ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η στάση του Ισραήλ, απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα

Τη περασμένη Δευτέρα, η Τουρκία ανέβασε το επίπεδο της αντί-ισραηλινής της συμπεριφοράς. Μετά την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, μετά την ακύρωση των στρατιωτικών συμφωνιών, μετά τις απειλές της για ναυτικό πόλεμο, και μετά τις απειλές για στήριξη μιας εξέγερσης των Αράβων, τώρα οι Τούρκοι προχώρησαν και στη τρομοκράτηση Ισραηλινών τουριστών, που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κων/πολης.
Τέσσερις Ισραηλινοί επιβάτες, (επιχειρηματίες),
απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους, τα διαβατήρια τους κατασχέθηκαν, και τους έβαλαν σε δωμάτια ανάκρισης, όπου αφού τους ξεγύμνωσαν και τους έψαξαν, τους άφησαν όρθιους, απαγορεύοντάς τους ακόμη και να πάνε στη τουαλέτα. Όπως ανέφεραν οι τουρίστες, κανένας Τούρκος δεν απαντούσε στις ερωτήσεις τους, σαν να μην υπήρχαν. Αυτό κράτησε περίπου 90 λεπτά, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τι προσπαθούσαν να πετύχουν οι Τούρκοι με αυτή τους τη συμπεριφορά; Δεν χρειάζονταν οι απειλές. Ο Ahmet Davutoglu το έκανε ήδη.
Οι Τούρκοι όμως, δεν παρενόχλησαν τους τουρίστες για να στείλουν κάποιο μήνυμα στο Ισραήλ. Δεν έχουν τίποτα να μας πουν. Για αυτούς δεν υπάρχουμε, παρά μόνο για να μας επιτίθενται.
Δεν ήταν το Ισραήλ ο αποδέκτης του μηνύματος. Αποδέκτες ήταν ο αραβικός κόσμος γενικά. Από τότε που ο Erdogan κατηγόρησε το Ισραήλ για μαζικές δολοφονίες (στο Νταβός), το γόητρο της Τουρκίας εκτοξεύτηκε στα ύψη στα μάτια των Αράβων.
Και με δεδομένο το πόσο βολεύει ψηφοθηρικά στον Erdogan να επιτίθεται στο Ισραήλ, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει αυτή του τη στάση.
Οι αριστεροί του Ισραήλ αρνούνται να αποδεχθούν τη θέση της κυβέρνησης και επιμένουν πως θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις για τους 9 νεκρούς του Mavi Marmara, και πως αν δεν υποχωρήσει το Ισραήλ, πέφτει στα χέρια των σκληροπυρηνικών.
Άλλοι πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να τα ξαναβρεί με τους Τούρκους στρατιωτικά, προσφέροντάς τους ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα οποία να σκοτώνουν Κούρδους. Οι Τούρκοι τα χρειάζονται, και αν τους δώσουμε κι άλλα, θα μας εκτιμήσουν!
Εκτός από την ανηθικότητά τους, αυτές οι προτάσεις δεν αναγνωρίζουν τη βασική αλήθεια, ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα λόγο να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Η κάποτε σημαντική στρατηγική συμμαχία πάει και τέλειωσε. Η Τουρκία μας βλέπει σαν αποδιοπομπαίο τράγο και τίποτα παραπάνω.
Κάποιοι λένε πως η Τουρκία μας εγκατέλειψε, επειδή εγκατέλειψε και τις ΗΠΑ. Από το 2003 και μετά, η Τουρκία όντως προχώρησε σε μια σειρά από κινήσεις που έβλαψαν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Η πρώτη ήταν η άρνηση της να επιτρέψει την αμερικανική εισβολή του Β. Ιράκ από το έδαφός της, και η τελευταία ήταν η διοργάνωση κοινών αεροπορικών ασκήσεων με τη Κίνα. Μάλιστα, τα πολεμικά τζετ των Κινέζων ανεφοδιάστηκαν στο Ιράν. Η άσκηση αυτή ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Τουρκία του ΝΑΤΟ έχει σκοπό να συνεργαστεί στρατιωτικά με τον κύριο γεωστρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα όμως που η Τουρκία κοντράρει την Αμερική, της κάνει και κάποιες παραχωρήσεις, όπως είναι η εγκατάσταση ραντάρ στα εδάφη της, ως μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ απέναντι στο Ιράν.
Αυτή η ανάμικτη πολιτική απέναντι στην Αμερική, σημαίνει πως η Άγκυρα, σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, έχει συμφέρον να είναι κοντά στη Ουάσιγκτον. Έτσι, η επιθετικότητά της είναι δείγμα της αντίληψης που έχει για τις αδυναμίες της Αμερικής. Η Τουρκία ρισκάρει τον θυμό της Ουάσιγκτον, επειδή δεν φοβάται τη τιμωρία της. Αυτό όμως θα μπορούσε να σταματήσει, αν η Αμερική αποφάσιζε να την βάλει στη θέση της.
Προς τιμήν της, η κυβέρνηση Netanyahu δεν εφάρμοσε τις συμβουλές της αριστεράς, και δεν ζήτησε συγγνώμη από την Άγκυρα, ούτε προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις στα θύματα της επιδρομής των κομάντος. Πολύ σοφά μάλιστα, χρησιμοποίησε την τουρκική εχθρότητα προκειμένου να χτίσει γέφυρες με άλλα θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Εδώ και δυο χρόνια έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις με την Ελλάδα, τη Κύπρο, τη Βουλγαρία, και τη Ρουμανία. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν και οι δεσμοί μας με την Αρμενία, και τους απανταχού Κούρδους.
Παρά τα διάφορα δημοσιεύματα για την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τους Τούρκους, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε την αρχή, και όχι το τέλος, της μετάβασης της Τουρκίας στο εχθρικό στρατόπεδο. Ο Erdogan προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα του σε ισλαμική, στα πρότυπα του Ιράν. Και όσο περισσότερο το προσπαθεί, τόσο πιο επιθετικός θα είναι εναντίον του Ισραήλ.
Και επειδή η τουρκική στάση αποτελεί γενικότερη στρατηγική της επιλογή, το Ισραήλ θα πρέπει να κινηθεί διπλωματικά, προκειμένου να φτιάξει ένα δίκτυο δικών του συμμαχιών, ώστε να αποτρέψει τη τουρκική επιθετικότητα.
Jerusalem Post
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=236792
Απόδοση: S.A.
http://www.antinews.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις