ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΠ: Μεταβατική δυαρχία - Δελφίνοι: Φύγε τώρα

Ξεκίνησε χτες και τυπικά η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε μεταβατική δυαρχία, πρώτα με εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού και -μετά τις βουλευτικές εκλογές- ανάδειξη νέου προέδρου, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος ούτε για πρωθυπουργός.
Η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε εκπλήξεις, καθώς παρουσίασε ένα πλαίσιο που ήταν γνωστό από χτες το πρωί. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει «δεύτερες, πονηρές σκέψεις» για να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και πρότεινε ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος, διαδικασία στην οποία δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά όχι αμέσως. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Μπεγλίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση μετά τις εκλογές, καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι αδυνατον να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά, με την χτεσινή του εισήγηση ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε
ότι επιθυμεί να τηρηθεί το καταστατικό του κόμματος που προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση, ενώ παράλληλα κερδίζει χρόνο για την παραμονή του στην θέση του μέχρι τον Ιούνιο, αφού όπως λέγεται θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υποψηφιότητα που έχει ως προαπαιτούμενο να είναι πρόεδρος κόμματος.
Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, κατηγορώντας τον ότι τον πολέμησε επειδή -όπως είπε- δεν διευκολυνε τον δανεισμό της επιχείρησης του από την Εθνική Τράπεζα. Η αποστροφή προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Σταύρου Ψυχάρη (που μίλησε για παρεμβάσεις Μαξίμου προκειμένου να μην πάρει το δάνειο και «φασίζουσα νοοτροπία») όσο και της Εθνικής που τόνισε ότι δεν δέχτηκε παρεμβάσεις από κανέναν.
Δελφίνοι: Όχι στη δυαρχία
Από την μεριά της, η εσωκομματική αντιπολίτευση ήταν αρνητική στην εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 από τα 14 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν να γίνει η εκλογή νέου προέδρου άμεσα. Χαρακτηριστικά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε την σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ("ει δυνατόν και την ερχόμενη Κυριακή") για να εγκρίνει την απ' ευθείας εκλογή νέου προέδρου «πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της η χώρα». Αντίστοιχη τοποθέτηση έκαναν και η Τόνια Αντωνίου, η Συλβάνα Ράπτη και ο Νίκος Σαλαγιάννης που αμφότεροι τάχθηκαν κατά της δυαρχίας και ζήτησαν εκλογή νέου προέδρου πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Άννα Διαμαντοπούλου και άλλους για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας είχε σειρά τηλεφωνημάτων με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Ηλία Μόσιαλο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κανείς τους δεν σχολίασε τις εξελίξεις.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο όλες οι αποφάσεις
Τελικά, αποφασίστηκε να συγκληθεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθεί σχέδιο εισήγησης προς το Εθνικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Την εισήγηση θα ετοιμάσουν ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Βασίλης Έξαρχος και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο.
Ουσιαστικά, το Εθνικό Συμβούλιο θα κρίνει το αν η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει πριν τις εκλογές, όπως ζητούν οι δελφίνοι, ή μετά τις εκλογές, όπως ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην πρώτη περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός, ενώ στην δεύτερη περίπτωση -όπως προτείνει ο ΓΑΠ- το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε δυαρχία και θα χρειαστεί να επιλεχθεί και υποψήφιος πρωθυπουργός.
Επίθεση για τους «ραγιάδες» του Νίκου Παπανδρέου
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το Νίκο Σαλαγιάννη και την Τόνια Αντωνίου για το περιεχόμενο της επιστολής του αδελφού του, Νίκου Παπανδρέου, προς τον Χρήστο Ράπτη και το iefimerida.gr όπου αποκαλούσε «ραγιάδες» τους υπουργούς του. Ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε να απαντήσει ότι στην οικογένειά του λειτουργούν δημοκρατικά και ότι ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστό.
http://www.iefimerida.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις