ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ρόμπα ξεκούμπωτη ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος

«Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα»
H διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα και η ανησυχία των Ευρωπαίων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού τύπου. Στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα» διαβάζουμε στον υπότιτλο: «Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα λιτότητας όπως περίμενε η ΕΕ. Μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού προτείνουν στην Ελλάδα την έξοδο από την

ευρωζώνη».
«Η Ελλάδα εγείρει αμφιβολίες για τη βούληση ή την ικανότητά της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της», παρατηρεί η εφημερίδα. «Η κυβέρνηση στο Βερολίνο αντιμετώπισε με ανησυχία την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Από την πλευρά της η Αθήνα δικαιολογεί την αναποτελεσματικότητα των μέτρων με την οικονομική ύφεση. Όμως ΔΝΤ και ευρωζώνη αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Κατά την άποψη των Βρυξελλών η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την είσπραξη των φόρων. Και την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θέλουν να διαπραγματευθούν μια νέα συλλογική σύμβαση και να αποδεχθούν περικοπές στις συντάξεις. Για τους λόγους αυτούς η τρόικα ζητά περισσότερες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται».
Διαψεύστηκαν οι ελπίδες
Το περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στις σελίδες του συνεντεύξεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εκτός αυτού το περιοδικό δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Χρέος εκτός ελέγχου». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Οι Φινλανδοί ζητούν εγγυήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν και η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της. Οι αμφιβολίες για τη σωτηρία εντείνονται».
«Οι ελπίδες για ένα καλό τέλος του ελληνικού δράματος, που αναπτερώθηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, έχουν εν πολλοίς διαψευστεί. Αμέσως μετά τη Σύνοδο η αξία των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε παροδικά στα ύψη. Σήμερα όμως η αξία τους μοιάζει να «εξερευνά» νέα, απύθμενα βάθη. Ένα παράδειγμα: Ομόλογο που λήγει το Μάρτιο πωλείται στο 70% της ονομαστικής του τιμής.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους γερμανικής τράπεζας: ' Ώρες-ώρες αμφιβάλλω σοβαρά για τη θέληση των Ελλήνων».
«Οργή για την έλλειψη προθυμίας της Αθήνας να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου από τα τρία συνολικά εκτεταμένα δημοσιεύματα της SüddeutscheZeitung: «Στην ΕΕ για πρώτη φορά εκφράζονται δημόσια αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα μπορέσει να αποφύγει μια χρεοκοπία ή την έξοδό της από την ευρωζώνη. Παράλληλα επιφανείς πολιτικοί προειδοποιούν για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα είχε μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Εντωμεταξύ πολλές υπηρεσίες στην ΕΕ συμφωνούν πως οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι τόσο άθλιες που οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν άλλες πιστώσεις».
Στις εσωτερικές της σελίδες η ίδια εφημερίδα επανέρχεται στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων με τον τίτλο «Ο φόβος μπροστά στους δικούς σου ανθρώπους». Σχετικά με την αποχώρηση της τρόικας σημειώνει: «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ύφεση ευθύνεται για το έλλειμμα. Μια ύφεση, η οποία οφείλεται και στις σκληρές περικοπές, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος δεν θεωρεί πάντως πως αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Πιστεύει πως η ύφεση δεν θα ήταν τόσο βαθιά εάν η κυβέρνηση είχε επιδείξει μεγαλύτερη προθυμία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Και λίγο παρακάτω συνεχίζει η εφημερίδα: «Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η είσπραξη των φόρων. Η κυβέρνηση αποφασίζει τη μια αύξηση της φορολογίας μετά την άλλη, δεν καταφέρνει ωστόσο να εισπράξει τους φόρους από αυτούς που οφείλουν να πληρώσουν. Τον περασμένο Ιούνιο το ύψος των οφειλόμενων φόρων ήταν 41δις ευρώ. Το 90% αυτών των φόρων το όφειλαν μόλις 6.500 πολίτες και 8.000 επιχειρήσεις, από τις οποίες η καθεμιά χρωστάει περισσότερα από 150.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε κανείς να καλύψει δυο φορές το δημόσιο έλλειμμα αυτό το χρόνο. Εκτός αυτού μέχρι σήμερα καμιά από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε.».
Τέλος και πάλι η Süddeutsche Ζeitung στις οικονομικές της σελίδες αναφέρει «πως αν η Ελλάδα πτώχευε θα ήταν μια πρώτη δοκιμασία ενώ εάν ακολουθούσε η Ιταλία θα ήταν μια πραγματικά σοβαρή υπόθεση».
Η SüdwestPresse σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων Γερμανών πολιτικών για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ως εξής: «Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να έχουν επιτυχία στις συζητήσεις που γίνονται στο δρόμο, όσον αφορά όμως την ουσία της υπόθεσης είναι ανεύθυνες».
Η Frankfurter AllgemeineZeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Η μοίρα των Ελλήνων εξαρτάται τώρα από τη θέληση τους και την ικανότητά τους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους. Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ένα πράγμα απομένει: να δώσουν περισσότερα χρήματα με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει. Όμως και τώρα δεν όλοι πρόθυμοι να συμβάλουν. Στο μέλλον λοιπόν δεν πρέπει μόνο οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες να πάρουν σκληρές αποφάσεις…»
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις