Τι έκαναν λοιπόν; Επιχείρησαν να εγκαταστήσουν τα παλαιά τεχνολογικά τους συστήματα μέσω των οποίων γίνονταν οι συναλλαγές στα καταργημένα πλέον νομίσματα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, δηλαδή
την ελληνική δραχμή, το πορτογαλικό εσκούδο και την ιταλική λιρέτα. Για να ανακαλύψουν ωστόσο ότι σε ένα χρηματοπιστωτικό κόσμο που από τη μια προσπαθεί να αρνηθεί τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στο ευρώ και από την άλλη πλευρά να προχωρήσει σε σχεδιασμούς προκειμένου να είναι προετοιμασμένος για πιθανή κατάρρευση του κοινού νομίσματος στο εγγύς μέλλον, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο.
Οι διαχειριστές των τεχνολογικών συστημάτων των δύο τραπεζών – που τα ονόματά τους δεν αποκάλυψε η εφημερίδα – ήλθαν σε επαφή με τη βελγική εταιρία Swift η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα μέσω των οποίων τελούνται οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οι δύο τράπεζες φέρονται να ζήτησαν από την βελγική εταιρεία τεχνική υποστήριξη και τους κωδικούς των παλαιών νομισμάτων προκειμένου να βάλουν μπροστά τα εφεδρικά συστήματά τους. Αλλά η Swift αρνήθηκε να τους δώσει τις σχετικές πληροφορίες, όπως επίσης και να απαντήσει στο αν θα μπορούσαν οι παλαιοί κωδικοί να χρησιμοποιηθούν στα νέα συστήματα σε περίπτωση αποχώρησης ενός κράτους από την Ευρωζώνη ή και διάρρηξής της. Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα άνθρωποι που γνώριζαν το περιστατικό, ο λόγος γι’ αυτό ήταν ότι οι αξιωματούχοι της Swift φοβήθηκαν πως η παροχή πληροφοριών τέτοιου τύπου θα τροφοδοτούσε τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και θα επιδείνωνε την αστάθειά της.
Η προετοιμασία των τεχνικών συστημάτων για διαχείριση των κωδικών των παλαιών ευρωπαϊκών νομισμάτων είναι ένα από τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες προκειμένου να προστατευτούν απέναντι στις μείζονες αναταραχές οι οποίες θα ακολουθούσαν την απόφαση μιας χώρας να εγκαταλείψει ξαφνικά το ευρώ. Και το περιστατικό που ανέφερε η Wall Street Journal είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν όλοι οι συντελεστές της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής σκηνής με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, από τις ιδιωτικές τράπεζες και τις εταιρείες μέχρι τις κυβερνήσεις όλων των κλυδωνιζόμενων κρατών, και πρωτίστως βέβαια της Ελλάδας.
Σε περίπτωση μιας τόσο ρηξικέλευθης αλλαγής, θα έπρεπε ο καθείς να φροντίσει για όλα, από το νόμισμα ως τις συμβάσεις των δανείων. Ο δρόμος της ορθής μέριμνας, ωστόσο, είναι κλειστός επειδή κράτη, τράπεζες και εταιρείες που θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να προετοιμαστούν, φοβούνται ότι κάθε τους κίνηση θα προκαλέσει τους φόβους των αγορών και θα λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Με άλλα λόγια, φοβούνται ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν να σχεδιάζουν κάτι για ένα ενδεχόμενο, αυτό θα τείνει να μετατραπεί σε συμπέρασμα. Αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά και δεν έχουν σχέδια, θα έρθουν αντιμέτωπες με το φάσμα της καταστροφής.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, από τη στιγμή που η ιδέα μιας διάρρηξης της Ευρωζώνης έχει πάψει να θεωρείται πλέον αδιανόητη, αντιθέτως, συζητείται από πολλές πλευρές, ακόμη και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, οι σχεδιασμοί αυτοί φαίνεται να ενισχύονται. Κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικό σύστημα και πολυεθνικές πρωτίστως εταιρείες προετοιμάζονται σιωπηλά εδώ και αρκετές εβδομάδες για το χειρότερο σενάριο.
Χαρακτηριστικές είναι, κατά την εφημερίδα, οι πληροφορίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τα ρευστά διαθέσιμά τους εκτός Ελλάδας σε καθημερινή βάση – έναντι του συνηθισμένου διαστήματος των 15 ημερών που το έκαναν μέχρι πρότινος – για να προστατευθούν από το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής ζημιάς στην αξία των μετρητών τους σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στο παλαιό της νόμισμα.
Χαρακτηριστικές είναι ακόμη οι διαρροές από τις βρετανικές και αμερικάνικες αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, δηλαδή οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας απέστειλαν επιστολές σε όλες τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες ζητώντας τους να την ενημερώσουν για το επίπεδο ετοιμότητας τους απέναντι στο ενδεχόμενο διάρρηξης του ευρώ, ενώ ανάλογος διάλογος έχει ξεκινήσει και στις ΗΠΑ μεταξύ των τραπεζών και των εποπτικών αρχών.
Παρομοίως έχει γίνει γνωστό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας άρχισε να επεξεργάζεται σχέδια για την αποχώρηση των Βρετανών πολιτών από την Ισπανία και την Πορτογαλία για την περίπτωση κατάρρευσης των ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών. Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ που του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, σε μια κίνηση αποτροπής του πανικού δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια, είπε όμως ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται πάντα για όλα τα σενάρια.
http://www.banksnews.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις