Δεδομένο: Η Ελλάδα μετά το ”επιτυχημένο”
PSI ( για ποιούς; τα ασφαλιστικά μας ταμεία τα ρώτησε κανείς;), κηρύχθηκε επισήμως από την ISDA και από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς ολικής χρεοκοπίας!
Τώρα, μας λένε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και δεν μας επηρεάζει(!! ), οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε το πάρτυ της διαπλοκής μας (συγγνώμη ,ευδαιμονίας ήθελα να πώ) ..Και το καλύτερο ότι ” με το PSI , αποφύγαμε οριστικά την χρεοκοπία!!..”, δηλαδή σε απλά ελληνικά :χρεοκοπήσαμε , για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Εδώ η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια..
Μα αυτοί τόσο καιρό δεν μας λέγανε: ”υπογράφουμε τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς, τα μεσοπρόθεσμα”, ”σας κόβουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, σας απολύουμε, σας επιβάλλουμε τα χαράτσια ”, για να μην χρεοκοπήσουμε;
Αυτοί δεν μας λέγανε ότι ”υποθηκεύουμε την δημόσια περιουσία, και το μέλλον της οικονομίας μας (και το δικό μας) για να μην υποστούμε τις σοβαρότατες συνέπειες μιας χρεοκοπίας, μια από τις οποίες θα ήταν και η έξοδος μας από το ευρώ”;
Το αποτέλεσμα; Και εξαθλιωθήκαμε, και υποθηκευθήκαμε και χρεοκοπήσαμε και από το ευρώ δεν βγήκαμε (ακόμα..). Τα ψευδοδιλήμματα, αυτοακυρώθηκαν.
Η χρεοκοπία είναι ένα έσχατο οικονομικό εργαλείο, με το οποίο ένα κράτος δηλώνει αδυναμία εξωτερικών πληρωμών και έρχεται σε δικαστικό διακανονισμό (σύμφωνα με το δίκαιο που καλύπτει τις υποχρεώσεις του, σε μας τώρα το αγγλικό-χειροκρότημα παρακαλώ-) με τους δανειστές του, για την διαγραφή των χρεών του. Όλες οι ανάλογες ιστορικές περιπτώσεις χρεοκοπίας κυρίαρχων(..) κρατών, δείχνουν ότι διέγραψαν το χρέος τους , στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό και έτσι μπόρεσε η ελεγχόμενη από αυτά (!!)οικονομία τους να ανακάμψει. Αυτό καλό ακούγεται, τότε γιατί θεωρείται η έσχατη λύση; Γιατί ενώ πραγματικά ελαφρύνεται ο λαός από το χρέος, χάνουν οι τράπεζες και οι αγορές τις επενδύσεις τους, τα προσδοκώμενα κέρδη τους. Έτσι χάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στο χρεοκοπημένο κράτος, και αυτό δεν μπορεί να βγεί στις αγορές για να δανειστεί για αρκετά χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης του λαού του.
Μα και με μας,τώρα αυτό δεν συμβαίνει ;Tις ίδιες επιπτώσεις δεν βιώνουμε και τις ίδιες επιπτώσεις δεν θα προκαλέσει η χρεοκοπία μας; Φυσικά και ακόμη χειρότερες από το να είχαμε χρεοκοπήσει με δικούς μας όρους:
H Ελλάδα πλέον έχει αποκλειστεί από τις αγορές για πολλά χρόνια, πολύ περισσότερα από το αν είχαμε χρεοκοπήσει με δική μας πρωτοβουλία. Γιατί;
Γιατί και το χρέος δεν μειώθηκε, μετά το PSI, σε βιώσιμα επίπεδα, πράγμα που θα γινόταν σε χρεοκοπία με τους δικούς μας όρους και γιατί τον έλεγχο της οικονομίας μας δεν τον έχουμε εμείς, αλλά οι ”εταίροι” μας , δηλαδή οι δανειστές μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα απαραίτητα οικονομικά εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε εμείς για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη.
Αυτό το ζούμε τα 2 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την τρομακτική ύφεση και ανεργία. Με αυτές τις συνθήκες, της υποθηκευμένης οικονομίας με ένα παραμένον τεράστιο χρέος (ακόμη και άν όλα πάνε καλά), ποιός και πότε θα έρθει να επενδύσει στην ”ελληνική” οικονομία;
Από την άλλη πλευρά ο κόσμος, υφίσταται τις επιπτώσεις μιάς κανονικής χρεοκοπίας : εξαθλιώθηκε, ζεί με τις δικές του δυνάμεις, μισθοί και συντάξεις πληρώνονται από τα εσωτερικά μας έσοδα, όπως σε μεγάλο βαθμό θα ήταν σε μια χρεοκοπία με δική μας πρωτοβουλία, μιά και το 95% των χρημάτων των δανειστών μας, πάει στην ξεχρέωση και ανακεφαλαίωση των τραπεζών (χωρίς το κράτος να παίρνει ούτε μετοχές για τα λεφτά των φορολογουμένων!!).
Το χειρότερο, επειδή δεν ελέγχουμε την οικονομία μας, επειδή πλέον αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στους δανειστές μας, δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση. Λείπει και θα λείπει η καλή ψυχολογία , που λένε και οι αγορές..
Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά της οργανωμένης χρεοκοπίας στην οποία βρισκόμαστε, από τη άτακτη χρεοκοπία; Υπάρχει και είναι πολλή σημαντική: Στην οργανωμένη χρεοκοπία, όπως στην περίπτωση μας, οι τράπεζες και οι δανειστές μας θα πληρωθούν, δεν θα χάσουν. Ο λαός πτωχευμένος και οι τράπεζες πληρωμένες.. Καλό κόλπο.. Αυτό ήταν που επιδίωκαν από την αρχή, να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα.
Μα με το PSI, θα πει κάποιος δεν χάνουν; Aν χάνουν, χάνουν ελάχιστα μπροστά σε αυτά που θα ΄χάναν, άν χρεοκοπούσαμε μόνοι μας. Πολλές από αυτές τα ”κουρεμένα” ομόλογα τα αγοράσαν από τη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,67 των νέων ομολόγων και με την αποπληρωμή των CDS, μπορεί να βγούν και κερδισμένες.
Αν θέλαμε πραγματικά να ελαφρύνουμε το χρέος μας, και αφού το PSI είναι τόσο επιτυχημένη διαδικασία, γιατί δεν κουρέψαμε το χρέος μας, σε μεγαλύτερο ποσοστό, έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο, γιατί δεν κουρέψαμε 200 δις, αντί για 90 (μέχρι στιγμής),γιατί δεν συμμετείχε στο κούρεμα και η Ε.Κ.Τ, γιατί δεν ”κουρεύτηκαν” ομόλογα πού έχουν τα κράτη;
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, από το PSI , δεν ελάφρυνε το χρέος μας ,σε επίπεδο που θα ήταν βιώσιμο και θα μας έδινε ελπίδες για ανάπτυξη, οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα ασφαλιστικά μας ταμεία και οι μικροομολογιούχοι και οι μεγάλοι κερδισμένοι οι τράπεζες και οι μεγαλοδανειστές (κράτη και ιδιώτες).
Όταν σε λίγο καιρό, τα ασφαλιστικά ταμεία θα δηλώσουν αδυναμία πληρωμής των συντάξεων και κάλυψης των φαρμάκων (αυτό ήδη γίνεται), άς πάνε από τους δανειστές μας να ζητήσουν επιπλέον δανεικά. Ή θα δεχτούν ή συντάξεις γιόκ..
Άν όλα αυτά, τα βαφτίζουν επιτυχία, (γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, προκειμένου να επιβιώσουν) και εμείς το δεχόμαστε, τότε να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί!!
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις