και συνεργάτης του- είναι και η αναφορά που κάνει στην ιδιοκτησιακή αντίληψη του Ανδρέα Παπανδρέου για το κράτος.
«Ο Γιώργος έπρεπε να προσφέρει όσα του ζήτησαν ως αντάλλαγμα για αυτά που έλαβε στη δωροθήκη του, προτού καν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο καθηγητής του Α. Πεπελάσης τον περιγράφει ως δειλό και αδιάφορο για τη χώρα, ενώ αποκαλύπτει ότι του ασκούσε πιέσεις να υπηρετήσει τα συμφέροντα της οικογένειάς του. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε πολιτικό θάρρος. Δεν του καιγότανε καρφάκι για την Ελλάδα (...) Ενας από τους πρωϊμότερους λόγους της διάρρηξης των σχέσεων αγάπης και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα ήταν ότι με πίεζε να υπογράψω ένα απαράδεκτο δάνειο με τη ΒΟΚΤΑΣ το 1964! Του έλεγα ότι τον προστατεύω και μου απαντούσε “εσύ είσαι διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, για να υπηρετείς τα συμφέροντα της οικογένειας Παπανδρέου”».
Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο είχε στηρίξει στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού, επισημαίνει ότι ήταν κατώτερος των προσδοκιών: «Εγώ του μιλούσα ως οικονομολόγος και ο Κ. Σημίτης μού απαντούσε ως λογιστής».
Ανεπαρκή ως υπουργό Οικονομικών και εξουσιομανή θεωρεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο είχε στηρίξει το 2007 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει μια μέρα τη χώρα ο Α. Πεπελάσης τονίζει: «Αλίμονο στη χώρα που διοικείται από Βενιζέλους, από ανθρώπους που είναι ασυγκράτητοι και διψούν για επιβεβαίωση και αξιώματα».
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να παίξει το χαρτί της χρεοκοπίας. «Οταν άρχισε αυτή οδυνηρή συζήτηση για το ενδεχόμενο να βγούμε από το ευρώ, είχα πει ότι θα ισοδυναμούσε με τη μικρασιατική καταστροφή. Τώρα πια λέω ότι καλύτερα να παίξουμε το σενάριο της χρεοκοπίας και να υποστούμε την όποια κύρωση». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, λέγοντας ότι «εάν εγώ ήμουν στη θέση του, θα έδινα χαστούκι στον Τόμσεν».
http://taxalia.blogspot.com/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις