Σε μια ηχηρή και πρωτοφανή ως προς την ένταση και τον χαρακτήρα της παρέμβαση, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο οικονομικό Φόρουμ «Ρωσία 2012» λέγοντας ότι η χώρα μας στερήθηκε, τεχνητά, της δυνατότητας να εξυγιάνει, μέσω υποτίμησης, την οικονομία της και επέρριψε ευθύνες για τις πολιτικές που
ακολουθήθηκαν «στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές».
«Στην εποχή του, για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί κανέναν να κατακτήσει. Ομως πέραν αυτού της στέρησαν και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, γιατί δεν έχει εθνικό νόμισμα, της στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δεν διαθέτει δικό της κέντρο έκδοσης χρήματος» είπε ο κ. Πούτιν.
«Κατ' αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε «της απέμεινε μόνο ένας διαθέσιμος τρόπος: η απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Γιατί για να επανεξοπλίσεις όλη την οικονομία, τη βιομηχανία, τον πραγματικό τομέα της οικονομίας ουσιαστικά χωρίς επενδύσεις είναι αδύνατο, αλλά και να προσελκύσεις επενδύσεις σε αυτήν την κατάσταση είναι επίσης αδύνατο. Σ' αυτόν τον δύσκολο φαύλο κύκλο βρέθηκε η Ελλάδα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες, όμως το ζήτημα είναι ότι "στην Ελλάδα στέρησαν τη δυνατότητα εσωτερικής ανάπτυξης, σε κάθε περίπτωση την μείωσαν».
"Εδώ υπάρχουν και περιορισμοί πολιτικού χαρακτήρα, γιατί τις οποίες μίλησε ειδικότερα και ο πρόεδρος της SberBank (σ.σ. και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας) Γκέρμαν Γκρεφ", συνέχισε ο Β.Πούτιν, προχωρώντας και σε πολιτικά σχόλια για την οδό, που επελέγη: "Η ευθεία μείωση των κοινωνικών δαπανών είναι μια βίαιη, άμεση απόφαση από πλευράς του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Όταν γίνεται υποτίμηση, τότε είναι σχεδόν αντικειμενικό ότι υποφέρουν επίσης οι άνθρωποι, οι πολίτες φυσικά, αλλά δεν πρόκειται για απευθείας μείωση των κοινωνικών δαπανών. Και εδώ έχουμε απευθείας και απότομη (σ.σ. μείωση). Ευθύνεται η κυβέρνηση, το κόμμα, που κέρδισε στις εκλογές. Είναι αδύνατο να λάβεις αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες και το εργαλείο, που θα επέτρεπε να λυθεί το πρόβλημα, το προσεκτικό εργαλείο, τους το αφαίρεσαν. Επί της ουσίας η φύση των προβλημάτων είναι η ίδια. Στέρησαν την Ελλάδα από ορισμένα εργαλεία, για τα οποία είπατε, ειδικότερα την δυνατότητα να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, ενώ όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής κάποτε συνέδεσε υπερβολικά στενά το δικό της εθνικό νόμισμα με το δολάριο στέρησε την οικονομία της από την ευελιξία. Από άποψη ουσίας είναι μάλλον πολύ όμοιες οι αιτίες".
"Το θέμα δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να δουλεύουν", συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν, εκτιμώντας ότι "εκεί δεν έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας για αποτελεσματική αξιοποίηση της εργατικής δύναμης με υψηλή ειδίκευση, ή τουλάχιστον σε επαρκή αριθμό, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Ρωσία και από εκεί προέρχονται τα προβλήματα".
Μιλώντας στο Φόρουμ ο κ. Πούτιν συμφώνησε με τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν ότι η κρίση χρέους των κρατών και των επιχειρήσεων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατονόμασε ως δεύτερο χαρακτηριστικό "την ανισορροπία του χρηματιστικού τομέα, υπερφουσκωμένου και κερδοσκοπικού, αποκομμένου από την πραγματική οικονομία".
"Ούτε μία από τις αιτίες των σημερινών χρηματιστικών συγκλονισμών μέχρι στιγμής δεν έχει εξαλειφθεί", είπε αποτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση ο Ρώσος ηγέτης.
http://www.ethnos.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις