακη, Χρήστος Δρογκάρης ενώ σύμβουλοί του ήταν οι κ. Γαργαρέτας, Δημάδης, Μήτσης. Επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν σχέση με την υπόθεση των εξοπλισμών, απλώς ήταν στο στενό κύκλο του κ. Τσοχατζόπουλου.
Η παλαιότερη έρευνα για τα υποβρύχια είχε αναδείξει κι άλλα πρόσωπα – κλειδιά όπως τον Σωτήρη Εμμανουήλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέχρι το 2002, οπότε τα αγόρασε η HDW. Επίσης, ο Ιωάννης Μανωλέμης υπήρξε διευθυντής πωλήσεων πολεμικών πλοίων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και διευθυντής συμβάσεων αμυντικού τομέα.
Επίσης, κλειδιά στο Άμυνας ήταν περισσότεροι από δέκα στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στη διεύθυνση εξοπλισμών εκείνη την περίοδο.
Να θυμίσουμε επίσης ότι πριν μερικά χρόνια είχαν κατηγορηθεί και συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μεταξύ αυτών το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεξί χέρι του ΓΑΠ, πρώην νομάρχης Πειραιά και πρόεδρος σήμερα στον ΕΦΕΤ, ο Γιάννης Μίχας. Ο Μίχας ήταν αντιπρόεδρος του σωματείου Τρίαινα και ΓΓ. του συνεταιρισμού των εργαζόμενων. Αν και δε σημαίνει κάτι αυτό, στην πρώτη δικογραφία για τα υποβρύχια υπήρχε μαρτυρία του πρώην διευθυντή της Ferrostaal Χανς Μούλενμπεκ ο οποίος είπε ότι πλησίασε συνδικαλιστές για να συμφωνήσουν στην πώληση των ναυπηγείων στους Γερμανούς.
Ονόματα υπάρχουν πάρα πολλά και κανείς δε μπορεί να πει ποιοι και πόσο εμπλοκή έχουν. Κάποιοι ίσως να γνώριζαν απλά τι γινόταν στο Πεντάγωνο, κάποιοι άλλοι όχι.
Για παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι στην πιάτσα ακούγεται ότι υπάρχει και εμπλοκή δημοσιογράφων στην υπόθεση των μιζών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Λέγεται ότι υπάρχει η “Αγία Τετράς” της δημοσιογραφίας που έλυναν και έδεναν με τους εμπόρους όπλων.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις